Miisa Nuorgam dokumentoi Someäidit-sarjassa muun muassa eroprosessiaan sekä matkaansa kohti diagnoosia – nämä asiat jäivät kameran ulkopuolelle

Miisa Nuorgam dokumentoi elämäänsä uudessa Someäidit-sarjassa.

MTV:llä alkaa elokuussa uusi tv-ohjelma Someäidit. Ohjelmassa seurataan sosiaalisesta mediasta tuttujen rakastettujen, kadehdittujen ja kiisteltyjen vaikuttajaäitien elämää.

Someäidit avaavat ohjelmassa omaa elämäänsä itse kuvaamansa materiaalin ja ohjelmaan tehtyjen haastattelujen kautta. Luvassa on rosoja, ristiriitoja, rakkautta ja rehellisyyttä ilman filttereitä – hetkiä, joita et ole nähnyt Instagramissa ja tarinoita, joita et ole voinut lukea edes Jodelista.

Yksi Someäidit-sarjassa nähtävistä vaikuttajista on Miisa Nuorgam. Nuorgam on saamelainen 3-vuotiaan lapsen äiti, joka työskentelee Luonnonsuojeluliiton viestinnän asiantuntijana ja tekee ohessa sometyötä. Nykyisin lapsensa kanssa Helsingissä asuva Nuorgam tuli tunnetuksi kilpailtuaan Diili-ohjelmassa vuonna 2018.

Sarjassa ovat mukana myös podcastaaja Vivian Nick, Kaksi äitiä -blogista tutut Susanna Silvander-Rosti ja Ella Rosti sekä Mutsis on -blogista tunnettu Emilia Huttunen.

Nuorgam kuvailee MTV Uutisille olevansa äitinä melko rento.  

– Suhtaudun lapseen, kuten pieneen ihmiseen. Lapseni saa aika vapaasti tehdä ja kokeilla itse kaikenlaisia asioita, mitä hän haluaa. Puutun ja kiellän vasta sitten, jos on jotain mahdollisesti vaarallista tai jokin konkreettinen ja oikea syy, miksi joitain asioita ei saisi tehdä, Nuorgam kertoo.

– En koskaan kiellä vain sanomalla, että "koska minä sanon niin". Siinä ei ole mitään järkeä, se ei ole reilua eikä mielestäni myöskään kunnioittavaa sitä pientä ihmistä kohtaan, hän jatkaa. 

Nuorgam erosi lapsensa isästä Someäidit-ohjelman kuvausten aikana. Hän kertoo, ettei ole tällä hetkellä parisuhteessa, vaan kuvailee elämässään olevan ennemminkin kasuaalia tapailua.

Nuorgam kertoo, että lähti Someäidit-ohjelmaan yksinkertaisesti siksi, että häntä pyydettiin mukaan. Osallistumista ei tarvinnut puntaroida muuten kuin yhden seikan osalta.

– Kuinka paljon siitä maksetaan, hän naurahtaa.

– Ei minulla ole mitään sellaista pelkoa yksityisyydestä, mitä tulee omiin ajatuksiin tai tunteisiin. Puhun tietysti somessa hyvin vähän lapseni yksityisasioista tai esimerkiksi asuinpaikastamme tai muista tunnistettavista tiedoista, mutta minulla ei ole ajatuksistani sellaista, että apua, kukaan ei saa tietää, hän jatkaa.

Someäidit-ohjelma ei ole Nuorgamille ensikosketus oman elämän, tunteiden ja ajatusten dokumentoimiseen. Hän kuvasi elämäänsä, raskausaikaansa sekä vauva-arkeaan kahden tuotantokauden verran Ylen Katkeamaton-dokumenttisarjassa.

Someäidit-sarjassa katsojat pääsevät seuraamaan muun muassa Nuorgamin muutto- ja eroprosessia, totuttelua lapsen kanssa kahdestaan elämiseen sekä entisestä kumppanista erillään elämiseen. Kuvausten aikana Nuorgam käy myös läpi autismi- ja adhd-tutkimuksia, ja hän dokumentoikin diagnosointiprosessiaan paljon. 

– Näiden asioiden jakaminen ei tuntunut mitenkään jännittävältä, vaan ihan luontevalta ja tavalliselta, hän sanoo.

Nuorgam uskoo, että Someäidit-sarjassa nähdään Miisa, joka on samaan aikaan todella innoissaan elämän suurista muutoksista, mutta myös peloissaan muutosten konkreettisesta puolesta. Katsojat saavat mahdollisesti nähdä Nuorgamista myös esimerkiksi ihastuneen sekä tunteellisen puolen.

Entä onko Nuorgam tietoisesti rajannut jotain kameran ulkopuolelle?

– Tapailuihmiseni naama ei taida näkyä missään kohtaa, hän pysytteli anonyyminä. Myöskään lapseni naama ei tietenkään näy, kuten ei somessakaan. Mutta omia asioitani minun ei ole tarvinnut jättää ulkopuolelle.

Someäidit ke 14.8. alkaen maksutta MTV Katsomossa ja MTV Katsomo+ -tilauksella. MTV Katsomo+ -tilauksella seuraavan viikon jaksot ennakkoon.

Someäidit-vodcast ke 14.8. alkaen kaikki jaksot maksutta MTV Katsomossa ja MTV Katsomo+ -tilauksella.

Lue myös:

    Uusimmat