Metsänhoitoyhdistys kritisoi EU:n uutta metsästrategiaa: "Pidetään päätösvalta itsellä – tuntuu vieraalta laittaa metsäpolitiikka kovin ahtaaseen muottiin"

8:32imgKatso video: Metsänhoitoyhdistyksen johtaja kertoo näkemyksensä EU:n metsästrategiasta.
Julkaistu 16.07.2021 10:01

Elisa Husu

elisa.husu@mtv.fi

Euroopan komissio julkistaa tänään metsästrategiansa, josta on käyty jo etukäteen vilkasta keskustelua Suomessa.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson johtaja Panu Pettinen näkee metsästrategiasta tihkuneet tiedot huolestuttavina, mikäli päätöksenteko valuu kansalliselta tasolta ja suomalaisilta metsänomistajilta EU:lle.

– Laki säätelee täällä metsänhoitoa jo rajustikin, joten on turhaa siirtää päätöksentekoa metsäasioissa EU-tasolle. Itselle tuntuu vieraalta laittaa metsäpolitiikka kovin ahtaaseen muottiin, Pettinen sanoo.

– Suomalaiset metsät ovat erittäin hyvässä kunnossa, pidetään päätösvalta itsellä näissä asioissa.

Lue myös: Ville Niinistö tylyttää keskustan metsäpolitiikkaa: "Vanhanaikaista luonnonvarapolitiikkaa"

Keskustan mielestä EU:n tulisi pitää näppinsä irti Suomen metsäpolitiikasta – näitä ilmastotoimia puoluesihteerit lähtisivät seuraavaksi ajamaan

EU:n päästövähennystavoitteena on leikata kasvihuonekaasupäästöjä 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon. Komissio on tiukentanut tavoitettaan 40 prosentista 55 prosenttiin. Metsät ovat tärkeässä osassa päästövähennysten saavuttamisessa, sillä ne sitovat hiiltä tehokkaasti ilmakehästä.

Pettisen mukaan nielujen kasvattaminen on tärkeää, mutta ei millä tahansa ehdoilla.

– Nielujen kasvattaminen tulee tapahtua sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävästi.

– Meillä on Suomessa uudistamisvelvoite. Jos metsiin tehdään avohakkuu, niin metsänhoitajan tehtävä on huolehtia, että paikkaan tulee uusi metsä tilalle. Tämä on ihan ratkaisevaa hiilinielujen säilymisen kannalta, Pettinen sanoo.

Omistajia on monia, kuten tavoitteitakin

Pettisen mukaan suomalaisilla metsänomistajilla on hyvin erilaisia tavoitteita metsistä, ja monille se on elinkeino.

– Meillä on 600 000 yksityistä metsänomistajaa ja elinkeinoharjoittajaa. Metsänomistajilla on erilaisia tahtotiloja. Itselle on vaikea hyväksyä EU:n yhteinen metsästrategia. Meillä on monimuotoiset metsät eurooppalaisella tasolla ja kotimaisesti.

– Metsätaloudesta tulee myös neljän miljardin euron verotulot Suomeen. Jos EU:ssa yritetään heikentää merkittävästi näitä talouden edellytyksiä, niin ollaan aika pitkällä.

Pettinen kehuu kulttuuria metsien ylisukupolvisesta hyödyntämisestä. Sitä tulee hänen mielestään vaalia. Lisäksi hän kertoo Metsänhoitoyhdistyksen saaneen positiivista palautetta edunvalvonnasta.

– Asioista pidetään ääntä ja MTK tekee erinomaista työtä Brysselissä edunvalvonnan nimissä. Metsänhoitoyhdistyksen jäsenet pääsevät tästä osallisiksi jäseninä.

Tuoreimmat aiheesta

EU