Al-Holin leirillä olevien suomalaisten kohtalo puhuttaa edelleen.
MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Kirkon Ulkomaanavun erityisasiantuntija Milla Perukangas kertoi ohjelmassa siitä, miten otetaan askeleita irti terroristijärjestöistä.
Miten ihminen yritetään konkreettisesti saada irti äärijärjestöstä?
– Aika usein käy ilmi, että ihmisen henkilöhistoriassa on ollut jotain ongelmallisuutta, mihin olisi voitu jo aiemmin puuttua, Perukangas toteaa.
Eli etsitään niin sanotusti juurisyytä.
– Yksilöllisen tilanteen mukaan räätälöidään tukipaketti ihmiselle. Siinä voi olla psykososiaalista tukea eli keskusteluapua, voidaan käydä läpi asioita, joita on tapahtunut silloin, kun on ollut konfliktialueella, sanoo Perukangas.
Lue myös: Ulkoministeri Haavistolle eduskunnan luottamus – myhäili tyytyväisenä tuloksen selvittyä
Peruskoulu normalisoi arkea ja taideterapia antaa tukea
Erityisasiantuntijan mukaan psykososiaalisen tuen saaminen arkeen, vaikkapa kouluun tai päiväkotiin, on lapselle tärkeä asia.
– Esimerkiksi päiväkodissa psykososiaalinen tuki voi olla vaikkapa taideterapiaa. Koulu ja koulussa oleminen on yksi tapa normalisoida lasten arkea. Perusopetukseen voidaan integroida psykososiaalista tukea eli keskusteluapua ja saada esimerkiksi psykologin palveluja siihen mukaan, Perukangas kertoo.
– Taideterapian kautta myös voidaan tarjota lapsille välineitä puhua ja jäsentää tapahtumia sekä rakentaa omaa toimijuutta ja positiivista identiteettiä ehkä harrastustoiminnan ja koulumaailman tukitoimien yhdistämisellä.
Katso Milla Perukankaan haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.