Miia, 26, kyllästyi pyytelemään painoaan anteeksi – päätti jakaa aidot kuvat vartalostaan: "Tiedän, että en ole ainoa tässä tilanteessa, mutta aihe on vaiettu"

Miia, 26, kyllästyi häpeämään itseään ja pyytelemään anteeksi olemassaoloaan. Tammikuussa 2019 hän aloitti kehonmuokkausprojektin.

"Tältä näyttää sairaalloisen lihavan, 26-vuotiaan kahdesti synnyttäneen naisen vartalo."

Näillä saatesanoilla Miia Savinen, 26, jakoi itsestään kuvan sosiaalisessa mediassa. Hän on kyllästynyt: kyllästynyt häpeämään itseään, pyytelemään anteeksi olemassaoloaan ja kyllästynyt olemaan ylipainoinen.

– Tarkoituksella olen esiintynyt omalla nimelläni. Tarkoituksena on olla vähän esikuvana: tiedän, että en ole ainoa tässä tilanteessa, mutta aihe on vaiettu, Miia kuvailee.

Medioissa kauhistellaan aika-ajoin, miten suomalaisten paino nousee, ja miten kyseessä on jo kansallinen ongelma.

– Halusin näyttää, että tämä on niin sanotusti ihan normaali asia, tällaisia vartaloita ihmisillä on. Elämä vaikuttaa omalla tavallaan jokaiseen kehoon, mutta toisaalta tämänkin näköinen ihminen voi päättää, että ei halua elää tämän näköisenä ja haluaa muutosta, Miia kuvaa.

Miia jakaa kuvia muodonmuutoksestaan Instagramissa. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

"Minut oli jo leimattu lihavaksi"

Kouluterveydenhoitaja valitteli jo 7-vuotiaalle Miialle, että elopainoa on liikaa. Painon takia häntä on kiusattu ja syrjitty.

– Koulussa oli kaikkia ”hienoja” lempinimiä. Näin jälkikäteen voi sanoa, että "liikkuva lihapulla" nimityksenä ei ehkä kuulosta kauhean pahalta, mutta kyllä se pienen, epävarman ja itseinhosta kärsivän tytön mieleen sattuu, Miia muistelee.

Parisuhteiden muodostaminen oli mahdotonta, sillä Miia oli liian iso rakkaaksi.

– Minut oli jo leimattu lihavaksi ja inhottavaksi seuralaiseksi, niin että kukaan vastakkaista sukupuolta oleva henkilö haluaisi leimautua "samaan veneeseen" kanssani, sehän ei tullut kysymykseenkään. Monesti kuulin, että olet kauhean mukana ihminen ja sun kanssa olisi kauhean kiva olla, jos vain olisit 20 kiloa laihempi.

Miian paino oli este monelle asialle. Kun hän 1990-luvulla tuli varhaisteini-ikään, ajan muodin mukaisista vaatteista ei voinut unelmoidakaan.

–  Vaatteet, mitä sen ikäisen ihmisen niin sanotusti kuuluisi pitää, niitähän ei todellakaan ollut yhtä hyvin saatavilla kuin nykyään. Olen tyytynyt yksikuosisiin, puolijoukkuetelttamaisiin vaatteisiin.

Ei syytä painonnousustaan ketään muuta

Mitä vanhemmaksi Miia on tullut, sitä enemmän paino on noussut. Hän ei syytä painonnousustaan ketään muuta.

– Olen ihan syömällä syönyt tämän painon itselleni, eli ei ole elämän aikana ollut mitään traumaa tai muuta sellaista syytä. Tämä on itse aiheutettua, hän sanoo.

– En voi edes raskauksia "syyttää" tästä painonnoususta, koska raskauksien aikana minulla paino pysyi hallinnassa eikä noussut yhtään.

Miialla on 1- ja 2-vuotiaat lapset. Kun paino alkoi huonontaa unta ja elämänlaatua ja lääkäri vihjasi diabeteksen olevan todellinen mahdollisuus, Miia päätti tehdä muutoksen. Tammikuussa 2019 hän aloitti kehonmuokkausprojektin.

– Siinä kohtaa, kun tavallinen arkipäivä, kaupassa käynti ja ostosten raahaaminen kolmanteen kerrokseen tuntuu ylivoimaiselta, rupesi miettimään, olisikohan nyt oikeasti niin, että tämä ei vain enää toimi, hän kuvaa.

– En missään nimessä halua olla se äiti, joka istuu penkillä, kun lapset touhuavat. Haluan olla se aktiivinen, osallistuva äiti, josta lapset sitten muistelevat, että äidin kanssa oli kiva tehdä asioita.

Painoa pudonnut noin 17 kiloa

Miian paino viime vuoden loppupuolella oli noin 127 kiloa. Nyt se on laskenut 110 kiloon. 

– Olen tehnyt täydellisen ruokavalioremontin. Ruokavalioni oli erittäin hiilihydraattipitoinen, erittäin paljon prosessoidusta ruoasta koostuva. Nyt olen vaihtanut kasvispainotteiseen ja terveelliseen ruokavalioon, katsonut annoskoot, mitä nyt peruslaihduttamiseen kuuluu.

Lisäksi hän on aloittanut erittäin aktiivisen liikkumisen ja käy kuntosalilla 3–4 kertaa viikossa sekä uimassa kolmesti viikossa. Uimahalliin Miia ehtii toisinaan vasta sitten, kun lapset nukkuvat.

– Liikunnan asettaminen perhe-elämän rinnalla on ollut erittäin haasteellista, mutta kuitenkin täysin tehtävissä, Miia sanoo.

"Olen todella kyllästynyt siihen, että pyydän olemassaoloani anteeksi"

Miia meni kuntosalille omin päin, ilman apua, sillä hänellä on urheilutausta. Vaikka Miia oli aiemmin aktiiviurheilija, paino ei kuitenkaan koskaan laskenut niin sanotulle normaalitasolle. Siksi häntä syrjittiin ja kiusattiin myös joukkueurheilussa.

– Huomasin joukkuetovereistani, että läsnäoloni joukkueessa ei ollut toivottua. Olin niin suurikokoinen, etten niin sanotusti sopinut porukkaan, Miia kuvaa.

Nyt hänellä on käytössään myös personal trainer, joka puskee salilla eteenpäin. Miia ei halua vain painoaan alas, vaan hakee salilta myös lihaksikasta olomuotoa.

– Olen todella kyllästynyt siihen, että pyydän läsnäoloani ja olemassaoloani anteeksi. Nämä tunteet voivat toki suurelta osin olla myös omassa päässäni. Tällä hetkellä katseet, jotka salilla saan, ovat kannustavia. Se myös motivoi pysymään paremmassa elämätyylissä kiinni.

Suurin muutos tapahtunut "korvien välissä"

Kuvassa Miia seisoo peilin edessä alusvaatteisillaan. Se oli hänen "viimeinen motivaatio -kuvansa". Kuva on otettu tammikuussa 2019.

– Olen jojoillut painon kanssa koko elämäni. Sormet ja varpaat eivät riitä laskemaan kertoja, joina olen yrittänyt painoa pudottaa. Olen aina ollut hätäinen ihminen: minun pitää saada kaikki heti ja välittömästi, ei muka ole aikaa odotella muutoksia. Aikaisemmat projektit ovat tyssänneet siihen, kun 20 kilon paino ei putoa kahdessa viikossa, Miia kuvailee.

– Suurin muutos on tapahtunut korvien välissä. Olen ymmärtänyt, etteivät elämän suuret muutokset tapahdu hetkessä. Täytyy olla kärsivällinen. Se on pitkän matkan projekti ja vaatii suunnatonta omistautumista, että saavutat asioita, joita elämässäsi haluat.

"Tarkoituksenani ei ole kysyä muilta mielipidettä"

Miiaa on kuvailtu rohkeaksi, koska hän on uskaltautunut sosiaaliseen mediaan omilla kasvoillaan ja nimellään.

– Ymmärrän, että kynnys tehdä näin on suuri, koska ihmiset arvostelevat toisiaan hyvin radikaalisti. Tarkoituksenani ei ole kysyä muilta mielipidettä, vaan näyttää, että tavallinen ihminen pystyy tekemään mitä vain, mitä tahansa elämältä haluaa, Miia kuvaa.

Hän uskoo, ettei kukaan muu voi tehdä työtä hänen puolestaan: kun muutokset ovat suuria ja elämää mullistavia, niiden on lähdettävä ihmisestä itsestään.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että ihmiset, jotka sanovat jotakin painostasi, hehän selkeästi välittävät sinusta. Mutta kun omasta näkökulmastani katson tätä, että minä olen se pullukka, jolla on huono itsetunto ja joka on yrittänyt asialle tehdä monta kertaa jotakin… Vaikka tarkoitat hyvää, et voi mitenkään sanoa asiaa niin, ettei se pahoittaisi mieltä. Se on melkein mahdotonta.

Lue myös:

    Uusimmat