Miksi kuntosalit suljettiin, vaikka tartuntamäärät ovat laskeneet? Näin avi perustelee

3:30img
Aluehallintovirasto ja sosiaali- ja terveysministeriö kiistelivät maaliskuussa tartuntatautilain tulkinnasta.
Julkaistu 02.04.2021 09:40
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Lain mukaan kuntosalit ja muut liikunta- ja harrastustilat voidaan sulkea aluehallintoviraston päätöksellä vain, jos se on välttämätöntä ja jos lievemmät rajoitukset eivät riitä rajoittamaan hallitsematonta koronaepidemian leviämistä. 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti keskiviikkona sulkea alueellaan sijaitsevat kuntosalit ja harrastustilat kokonaan 1.–14. huhtikuuta väliseksi ajaksi. Sulkupäätös tehtiin, vaikka esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella koronatartuntojen ilmaantuvuus on laskenut.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Mikko Valkonen, miksi sulkupäätös oli välttämätön? 

– Tartuntamäärien lasku ei ole vielä niin merkittävä, että voitaisiin ajatella, että se tulee jatkumaan. Päätöstä tarkastellaan koko ajan ja se voidaan kumota tarvittaessa. Tässä ei ole mitään yhtä mittaria, vaan katsomme yhdessä sairaanhoitopiirien, terveysviranomaisen ja ely-keskusten kanssa, että mikä olisi sellainen tilanne, että sulkemispäätös voitaisiin kumota. 

Lue myös: Kuntosaliyrittäjät löysivät sulkemismääräyksistä porsaanreiän – Etelä-Suomen avi tarkentaa sulkemispäätöstä

Tartuntatautilain mukaan sulkemispäätöksen kriteerejä ovat muun muassa alueen ilmaantuvuusluku, terveydenhuollon ylikuormittumisen vaara sekä sairaanhoitopiirin alueella ilmenevät tartuntaryppäät, joita ei pystytä jäljittämään.

Lisäksi laki edellyttää, että sulkeminen on välttämätöntä, eivätkä lievemmät rajoitukset riitä hillitsemään epidemian hallitsematonta leviämistä.

Valkosen mukaan lievemmät toimet, kuten asiakasmäärien rajoittaminen 10 henkilöön kerrallaan, eivät ole olleet riittäviä.

Lue myös: Kuntosaleja ja muita yrittäjien tiloja saa pitää auki korkeintaan 10 hengelle: Avi–STM-kiistassa ratkaisu avien eduksi –"Nyt toivomme työrauhaa"

– Ongelmana on ollut myös se, että on joillekin kuntosaleille on saanut tulla ja mennä omilla avaimilla. Tuolloin ei ole ollut minkäänlaista kontrollia siitä, kuinka paljon ihmisiä siellä on.

Valkosen mukaan esimerkiksi ajanvarausjärjestelmä, jonka osa kuntosaleista on ottanut käyttöönsä, ei ole toiminut toivotulla tavalla.

Lue lisää: Osa kuntosaleista avaa ovensa asiakkailleen myös huomenna – suosittu kuntosaliyrittäjä kertoo poikkeuksellisista järjestelyistä: ”Joku on savumerkeilläkin yrittänyt tavoitella”

– On ollut tilanteita, joissa ihmiset ovat jääneet salille vielä esimerkiksi yhden tunnin varauksen päätyttymisen jälkeen. Ainakin on tullut yhteydenottoja yleisöltä, että tällaista tapahtuu. 

Ennen väliaikaisen tartuntatautilain muutosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto tulkitsi lakia niin, että se mahdollisti enintään 10 hengen asiakasmäärät esimerkiksi kuntosaleilla. Valkosen mukaan osa yrittäjistä yritti kiertää maaliskuun ajan voimassa ollutta päätöstä.

– On ollut erittäin mielenkiintoisia ratkaisuja. Jotkut ovat yrittäneet teippailla tiloja pienemmiksi karsinoiksi, johon mahtuisi kerrallaan 10 henkilöä.

Lue myös: Avi ei taipunut STM:n tahtoon – näin ministeriö kommentoi neuvotteluja tilojen sulkemisesta: "Lainsäädäntöä on mahdollista tulkita eri tavoin"

Valkonen ei täsmentänyt, missä päin Suomea tai minkä alan yrittäjät ovat yrittäneet kiertää rajoituksia. 

Valkosella ei ole tietoa siitä, kuinka paljon tartuntoja maaliskuun aikana on tullut kuntosaleilta tai harrastustiloista, jotka nyt suljetaan kokonaan aluehallintoviraston päätöksellä.

– Jonkin verran niitä on ollut. Tarkkoja aluekohtaisia lukuja minulle ei nyt tässä ole olemassa. Lisäksi on myös tartuntoja, joiden alkuperää ei tunneta. 

Onko mahdollista, että esimerkiksi yksityiset kuntosalit suljetaan, vaikka niistä ei olisi tullut yhtään tartuntaaa esimerkiksi maaliskuun aikana?

– Tartuntoja tulee tilanteista, joissa on liikaa väkeä ja kontakteja. Eiväthän ne tartunnat taivaasta tule kenellekkään. Tartuntamäärät eivät myöskään ole ainoa päätöksen peruste. Asia ei ole niin mustavalkoinen.

Tuoreimmat aiheesta

Viranomaisoikeudet