Maahanmuuttajamies pahoinpiteli ja uhkaili vaimoaan miltei kahden vuoden ajan jatkuvasti. Lääkärikäynneillä mies toimi vaimonsa tulkkina ja kotona uhkasi heittää happoa naisen kasvoille. Oikeudessa mies väitti, että nainen maskeerasi vammansa lääkärille.
Rikokset tapahtuivat Turussa vuosina 2020–2021.
Mies löi vaimoa kasvoille kädellään ja hakkasi latausjohdolla sekä vyöllä eri puolille kehoa. Lisäksi hän potki naista ja heitteli tätä seinille. Pahoinpitelyn lisäksi mies uhkasi heittää happoa vaimonsa kasvoille ja tappaa hänet.
Naisen mukaan mies ryhtyi harjoittamaan psyykkistä ja fyysistä väkivaltaa häntä kohtaa lähes saman tien, kun pariskunta muutti Suomeen. Ensimmäisen puolen vuoden aikana mies pahoinpiteli vaimonsa 3–4 kertaa kuukaudessa.
Ensimmäinen pahoinpitely tapahtui, kun pariskunta riiteli maton paikasta. Vaimon mukaan väkivalta tapahtui aina niin, ettei sillä ollut todistajia.
Vaimo sai väkivallan seurauksena mustelmia, ruhjeita sekä nenäverenvuotoa. Lisäksi hänen tärykalvonsa rikkoutui korvaan osuneesta iskusta, mikä vaikutti kuuloon.
Lue myös: Suomen rikoslaista ei löydy erillistä suojaa naisille – Bryssel haluaa murtaa tuon periaatteen
Nainen löysi tietoa oikeuksistaan
Naisen turvattomuutta lisäsi tekoaikana se, ettei hän osannut suomea, eikä kunnolla myöskään englantia.
Naisen mukaan aviomies takavarikoi myös hänen puhelimensa. Naisen eristämistä avitti se, että lääkärikäynneillä ei käytetty virallista tulkkia vaan keskusteluita tulkkasi aviomies.
Lopulta nainen päätyi hakemaan apua. Nainen kertoi saaneensa tietoa Suomen lainsäädännöstä, oikeuksistaan ja erilaisista mahdollisuuksista Auralan Setlementti ry:ltä.
Järjestö tekee esimerkiksi ennakoivaa sosiaalityötä kunniaan liittyvän väkivallan ehkäisemiseksi.
Nainen päätyi hakemaan avioeroa miehestään. Hän hakeutui myös koulukaverinsa avustuksella turvakotiin.
Lopulta nainen oli niin loppu taloudellisesti, henkisesti ja fyysisesti, että teki miehestään myös rikosilmoituksen. Avioeron jälkeen oikeus määräsi miehen lähestymiskieltoon naista kohtaan.
Lue myös: Tällaista on kunniaväkivalta - yksi seikka erottaa sen lähisuhdeväkivallasta: "Kun uhri hakee apua, se on otettava vakavasti"
Aviomies piti liittoa hyvänä
Aviomies kiisti rikokset. Hänen mukaansa nainen valehteli tapahtumista.
Miehen mukaan pariskunnan parisuhde oli rekisteröity Iranissa vuonna 2017, eikä liitossa ollut ongelmia. Miehen mukaan parilla oli joskus sanallisia yhteenottoja, mutta kaikkinensa hän kuvaili liittoa hyväksi.
Aviomies kertoi, että nainen alkoi valehdella uhkailusta ja väkivallasta Suomessa, koska tahtoi viranomaisia varten perusteen avioerolle. Oikeus piti tätä "varsin vaikeasti ymmärrettävänä selityksenä" ottaen huomioon, että viranomainen ei Suomessa edellytä selvitystä avioeron syystä.
Mies väitti, että naisen tärykalvo puhkesi, kun tämä kaatui lapsena pyörällä. Mies väitti, että valokuvissa ja sairauskertomuksista ilmenevät vammat olivat maskeerattuja.
Oikeus piti epäuskottavana, ettei lääkäri huomaisi valevammoja. Oikeus piti miehen esittämää tapahtumainkulkua muutenkin "varsin epäuskottavana".
1:51Näin taloudellinen väkivalta ilmenee parisuhteessa, katso video.
Mies toimi lääkärissä tulkkina
Oikeus kuuli kahta todistajaa, jotka olivat olleet naisen kanssa tekemisissä tapahtumien aikaan.
Naisen sairauskertomuksista ilmeni, että nainen ja hänen aviomiehensä olivat olleet useita kertoja yhteydessä terveyskeskukseen naisen korvakipujen takia. Hänen tärykalvossaan oli todettu myös reikä.
Lääkärikäyntien yhteydessä pari ei puhunut pahoinpitelyistä korvakivun syynä, koska mies oli jatkuvasti mukana ja toimi tulkkina.
Lue myös: Kunniaan liittyvää väkivaltaa koskeva lainsäädäntö laahaa muiden Pohjoismaiden perässä – ”Lainsäädäntö puuttuu täysin”
Tuomio napsahti
Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi, että 41-vuotias mies syyllistyi pahoinpitelyyn ja laittomaan uhkaukseen. Oikeuden mukaan väkivalta aiheutti vakavanakin pidettäviä vammoja ja kyse oli pitkään jatkuneesta parisuhdeväkivallasta ja sen uhasta.
– Asianomistaja on ollut erityisen haavoittuvaisessa asemassa ja hänen mahdollisuutensa avun hakemiseen ja sen saamiseen on olleet rajalliset, mikä on mahdollistanut teon jatkumisen pitkän aikaa, oikeus totesi ratkaisussaan.
Oikeus määräsi miehelle rangaistukseksi viisi kuukautta ehdollista vankeutta. Lisäksi mies joutuu maksamaan ex-vaimolleen 1 800 euroa kärsimyskorvauksia.