Miksi jäätelön puraiseminen vihloo hampaita niin sietämättömästi? Nyt löytyi syy

Tiesitkö? Hammaspaikkojakin pitää uusia 2:49
Tiesitkö? Hammaspaikat eivät ole ikuisia – niitäkin pitää vaihtaa. Haastattelussa paikkauksen ja juurihoidon erikoishammaslääkäri Ulla Palotie.

Jos hampaissasi on runsaasti TRPC5-proteiinia, et todennäköisesti ikimaailmassa puraisisi jäätelöpuikkoa.

Puraisisitko jäätelöpuikkoa? Jos ajatuskin saa hampaasi vihlaisemaan, älä huoli – et ole yksin! Jäätelön pureskelu tai jäiset juomat aiheuttavat osalle ihmisistä kovaa vihlontaa. Tutkijat uskovat selvittäneensä syyn, kertoo BBC.

Hampaista löytyi kylmälle herkkiä soluja

Kokeessa tutkittiin hiiriä ja ihmisiä. Saksalaisyliopistossa tutkijat tunnistivat kokeissa herkistä hampaista kylmää aistivia soluja, jotka sisälsivät kylmälle herkkää proteiinia.

– Havaitsimme, että [hammasluun emosolut] odontoblastit, jotka tukevat hampaan muotoa, vastaavat myös kylmäaistimuksesta. Tutkimus tarjoaa solulle uuden tarkoituksen, mikä on perustieteen näkökulmasta jännittävää, tutkimusta tekemässä ollut patologi Jochen Lennerz  kommentoi

Herkät hampaat lähettävät aivoihin viestejä aistiessaan muutoksia lämpötilassa. Tämä johtaa hammassärkyyn ja lämpötuntemusten aikaansaamiin eräänlaisiin säpsähdyksiin.

Miksi hammas vihloo?

Hampaan kiilteessä ei ole tuntoaistia, mutta hammasluussa on. Hammasluussa, dentiinissä, on nesteiden täyttämiä kanavia, jotka johtavat hampaan ydinonteloon. Jos hammasluu esimerkiksi hammasmädän tai iensairauden vuoksi paljastuu, esimerkiksi lämpötilan muutokset voivat alkaa aiheuttaa vihlontaa ja kipua.

Vihlontaa voivat aiheuttaa makea, hapan tai kylmä ruoka tai juoma. Jos vain yksi hammas vihloo, syynä voi olla reikä tai esimerkiksi ienvetäytymä. Sen puolestaan voi aiheuttaa esimerkiki liian kovakourainen hampaiden harjaus.

Jos vihlonta on epämääräistä ja laaja-alaista, se voi liittyä hampaiden mekaaniseen tai kemialliseen kulumiseen, kertoo Terveyskirjasto.

Molekyyli TRPC5 on vihlonnan takana?

Tutkimuksissa hammasluun emosoluista löytyy kylmää aistivaa proteiinia nimeltä TRPC5. Sama proteiini on Daily Mailin mukaan löydetty jo aiemmissa kokeissa, mutta sen sijainti hammasluun soluissa oli uutta tietoa. 

TRPC5:ttä löytyi erityisen paljon ihmishampaista, joissa on reikiä, ja jotka myös usein vihlovat enemmän. 

Hiirikokeissa ne hiiret, joilta ei löytynyt TRPC5:ttä, tai joille oli annettu sen toiminnan estävää kemikaalia, eivät reagoineet jääkylmään samalla tavalla kuin muut hiiret.

Voi auttaa kehittämään paikallishoitoja

Tutkimusta tehneen Katharina Zimmermannin mukaan hampaisiin paikallisesti asetettava TRPC5-estäjä voisikin tuoda helpotusta yliherkkyyteen. Tuloksista voisi olla apua esimerkiksi uudenlaisten hammastahnojen ja purukumien kehittelyssä.

Tutkimus julkaistiin Science Advances -lehdessä.

Katso myös: Hammaslääkärikäynti on usein ahdistava kokemus. Osasyy lienee se, ettei monelle ei ole koskaan selitetty sitä, mitä hammaslääkäri milläkin välineellään tekee ja miksi. Erikoishammaslääkäri Timo esittelee nyt yleisimmät työvälineet:

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49

Lue myös:

    Uusimmat