Merkkivaatteita himoavat nuoret järjestävät ryöstöjä tekaistujen huumekauppojen varjolla – poliisi huolissaan väkivaltaisista jälkiseuraamuksista

5:02imgNuorten tekemä ryöstörikollisuus huolettaa muutenkin poliisia. Alaikäisten tekemien ryöstöjen määrä on tuplaantunut.
Julkaistu 11.05.2020 07:42
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Poliisi on huolissaan Helsingissä päätään nostaneesta ilmiöstä, jossa nuoret sopivat verkon kautta huumekauppoja tarkoituksenaan ryöstää paikalle saapunut ostaja. Aina pelkät rahat eivät ole nuorten kiinnostuksen kohteena, vaan erityisesti kalliit merkkivaatteet voidaan viedä suoraan uhrin päältä.

Vanhemmat konstaapelit Janne Korhonen ja Tiina Alanen Helsingin polisiilaitoksen ennalta estävästä toiminnasta kertovat, että poliisin tietoon on vajaan vuoden sisällä tullut kymmeniä kuvatun kaltaisia tapauksia. Suuri osa teoista jäänee kuitenkin pimentoon, sillä huumeita ostamaan mennessään ryöstetyksi tullut henkilö ei usein halua ottaa yhteyttä poliisiin. Viranomaisten tietoon tullessakin syy pahoinpidellyksi tulolle voi jäädä kertomatta.

Alanen ja Korhonen kertovat, että huumekaupat sovitaan yleensä salatussa tor-verkossa, ja kaupoissa käytetään "feikkihuumenyssäköitä", jotka sisältävät jotain muuta kuin itse huumausainetta. Monesti toimintaa johtaa joku vanhempi nuori, ja joukko nuorempia juoksupoikia hoitaa käytännön teot. Teko voidaan suunnitella porukassa ja tekijänä käytetään rahan tarpeessa olevaa ja tekoon suostuvaista nuorta.

Rikoksella tienatut rahat jaetaan osallistujien kesken. Nuorimmat tekijät ovat noin 14-vuotiaita, eli rikosvastuurajan alapuolella.

Poliisi on kertonut ilmiöstä myös Instagram-palvelussa. 

Taustalla varakkaan elämäntavan ihannointi

Konstaapelien mukaan huumekaupoilla tehtävät työstöt ei sinänsä ole uusi ilmiö ja tekotapa on tuttu täysi-ikäistenkin maailmasta. Nyt on kuitenkin tullut esille tietty ryhmä, joka tekee tällaisia rikoksia paikatakseen rahantarvettaan.

Korhosen mukaan tekojen taustalla on monesti nuorten kalliiden merkkivaatteiden ja gangsterielämäntavan ihannointi.

– Merkkivaatteita pitää saada, ja raha on saatava jostain. Vanhemmat eivät välttämättä edes tiedä mistä nuoren vaatteet ovat peräisin.

Lue myös: Näin härskisti netin huumekaupoissa hehkutetaan tuotteita – yhä useampi kauppias tulee kuitenkin ryöstetyksi ”hupitälleissä”

Vaatteita ryöstetään suoraan päältä

Joissain teoissa tekaistun kaupan kohteena onkin huumeiden sijaan juuri merkkivaate, jota pahaa-aavistamaton uhri saapuu myymään. Toisaalta paikalle saapunut huumeiden ostaja voi menettää päältään hienommat asusteet laukuista vöihin ja takkeihin.

Alanen ja Korhonen suosittelevatkin vanhempia kiinnittämään huomiota siihen, jos nuorelta katoaa merkkivaatteita tai hänelle ilmestyy sellaisia, vaikka varaa ei olisi.

– Vanhempien kannattaa olla kiinnostuneita siitä, onko lapsella ylimääräistä rahaa ja miten tämä voi, Alanen sanoo.

Lue myös: Uutta tietoa Vantaan puukotuksesta: Poliisi uskoo, että väkivallan taustalla oli Tor-verkossa sovittu huumekauppa – uhrille vakavat vammat

Riskinä väkivaltainen kosto

Ryöstöt ovat vakavia rikoksia, joista voi seurata raskaat oikeudelliset seuraamukset. Poliisit ovat kuitenkin seuraamuksia enemmän huolissaan siitä, jos asioita aletaankin selvittämään osallisten kesken väkivalloin.

– Uhkakuva on, että jos "leikit" ovat tuollaista, niin se kosto voi tulla ajankohtaiseksi. Helsinki on pieni paikka, ja ihmiset kyllä tietävät, mistä toisen löytää.

Korhosen mukaan nuorilta löytyykin lähes päivittäin teräaseita, nyrkkirautoja ja kaasusumuttimia, heidän mukaansa itsepuolustuksen vuoksi.

– Tämä ei ole mikään hyvä läppä tai helppoa rahaa, vaan kyse voi olla vaarallisistakin asioista, Alanen painottaa.

Lue myös: Koulun pihalla tapahtuneet marihuanakaupat päättyivät ryöstöön – poliisi epäilee: huumausaineen myyjää pidettiin kiinni ja uhattiin ilma-aseella

Nuoret tietävät ilmön

Konstaapelit painottavat, että teot voivat johtaa yhä vakavimpiin tapahtumiin. Huijatuksi tulleen koston lisäksi teko vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan. Eräässä poliisiin esimerkikissä huumeiden ostaja menettää ryöstön yhteydessä koko kuukauden Kela-tukensa. Sen seurauksena hänen on tehtävä entistä enemmän rikoksia kattaakseen menettämänsä rahat.

Helsingin poliisin viestittyä ilmiöstä sosiaalisessa mediassa on moni nuori ottanut heihin nimimerkin takaa yhteyttä kertoen tietävänsä ilmiön olemassaolosta. Tapa on siis nuorten tietoudessa, vaikka siitä ei välttämättä aikuisille puhutakaan. Poliisi onkin saanut paljon yhteydenottoja esimerkiksi Stadin lähipoliisit -tilillään Snapchatissa.

Lue myös: Alaikäisten tekemät ryöstöt yli tuplaantuneet Helsingissä – tytöt uhkailivat uhria puukolla, polttivat hiuksia päästä ja pakottivat nuolemaan multaa kengän pohjista

Tuoreimmat aiheesta

Ryöstöt