Käytettyjen vaatteiden myyntisivustoilla on suuria eroja. Vertailun avulla voit löytää itsellesi sopivan palvelun vaatteidesi myymiseen.
Kevät on vihdoin saapunut ja monessa kodissa vaatekaapit tyhjennetään ylimääräiseksi käyneestä tavarasta. Nykyään käytettyjen vaatteiden myymiseen on runsaasti vaihtoehtoja verkossa – niin runsaasti, että tavaraähkyn lisäksi iskee valintaähky.
Mutta ei hätää! Kävimme läpi suomalaisten suosimat nettikirppikset vaatteiden myymiseen, sekä palveluiden plussat ja miinukset myyntituottoja unohtamatta.
Millaiset vaatteet myyvät? Juttu jatkuu videon alla.
5:32
Emmy
Emmy on suomalainen vuonna 2015 perustettu vaatteiden second hand -verkkokauppa, joka erikoistuu merkkivaatteisiin. Palvelu on ottanut Suomessa oman paikkansa ja sillä on vakiintunut asiakaskunta.
Plussaa: Myynti on helppoa, koska tuotteiden lähettämisen jälkeen palvelu hoitaa aikaa vievän osuuden eli kuvauksen, ilmoituksen luonnin ja myytyjen tuotteiden lähettämisen puolestasi. Palvelun laatimat myynti-ilmoitukset ovat ammattimaisia.
Miinusta: Palvelu ottaa myyntiin vain merkkituotteita, joten suuri osa vaatteista saattaa jäädä kriteerien ulkopuolelle.
Tuotot: Emmyssä myyjälle maksettava osuus kasvaa, mitä kalliimmalla tuote myydään. Esimerkiksi 20 eurolla myydystä tuotteesta myyjä saa 5,70 euroa, kun taas 100 eurolla myydystä tuotteesta pankkitilille kilahtaa reilu 60 euroa.
Tuotteiden myyntiprosessiin paketin lähetyksestä myynti-ilmoitusten julkaisuun ja lopulta myyntituottojen tilittämiseen menee useita viikkoja.
Lue myös: Kevään suosikkituote menee nyt kuumille kiville – myydään käytettynä päivissä
Facebook -kirppikset ja Facebook Marketplace
Sosiaalisen median palvelu Facebookissa on nykyään useita kirppisvaatteiden myyntiin tarkoitettuja ryhmiä ja Facebookin oma kauppa-alusta Marketplace.
Plussaa: Parhaimmillaan kaupankäynti on nopeaa ja sujuvaa. Tuotteita ei välttämättä tarvitse lähettää mihinkään, jos noudon saa sovittua haluamaansa paikkaan.
Miinusta: Kaikki työ ja vastuu ovat myyjän itsensä harteilla. Myös mahdolliset ongelmatilanteet jäävät myyjän itsensä ratkaistavaksi.
Sivustoa ei ole lähtökohtaisesti suunniteltu kierrätettyjen vaatteiden kauppapaikaksi, joten siitä puuttuu monia toiminnallisuuksia, jotka muissa palveluissa auttavat ostajia löytämään tuotteesi.
Facebookissa on myös liikkeellä lukuisia erimuotoisia huijauksia, joiden avulla voi menettää rahansa, Facebook-tilinsä hallinnan ja jopa henkilötietojaan. Huijareita on liikkeellä niin ryhmien kuin Marketplacen kautta myytäessä.
Tuotot: Facebook ei ota siivua myyntituloista, joten saat pitää koko myyntihinnan itselläsi. Kaupat ovat juuri niin nopeita kuin itse sovit ostajan kanssa.
Lue myös: Älä myy näitä klassikkokirjoja polkuhinnalla – arvo voi yllättää!
Toimittaja vei vaatteensa kierrätykseen ja yllättyi. Juttu jatkuu videon alla.
15:54
Sellpy
Sellpy on ruotsalainen kierrätettyjen tavaroiden ja vaatteiden verkkokauppa, jonka suurin omistaja on vaatejätti H&M.
Plussaa: Palvelu tarjoaa myytävien tuotteiden noutopalvelua, joka kattaa suuren osan Suomea. Parhaimmillaan myyjän ei siis tarvitse poistua kotioveaan pidemmälle, palvelu hoitaa loput.
Palvelu toimii 24 EU-maassa, joten potentiaalisia ostajia on paljon.
Miinusta: Myös myytäviä tuotteita on todella paljon (yli 5 miljoonaa myynti-ilmoitusta artikkelin kirjoitushetkellä), joten omat myytävät tuotteet voivat hukkua massaan. Tavaranpaljous voi karkottaa ostajia.
Tuotot: Myyjälle voittoa jää 16–60 prosenttia myyntihinnasta, ja osuus kasvaa myyntihinnan mukana. Esimerkiksi 20 euron tuotteesta tilille kilahtaa 6,80 euroa, ja 100 euron tuotteesta reilu 50 euroa.
Sellpy ottaa myyntiin kaikki tuotteet, joiden arvioidaan olevan yli 5 euron hintaisia, mutta vitosen tuotteesta myyjälle jää vain 80 senttiä.
Tuotteiden myyntiprosessiin paketin lähetyksestä myynti-ilmoitusten julkaisuun ja lopulta myyntituottojen tilittämiseen menee useita viikkoja.
Mitkä ovat kirppishuuman mahdollisuudet ja sudenkuopat? Juttu jatkuu videon alla.
10:02
Tori
Schibsted -mediakonserniin kuuluva vuodesta 2009 toiminut Tori on suomalaisille vakiintunut kauppapaikka. Palvelussa myydään monenlaisia tuotteita vaatteista elektroniikkaan ja lasten leluista asuntoihin, eli siellä myydään paljon muutakin kuin vaatteita.
Plussaa: Palvelun hyvä maine ja tunnettuus houkuttelee paikalle paljon erilaisia potentiaalisia ostajia.
Uudella ToriDiili-toiminnolla on parannettu maksuturvallisuutta ja sujuvoitettu postitusta.
Miinusta: Tuotteita on myynnissä erittäin paljon, joten omat myytävät tuotteet voivat hukkua tavaramassaan.
Torissa on myös raportoitu useista huijausyrityksistä, joissa valeostajat kalastelevat myyjien tietoja.
Tuotot: Tori ei veloita myyjältä mitään, eli myyntituotot saa pitää itsellään. Tori kuitenkin tarjoaa lisämaksullisia toimintoja, joilla omaa ilmoitustaan voi nostaa.
Kauppa tehdään suoraan myyjän ja ostajan välillä, joten myyntiprosessi on monia muita palveluja nopeampi. ToriDiili-toiminnossa maksu kulkee Torin kautta, mutta palvelussa on mahdollista käydä kauppaa myös esimerkiksi käteisellä tai pankkisiirroilla.
Lue myös: Huippuvinkit verkkokirppareille niin ostajille kuin myyjillekin: "Parhaat herkut ostetaan minuuteissa"
Vinted
Vinted on Suomeen hiljattain rantautunut liettualainen kierrätysmuodin verkkokauppa. Euroopassa kierrätysjätti on vallannut markkinoita, ja yritys toimii tällä hetkellä 19 maassa.
Plussaa: Palvelu on helppokäyttöinen ja selkeä, myynti-ilmoitusten tekeminen on tehty sujuvaksi. Ostaja voi personoida näkemiään myynti-ilmoituksia monella tapaa, mikä auttaa myös myyjää saamaan tuotteensa sopivan ostajan nähtäväksi.
Palvelu myös automaattisesti tarjoaa ostajalle tai ilmoitustasi selaavan henkilön nähtäville muita myymiäsi tuotteita.
Rahaliikenne tapahtuu Vintedin kautta, joten omia pankkitietoja ei tarvitse luovuttaa ostajille. Pakettien postitus on myyjälle sujuvaa ja ilmaista.
Miinusta: Myyjä itse hoitaa koko myyntiprosessin tuotekuvauksineen ja postituksineen. Myyjä joutuu itse hoitamaan mahdolliset ongelmatilanteet ostajan kanssa, vaikkakin palvelu kertoo antavansa tukea niiden selvittämiseen.
Vintedissä on myös raportoitu useista huijausyrityksistä, joissa valeostajat kalastelevat myyjien tietoja.
Tuotot: Myyjälle palvelu on lähtökohtaisesti ilmainen, eli koko myyntivoiton saa pitää itsellään. Vinted kuitenkin tarjoaa lisämaksusta palveluja, joilla omien tuotteidensa näkyvyyttä voi parantaa.
Tuotteet lähetetään suoraan ostajalle, ja ostajan kuittauksen jälkeen rahat voi siirtää palvelusta omalle tilille. Myyntiprosessi on siis monia muita palveluita nopeampi.
Näinkin vaatteitaan voi myydä. Juttu jatkuu videon alla.
0:56
Vähänkäytetty.fi
Vähänkäytetty.fi on suomalainen vuonna 2014 perustettu nettikirppis. Se toimii myös useassa muussa Euroopan maassa nimellä Netflea.
Palvelussa on kaksi erilaista myyntitapaa.
Myy itse -myyntitavalla tuotteet kuvataan ja ilmoitukset laaditaan itse. Sen jälkeen vaatteet lähetetään palvelulle, josta ne postitetaan ostajille.
Myy helposti -myyntitavalla tuotteet lähetetään suoraan palvelulle, joka lähettää ne niin kutsutuille Kirppismestareille, jotka tekevät myyntityön puolestasi ottaen osuuden myyntituotoista.
Plussaa: Myyntitavan vaivattomuuden voi valita omien tarpeidensa mukaan. Paljon eri tyylisiä ja hintaisia tuotteita, joten ostajakunta on kirjavaa.
Miinusta: Sivusto on käytettävyydeltään hieman sekava, mikä voi karkottaa joitain ostajia ja vaikeuttaa tuotteiden löytämistä. Tuotteita on erittäin paljon, joten omat myyntituotteet ovat vaarassa hukkua tavaramassaan.
Tuotot: Tuotot riippuvat myyntitavasta.
Myy itse -palvelussa määrittelemäsi tuotteen hinnan päälle lisätään 1,49 euron logistiikkamaksu ja 2,90–4,90 euron Vähänkäytetty.fin osuus. Myyntituoton saa siis pitää kokonaan itsellään, mutta lisämaksut kannattaa huomioida hinnoittelussa.
Myy helposti -palvelussa myyntivoitto jaetaan tasan Kirppismestarin kanssa. Sen päälle hintaan on lisätty samat lisämaksut kuin edellä mainitussa myyntitavassa.
Tuotteiden myyntiprosessiin paketin lähetyksestä myynti-ilmoitusten julkaisuun ja lopulta myyntituottojen tilittämiseen menee useita viikkoja.
Lue myös: Millaiset käytetyt vaatteet tekevät kauppansa? Yrittäjä Noora Hautakangas vinkkaa: "Oikeasti tosi kova jälleenmyyntiarvo"
Zadaa
Zadaa on suomalainen vuonna 2015 perustettu second hand -muodin mobiiliverkkokauppa.
Plussaa: Jokaisella sivulatauksella sovellus jonkin verran vaihtaa ilmoitusten järjestystä, joten vanhemmat myynti-ilmoitukset eivät heti katoa uusien ilmoitusten alle. Paljon käyttäjiä eli potentiaalisia ostajia.
Rahaliikenne tapahtuu Zadaan kautta, joten omia pankkitietoja ei tarvitse luovuttaa ostajille. Pakettien postitus on myyjälle sujuvaa ja ilmaista.
Miinusta: Toimii pelkästään mobiilissa, mikä täytyy huomioida esimerkiksi kuvia ladatessa ja ilmoitusten kirjoittamisessa. Palveluun ladataan satoja ilmoituksia päivässä, joten huomiosta kilpaileminen voi olla haastavaa.
Tuotot: Zadaa veloittaa myyjältä myydyn tuotteen hinnasta 0–12 prosenttia ja 1 euron palvelumaksun. Esimerkiksi 20 euron tuotteesta käteen jää 16,60 euroa ja 100 euron tuotteesta 90,50 euroa.
Tuotteet lähetetään suoraan ostajalle, ja ostajan kuittauksen jälkeen raha siirtyy myyjän pankkitilille. Myyntiprosessi on siis monia muita palveluita nopeampi. Palvelun kautta voi sopia ostajan kanssa myös noudon.
Vertailu on tehty huhtikuussa 2024 ja tiedot on koostettu palvelujen julkisesti nähtävillä olevista lähteistä.