Ihmiset käyttävät keskimäärin hurjan määrän aikaa oman ulkonäkönsä ehostamiseen ja paranteluun.
New York Post kertoo, että ihmiset käyttävät nykyisin jopa kuudesosan elämästään oman ulkonäkönsä paranteluun ja ehostamiseen. Asia ilmenee tuoreesta tutkimuksesta, joka on julkaistu Evolution and Human Behavior -julkaisussa.
Tutkimuksessa käytettiin 93 158 ihmisen vastausdataa 93 eri valtiosta ja monista eri kulttuureista. Tarkoituksena oli selvittää universaaleja kauneustrendejä. Tutkimus on julkaistu viime vuoden marraskuussa.
Lue myös: Moni suomalaistyttö tuntee olevansa ruma ilman kuvanmuokkausta – "Mielestäni aivan järkyttävää", toteaa psykologi ilmiöstä, johon simppeli kuvateksti voisi auttaa
Vähintään 10 minuuttia päivässä
Lähes jokainen kyselyyn vastannut kertoi käyttävänsä ainakin 10 minuuttia päivittäin kohentaakseen ulkonäköään. Monilla eri ehostautumisrutiineihin käytettävä ajankäyttö vei huomattavasti pidempään.
Naiset käyttivät keskimäärin neljä tuntia päivästä ulkonäköä kohentaviin aktiviteetteihin, kun taas miesten vastaava keskiarvo oli kolme ja puoli tuntia.
Kansainvälinen tutkimustiimi selvitti meikkaamiseen, hiustenlaittoon, karvojenpoistoon, pukeutumistyyleihin, kehon hygieniaan, liikuntaan ja ruokavalioon liittyviä tapoja, joiden tarkoitus oli parantaa vastaajan ulkonäköä.
Tutkimuksesta selvisi, että yksilöt, jotka arvioivat olevansa viehättäviä, käyttivät enemmän aikaa ulkonäkönsä paranteluun toisin kuin vähemmän viehättäviksi itsensä arvioivat vastaajat. Sama huomattiin myös vähemmän kouluttautuneiden ja korkean sosioekonimisen statuksen omaavilla henkilöillä. Myös poliittisesti oikealle nojautuvat ihmiset käyttivät enemmän aikaa ulkonäköönsä.
– Ulkonäköön käytettävällä ajalla ei ollut selkeää yhteyttä kotimaan bruttokansantuotteeseen, tutkijat kertovat.
Nuoret ihmiset, deittielämässä aktiiviset ja ihmiset, joiden immuunisysteemi oli keskimääräistä heikompi, ovat tulosten mukaan enemmän huolissaan ulkonäöstään. Tutkijat uskovat jälkimmäisen perustuvan siihen, että monet sairauksista kärsivät ihmiset käyttävät enemmän aikaa peittääkseen ulkoiset merkit sairaudestaan.
Lue myös: Mikael julkaisi rohkean videon täyteainehoidoistaan – "Hassua, että jonkun mielestä vain tietynnäköiset voisivat kokea ulkonäköpaineita"
Sosiaalisen median käytön vaikutus
Vahvin tekijä tarpeeseen parannella omaa ulkonäköä löytyi kuitenkin vastaajien sosiaalisen median käytöstä. Television katselulla oli myös vaikutusta tuloksiin.
– Television katselulla oli naisvastaajien keskuudessa suurempi korrelaatio ulkonäköä parantelevaan käytökseen kuin miehillä. Sosiaalisen median käyttö selitti myös varianssia eri sukupuolten vastausten välillä, tutkijat paljastavat.
Toinen tuore tutkimus, joka on julkaistu American Psychological Association -julkaisussa, kertoo, että sosiaalisen median käyttö lisää ihmisten kriittistä suhtautumista omaa kehoaan kohtaan. Sosiaalisessa mediassa käytetyn ajan puolittaminen paransi huomattavasti jo viikoissa murrosikäisten oman kehonkuvaa.
Ei ole yllättävää, että tutkimus osoitti, että lopettamalla jatkuvan muokattujen sosiaalisen median vaikuttajien ja mallien kuvien katselun teini-ikäiset alkoivat suhtautua omaan painoonsa ja ulkonäköönsä positiivisemmin vain kolmen viikon jälkeen.
Lue myös: Tutkimus: Sosiaalinen media aiheuttaa ulkonäköpaineita etenkin nuorille naisille
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso myös: Holly näyttää, kuinka sosiaalisen median kauneusfilttereillä ihminen voi muuttua hetkessä täysin toisenlaiseksi
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähteet: New York Post, Evolution and Human Behavior ja the American Psychological Association