Ministeri Tavio: En ole kieltänyt puheistani sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) mukaan hän ei ole asettanut kieltoja puheidensa sisältöihin. 

Helsingin Sanomat uutisoi pari viikkoa sitten, että Tavion puheissa ei saisi mainita sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. 

– Olen vähän ihmetellytkin sitä uutista, kun ei tietystikään voi olla mitään tuollaisia kieltoja. Ja olen puhunutkin tasa-arvosta ja seksuaalivähemmistöjen tasa-arvosta osana ihmisoikeuksia, ne kuuluvat jokaiselle; Tavio kommentoi medialle suurlähettiläspäivillä. 

Tavion mukaan hänen puheensa ovat usein kaupallistaloudellisista intresseistä, joissa arvokeskustelu ei ole puhekärkenä. 

– Mitä tulee kehityspolitiikkaan, niin meillä on siinä selvät painopisteet, jotka ovat naisten ja tyttöjen oikeudet, koulutus, ilmasto ja oleellisesti Ukraina. 

Puolueiden välillä painotuseroja

Tavio pitää selvänä, että eri poliittisten päättäjien puheissa painotukset ovat erilaisia. 

– Kaikki me puhumme ihmisoikeuksien puolesta. Perussuomalaisten puhatapa on jatkossakin erilainen vihervasemmistopuolueiden kanssa, se ei vähennä sitä, että emme puolustaisi ihmisoikeuksia. 

Tavio sanoo puhuvansa mielellään hallitusohjelmassa linjatusta tyttöjen ja naisten tasa-arvosta, joka on yhä keskeisimpiä tasa-arvokysymyksiä kehittyvässä maailmassa. 

– Vähemmistöön kuuluvien oikeudet ovat tietysti meidän ulkopolitiikassammekin ihan keskeistä.

Mainitsi vähemmistöt Thaimaassa

Tavion erityisavustaja Janna Rantanen sanoi aiemmin STT:lle, että ministeri on maininnut vähemmistöt puheessaan Thaimaassa.

MTV Uutiset hankki Tavion Thaimaassa pitämän diaesityksen sekä sen puhe-elementit nähtäväksi. 

Puheessa käsiteltiin asioita, jotka tekevät suomalaisista maailman onnellisimman kansan. 

Puheessa kerrotaan yhdeksi onnellisuustekijäksi tasa-arvo ja reiluus kaikkia, myös vähemmistöjä kohtaan. Erikseen mainitaan myös, että Suomessa seksuaalivähemmistöt hyväksytään laajalti.

– (Suomessa) on todella vähän syrjintää tai vähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa ja seksuaalivähemmistöt hyväksytään laajalti, esitykseen valmistellussa puhe-elementissä lukee.

Lisätty tieto Tavion Thaimaassa pitämästä puheesta kello 14.25.

Lue myös:

    Uusimmat