Mies, istutko yli kahdeksan tuntia päivässä? Saatat lisätä riskiäsi sairastua tähän syöpään

Norjalaistutkimus esittää, että riski sairastua eturauhassyöpään kasvaa, mikäli yli kahdeksan tuntia päivässä menee istuessa. Tutkijat suosittelevatkin miehiä liikkumaan enemmän ja syömään terveellisesti, sillä näillä keinoin on mahdollista pienentää muidenkin syöpien riskiä.

Uuden tutkimuksen mukaan eturauhassyövän riski kasvaa viidenneksellä, jos istuu yli kahdeksan tuntia päivässä, kertoo Metro-lehti.

Norwegian University of Technology and Science -korkeakoulun (NTNU) tutkijat tarkastelivat syöpätilastoja 38 000 aikuisen kohdalla 16 vuoden ajanjaksolla. Kävi ilmi, että eturauhassyövän riski oli 20 prosenttia korkeampi niillä, jotka kertoivat istuvansa pitkiä aikoja joka päivä verrattuna niihin, jotka liikkuivat enemmän.

Tutkimuksen tekoon osallistunut lääkäri Vegar Rangul löysi yhteden myös tuntikausia kestävän istumisen sekä keuhkosyövän sekä paksu- ja peräsuolensyöpien välillä. Kaikista eniten lisääntyi kuitenkin eturauhassyövän riski.

Rangulin mukaan miehet voisivat pienentää riskiään sairastua eturauhassyöpään siten, että harrastavat kohtuullisesti liikuntaa joka päivä.

- Tutkimuksen tärkein löydös oli, että pitkittynyt istumisaika on riippumattomasti yhteydessä lisääntyneeseen riskiin sairastua eturauhassyöpään. Kohtuullinen tai suuri vapaa-ajan fyysinen aktiivisuus saattaa vähentää tietyntyyppisten syöpien, etenkin kolorektaali- ja keuhkosyöpien riskiä, Rangul kertoo Metro-lehdelle.

- Tässä tutkimuksessa vain eturauhasen syöpä lisääntyi liittyen riippumattomasti siihen, että ihminen istui päivässä yli kahdeksan tuntia.

Rangulin mukaan huomattiin, että kohtuullinen fyysinen aktiivisuus vähensi riskiä merkittävästi. Tutkimus suosittaakin vähentämään istumista ja liikkumaan enemmän.

Lisää tutkimusta tarvitaan

Tämän tutkimuksen perusteella ei voida vielä vetää varmoja johtopäätöksiä. Tarvitaan lisää tutkimusta, jotta voidaan selvittää suora syy-seuraussuhde pitkien istumisaikojen sekä lisääntyneen eturauhassyövän riskin välillä.

Lisääntynyt riski voi johtua myös siitä, millaista työtä tutkimuksessa tarkastellut miehet tekivät. Ehkäpä paljon istuvilla oli muita stressaavampi työ. Syynä voivat olla myös muut terveyteen liittyvät tekijät, kuten ruokavalio tai elämäntavat.

Joka tapauksessa olisi syytä nousta useammin seisomaan ja liikkua enemmän. Metro-lehden mukaan aiemmissa tutkimuksissa istuminen on yhdistetty tyypin 2 diabetekseen, syöpiin ja ennenaikaiseen kuolemaan. Brittiläinen työntekijä istuu keskimäärin yhdeksän tuntia päivässä.

- Eturauhassyövän ja pitkien istumisaikojen välistä yhteyttä ja mekanismia pitää tutkia vielä enemmän, Rangul toteaa.

- Tuloksemme vahvistavat käsitystä siitä, että fyysinen aktiivisuus on avaintekijä syöpien ehkäisyssä. Olisikin syytä tarkastella uudelleen suosituksia siitä, miten monta tuntia päivässä kannattaa istua.

Samoilla linjoilla on eturauhassyöpään erikoistunut syöpälääkäri Jiri Kubes tsekkiläisestä The Photon Therapy Center -syöpähoitokeskuksesta. Hänen mukaansa aktiivinen elämäntyyli ja terveellinen ruokavalio ovat terveyden kannalta erittäin tärkeitä seikkoja. Kaikkien syöpien riski on mahdollista pienentää näillä konsteilla.

- Oikeastaan kukaan ei tiedä tarkalleen, mistä eturauhassyöpä johtuu, ja miksi jotkut miehet voivat sairastua siihen todennäköisemmin kuin toiset. Joka tapauksessa ihmisiä pitäisi kannustaa liikkumaan enemmän ja viettämään vähemmän aikaa työpöydän ääressä. Työnantajienkin pitäisi alkaa miettiä enemmän sitä, miten he saisivat alaisensa liikkumaan tai miten voitaisiin investoida enemmän ”seisoviin pöytiin”.

Kubes toteaa myös, että kaikkien yli 45-vuotiaiden miesten, joita eturauhassyöpä huolettaa, tai joilla syöpää on esiintynyt suvussa, pitäisi keskustella asiasta lääkärin kanssa. Mikäli eturauhassyöpä havaitaan riittävän ajoissa, siitä on hvyät mahdollisuudet selviytyä.

Lähde: Metro.co.uk

Lue myös:

    Uusimmat