Ministeri Kurvisen MTV-haastattelu raivostutti kulttuurialaa: "Siinä nähdään se karmein vaikutus" – Antti Tuiskulta, Anssi Kelalta ja yli 200 muulta alan toimijalta vetoomus

3:42img
Tiede- ja kulttuuriministeriltä kysyttiin logiikasta koronarajoitusten taustalla – katso Antti Kurvisen vastaus
Julkaistu 31.01.2022 11:53

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Tiede- ja kulttuuriministerin lausunnot MTV:n Uutisextrassa saivat kulttuurialan vihastumaan. Etenkin yksittäisten elinkeinoharjoittajien nostaminen tikunnokkaan herättää voimakasta kritiikkiä.

Musiikki- ja viihdealan yritys Manage me lähestyi tänään mediaa vetoomuksella, jonka on allekirjoittanut yli 200 musiikki- ja kulttuurialan ihmistä. Mukana on myös todella tunnettuja nimiä, kuten Anssi Kela, Antti Tuisku ja Jenni Vartiainen

Lue myös: Pääministeri Marin: Uskon, että koronarajoituksista päästään eroon helmikuun aikana

Vetoomuksessa toivotaan medialta kriittistä silmää puhuttaessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) riskiarviotaulukosta, jonka vetoomuksessa katsotaan perustuvan todennäköisyyksiin ja ennakointiin, ei avoimeen tieteelliseen näyttöön. 

Vastaavanlaisia huomioita on tehty myös sosiaalisen median alustoilla. Kulttuurialan toimijat kokevat, että viranomaisten toiminta ei ole ollut riittävän läpinäkyvää. 

– Meillä on tilanne, jossa tällä hetkellä meidän alan yrittäjien työntekijöiden perusoikeuksia rajoitetaan perustuen asiakirjaan, jonka tietopohjaa ei ole julkaistu, kuten hyvään tieteelliseen käytäntöön kuuluisi. Me emme tiedä, ketkä sen ovat laatineet ja mihin perustuen, Tapahtumateollisuuden johtaja Maria Sahlstedt avaa syitä alan tunteman tuohtumuksen taustalla.

Lue myös: MTV selvitti, mikä tekee koronarajoitusten "räkäindeksistä" kyseenalaisen – kulttuurialan näkemystä ei juuri kyselty: "Viitteitä, että STM tuotatuttaa itselleen perusteluja"

Lue myös: Tapahtumateollisuus on huolissaan koronarajoitusten vaikutuksesta vaalitulokseen ja demokratiaan – näin järjestö perustelee näkemyksensä

Mielikuvat tekevät tapahtumista paholaisen

THL:n riskiarviotaulukko on Sahlstedtin näkemyksen mukaan onnistunut kuukausien aikana luomaan voimakkaita mielikuvia, joilla voi olla kauaskantoisia seurauksia.

– Kun taulukko julkistettiin syyskuussa, silloinhan me nähtiin laajasti mediassa otsikoita, että ”nyt voit lukea, mitkä tapahtumat ovat kaikista vaarallisimpia”, hän muistuttaa. 

Sahlstedtin mukaan THL:n riskiarviotaulukon luomat mielikuvat voivat olla jopa rajoituksia vahingollisempia kulttuurialalle, kun tietynlaiset tapahtumat kuvataan ”aina ja automaattisesti erittäin riskialttiiksi”.

– Taulukon riskiluokitus perustuu lähtötilanteeseen, jossa terveysturvallisuustoimenpiteitä ei ole lainkaan käytössä. Kuitenkin alamme ammattilaiset toteuttavat niitä mittavasti kaikenlaisissa tapahtumissa.

– Keräämämme tartuntadatan mukaan yleisötilaisuudet eivät ole olleet merkittävä tartuntojen lähde silloinkaan, kun tartuntakäyrät Suomessa ovat olleet nousussa, hän kertaa. 

Lue myös: Kurvinen MTV:n Uutisextrassa: Tapahtuma- ja ravintolarajoitukset pois kokonaan toivottavasti helmikuussa

Ministeri Kurvisen Uutisextra-haastattelu hämmentää

Tuoreimpana esimerkkinä vääristyneiden mielikuvien luomisesta Sahlstedt ottaa esimerkkinä ministereiden lausunnot, kuten tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen kommentit viimeviikkoisessa MTV:n Uutisextra-haastattelussa. 

– Siinä ehkä nähdään se kaikista karmein vaikutus. Mielestäni on aika uskomatonta, että ministeri kertoo ensin haastattelussa, että hän ei ole tällaisten riskien arvioimisen asiantuntija. Kuitenkin heti perään hän alkaa itse soveltamaan tätä taulukkoa ja nimeää julkisesti yksittäisiä yrityksiä korkean riskin tiloiksi.  

Uutisextrassa Kurvinen nimesi korkean riskin tiloiksi Helsingin keskustassa sijaitsevan Tavastian sekä tamperelaisen konserttipaikan, Pakkahuoneen. 

Sahlstedt olisi toivonut, että ministeri olisi haastattelussaan tarkentanut, mihin tietoon hänen lausuntonsa varsinaisesti perustui. 

Lue myös: Tapahtumateollisuus vaatii tukitoimien julkistamista – järjestön mukaan vaarana sekava ja epätasa-arvoinen tilanne

Etujärjestö jyrähtää kulttuuriministerille

Tavastia ja Pakkahuone ovat valtakunnallisen musiikkitapahtumien ja niiden järjestäjien etujärjestö LiveFIN ry:n jäseniä. 

Järjestön toiminnanjohtaja Jenna Lahtisen mukaan Kurvisen haastattelu ja yksittäisten elävän musiikin alan toimijoiden tikunnokkaan nostaminen on pöyristyttää. 

– Tavastia ja Pakkahuone ovat kautta koko koronakriisin, rajoitusten puitteissa järjestäneet keikkoja ammattitaitoisesti ja yleisön turvallisuuden huomioiden.

– Keikka- ja konserttipaikat ovat ylipäänsä saaneet paljon hyvää palautetta asiakkailtaan siitä, kuinka huolella järjestelyt on toteutettu, Lahtinen huomauttaa. 

Kuten Sahlstedt, myös Lahtinen korostaa, että ministeri alleviivasi haastattelussa THL:n riskiarviotaulukkoa, joka ei Lahtisen mukaan vastaa nykyistä tilannekuvaa, jonka myös THL:n asiantuntijat ovat arvioineet muuttuneen. 

– Kurvinen vahvistaa Maikkarin haastattelussa kentän näkemysen siitä, että nykyiset rajoitustoimet eivät perustu näyttöön, vaan pelkkään näytösluonteisuuteen, Lahtinen toteaa.

Lue myös: Kulttuurialan ahdinko sai Antti Tuiskun opiskelemaan uuteen ammattiin

Tuleeko tapahtumissa tulevaisuudessa mörkö mielikuvien vuoksi?

Myös Manage me mainitsee Kurvisen Uutisextran haastattelun vetoomuksessaan – niin ikään mielikuvien luojana ja yksittäisten toimijoiden syyllistäjänä. 

Tapahtumateollisuuden Sahlstedt pelkää, että mielikuvilla voi olla vaikutuksia tapahtuma-alan tulevaisuuteen tappiollisessakin mielessä. 

– Positiivinen tieto on onneksi se, että ne ihmiset, jotka ovat aktiivisesti käyneet tapahtumissa ennen koronaa, ovat sinne ilolla pääosin palaamassa, mutta ehkä tällaiset ihmiset, joille tapahtumat eivät ole kovin tuttuja, heille syntyy helposti tällaisia mielikuvia, 

– Saammeko me heistä koskaan tapahtumien kävijöitä, Sahlstedt pohtii. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Voit katsoa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen haastattelun kokonaisuudessaan tältä videolta!

Ministeri Antti Kurvisen Uutisextra-vierailu kohahdutti myös Peking-kommenttien osalta. Voit perehtyä aiheeseen näiden artikkelien avulla: 

Tuoreimmat aiheesta

Kulttuuri