39-vuotias Matti Rutanen sairastaa haavaista paksusuolentulehdusta, jonka kanssa hän elää päivittäistä elämäänsä. Diagnoosi oli miehelle sokki, mutta ajan kanssa hän on hyväksynyt sairauden osaksi itseään.
Tulehdukselliset suolistosairaudet eli IBD-sairaudet ovat lisääntyneet Suomessa niin merkittävästi viimeisen 25 vuoden aikana, että sitä voidaan pian kutsua jo kansantaudiksi. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana sairastuneiden määrä Suomessa on kolminkertaistunut ja maaliskuussa 2019 suolistosairauksia sairastavia oli jo yli 50 000.
Helsinkiläinen Matti Rutanen, 39, sai oman diagnoosinsa 36-vuotissyntymäpäivänään keväällä 2016.
Tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyy oireita, kuten ripulia, vatsakipuja ja väsymystä, jotka voivat rajoittaa potilaan arkea. Matin oireet olivat vaivanneet miestä jo vuosien ajan ennen diagnoosia. Hän kuitenkin havahtui tilanteeseen kunnolla, kun ulosteen mukana tuli verta ja oireet pahenivat niin rajuiksi, että lääkäriin oli pakko mennä.
– Kun käy yli parikymmentä kertaa vessassa ja uloste on hyvin vetistä ja jopa veristä, niin rupesi mietityttämään, että onkohan kaikki ihan hyvin, kertoo Matti.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Sairaus lannisti miestä
Sairaus vei Matin neljäksi viikoksi sairaalaan. Juuri ennen pitkää sairaalajaksoa hän oli juossut ensimmäisen puolimaratoninsa ja into liikuntaa kohtaan oli korkealla. Yllättävä kyvyttömyys liikkua lannisti mieltä ja huoli tulevasta sekä urheilun jatkumisesta oli kova. Matin omin sanoin hän joutui syviin vesiin.
– Olihan se valtava sokki, kun kuulee, että on lopun elämää sairas.
– Sitä oli hyvin epäuskoinen ja mietti, että miksi minä. Masentunut on väärä sana, mutta kyllä se mielen sai matalaksi.
Sähköpostiviesti toi toivoa tulevaan
Muistellessaan tuota vaikeaa aikaa, Matille on jäänyt mieleen lääkärin tarina siitä, kuinka eräs huippu-urheilija sairastaa samaa sairautta ja pärjää yhä urheilussa.
Lopullisen toivon paremmasta antoi kuitenkin sähköpostiviesti jääkiekkoilijalta, joka sairastaa myös suolistosairautta. Tämä sähköpostiviesti on Matilla tallessa yhä tänäkin päivänä.
– Se oli aivan käsittämättömän mahtava viesti, joka sieltä tuli. Se auttoi tsemppaaman siihen, että kyllä tästä vielä jatketaan.
– Yksi lause siinä menee niin, että kyllä sinä voit vielä liikuntaa harrastaa, mutta muista olla armollinen itsellesi. Välillä on hyviä ja välillä huonoja päiviä.
Lääkityksen myötä arki helpottui
Diagnoosin jälkeen Matin arki muuttui. Sairaalassa olo vei voimia ja nyt miehen piti kuunnella kehoaan entistä tarkemmin.
Tulehduksellisia suolistosairauksia hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä. Matilla oikeanlaisen lääkityksen löytämiseen diagnoosista kului muutama kuukausi. Oikeanlaisen lääkityksen myötä oireet kuitenkin helpottuivat.
Tänä päivänä Matti ei koe sairauttaan elämää rajoittavana tekijänä. Matti kertoo, että diagnoosi lisää lähinnä vain miettimistä ja ennakointia.
Hän muun muassa pitää huolen, että syö säännöllisesti, jotta vatsa toimisi mahdollisimman normaalisti. Joskus Matti miettii myös etukäteen, missä lähimmät vessat sijaitsevat.
Lääkityksen myötä vessakäynnit ovat vähentyneet, vaikka joskus yhä onkin vaikeita päiviä sairauden kanssa.
– Pitää muistaa olla itselleen armollinen. Aina ei välttämättä suunnitelmat toteudu. Sitten vain pidetään lepopäivä, jos tuntuu, että ei pysty.
– Ehkä suurin asia, mikä on tullut sairauden myötä on se, että jos haluan tehdä jotain, niin minä myös toteutan sen heti, enkä odota asian kanssa, Matti toteaa.
IBD on näkymätön sairaus
Sairaudesta puhuminen on auttanut Mattia löytämään myös muita IBD-potilaita. IBD:stä puhutaan paljon näkymättömänä sairautena, koska se ei näy päällepäin. Tämän seurauksena ihmisten on joskus vaikea ymmärtää, miltä sairastuneesta tuntuu. Matille sairaudesta puhuminen on tärkeää juuri samasta syystä.
– Se sähköposti, jonka minä sain auttoi minua todella paljon. Jos minä voin puhumalla tehdä saman vaikutuksen, kuin tämä yksi sähköpostiviesti teki minuun, niin minä olen todella onnellinen.