Mikä on Suomen turvallisuustilanne? Näin vastaavat Aaltola, Haavisto ja Stubb: "Venäjällä on monta eri kiusantekomahdollisuutta"

2:07imgNäin presidenttiehdokkaat arvioivat Suomen turvallisuustilannetta Asian ytimessä -ohjelmassa.
Julkaistu 11.10.2023 21:33
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Presidenttiehdokkaat Mika Aaltola, Pekka Haavisto ja Alexander Stubb keskustelivat Suomen turvallisuustilanteesta Asian ytimessä -ohjelmassa.

Suomen ja Viron välillä kulkeva merikaasuputki Balticconnector alkoi vuotaa varhain sunnuntaiyönä. KRP tutkii tapausta törkeänä tuhotyönä. Vaurion on arvioitu johtuvan todennäköisesti ulkopuolisesta toiminnasta.

– Mikäli Venäjä paljastuu teon tekijäksi ja teko on tarkoituksellinen, niin totta kai se tulee vaikuttamaan sanktioihin Venäjää kohtaan ja sen pitää vaikuttaa myös meidän infrastruktuurimme valvontaan, arvioi entinen ulkoministeri, presidenttiehdokas Pekka Haavisto.

Entinen ulkoministeri ja pääministeri, kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb toteaa, että asiassa ”ei kannata hutkia”. 

– Odotetaan vastausta mikä valtiollinen toimija ja sen jälkeen reagoidaan vahvemmin.

Virkavapaalla Ulkopoliittisen instituutin johtajan tehtävistä oleva, presidenttiehdokas Mika Aaltola totesi tiistaina, että Venäjä ei saa jäädä ilman järkevää vastinetta, jos se puuttuu Suomen huoltovarmuuteen. 

Hän pitää tärkeänä, että Ukrainan tukeminen jatkuu, sanktioita kiristetään ja Viron kanssa harkitaan toimia, jos putken vaurioitumisen taustalla on Venäjä.

– Kuka tahansa on syyllinen, pitää olla valmiimpia tähän.

Ehdokkaat kuitenkin toteavat, että tekijää ei välttämättä saada lopulta varmuudella selville. 

Tapahtuuko vastaavaa jatkossa?

Kaikki kolme ehdokasta katsovat, että vastaavaa voi tapahtua myös tulevaisuudessa. 

– Venäjällä on monta eri kiusantekomahdollisuutta, toteaa Stubb.

Haaviston mukaan Itämeren piirissä uhat voivat jatkua esimerkiksi ilmatilassa, maa-alueella ja merialueella.

– Venäjä on vihamielinen maa, toteaa puolestaan Aaltola.

Aaltolan mukaan vastaavanlaisten tapahtumien ”tempo saattaa jopa nousta tulevaisuudessa”.

Mikä on Suomen turvallisuustilanne?

Viranomaiset ovat painottaneet, että Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu sotilaallista uhkaa, ja Suomi on hyvin varautunut.

Stubb muistuttaa, että nykyinen tilanne ei tullut Suomelle yllätyksenä ja viranomaisilla on tilanne hallinnassa. Hän katsoo Suomen turvallisuustilanteen olevan vakaa.

Stubb listaa turvallisuustilannetta ylläpitäviksi seikoiksi uskottavan itsenäisen puolustuksen, Nato- ja EU-jäsenyydet, Yhdysvaltain kanssa tekeillä olevan puolustusyhteistyökumppanuuden sekä Suomen viranomaistoiminnan.

Haaviston mukaan turvallisuustilanteessa on kahteen suuntaan vaikuttavia asioita. Nato-jäsenyyden myötä tiivistynyt yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on parantanut Suomen turvallisuutta.

– Venäjä on naapurissamme, se vaikuttaa turvallisuuteemme negatiivisesti.

Haaviston mukaan esimerkiksi öljyonnettomuuksien riski voi kasvaa, kun Venäjä on ottanut käyttöön vanhentunutta öljynkuljetuskalustoa Itämerellä. 

Aaltolan mukaan Venäjä voi tehdä ”tämän kaltaista pehmeiden kohteiden sorkkimista”.

– Sitä tulee varmasti jatkossakin olemaan. Voimme siihen varautua, se tarvitsee myös resursseja.

Lue myös: Tätä tarkoittaa poliisin alleviivaama "mekaaninen voima" putkivauriossa: KRP:lla on useampi tutkintalinja Suomenlahden tapahtumista

Tuoreimmat aiheesta

Itämeren kaasuputket