Huippupelaajien, suurimpien pelien, seuratuimmissa tapahtumissa estradilla, lavan keskellä näkyy vain miehiä. Ainakin ammattilaismaailman julkisivu on täysin maskuliininen.
Jos oikein tihrustaa, niin taustalla saattaa vilahtaa joku nainen, mutta ei pääosassa pelaajana, valmentajana tai muuna näkyvässä, merkittävässä roolissa olevana henkilönä.
MTV Uutiset kertoo laajasti e-urheilun tilasta. Katso toimittaja Christian Bergin muut jutut aiheesta:
- Potentiaalin piti olla valtava, mutta yhtäkkiä todellisuus iski – tämä on e-urheilun tila nyt
- E-urheilun alati muuttuvassa maailmassa on epäonnistujia ja onnistujia
- Neljä e-urheilun supernimeä kertoo MTV:lle, mihin kaikkeen on oltava valmis
- Suomessa on yksi koulu, jossa voi opiskella e-urheilun ammattilaiseksi
- Kommentti: Olympialaiset ja e-urheilu, napakymppi vai kaaos?
Poikkeus vahvistaa säännön, sillä tunnetuin suomalainen e-urheilun ammattilaismaailmassa on todennäköisesti urheilupsykologi Mia Stellberg.
Kahdeksan vuoden aikana menestys on seurannut häntä siellä, missä kulloinkin on toiminut. Arvostus on huippuluokkaa.
Stellberg on toinen Kansainvälisen olympiakomitean nimeämistä e-urheilulähettiläistä. Hänen näkemyksillään on katetta, myös tasa-arvokysymyksessä.
1:01Urheilupsykologi Mia Stellberg pohtii tasa-arvoa e-urheilussa
Fyysistä voimaa vaativaa? Ilmeisesti toimiva peruste jakaa miehet ja naiset omiin kategorioihinsa perinteisissä urheilulajeissa. Ei toimi perusteluna e-urheilussa.
Erilaiset pelimieltymykset? Ammattilaiskilpapelien suhteen tämäkään peruste ei toimi, niiden valikoima on tarkkaan tiedossa. Niitä ei pelata sattumalta.
Oma pieni listaus mahdollisista syistä ei millään puolla miesten ylivaltaa e-urheilun pääspoteissa. Pikemminkin herää ajatus sekajoukkueista. Utopiaa vai voisiko toteutua?
1:41”E-urheilussa sekajoukkueet täysin perusteltuja”, urheilupsykologi Mia Stellberg
Vanhoillinen asenne on vaikea yhdistää nopeasti muuttuvaan e-urheilukenttään. Se on monessa asiassa edelläkävijä, niin miksei myös tasa-arvossa.
E-urheilu jos jokin voisi eritoten ammattilaismaailmassa, huipulla olla esimerkki toteutuvasta tasa-arvosta. Sekajoukkueet eivät syrjisi ketään – ei naisia, ei miehiä eikä muusukupuolisia. Kaikilla on samat mahdollisuudet ja parhaat pelavat.
Katso myös:
1:27AhlmanEdun EAT-valmentaja Niklas ”Nihvu” Hirvelä arvioi tasa-arvoa e-urheilussa