IS: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät asiat eivät etene Tavion pöydältä

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) ei edistä pöydällään olevia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä asioita, kertovat hallituslähteet Ilta-Sanomille.

– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät asiat eivät etene. Siinä tulee stoppia, eräs ministeriölähde sanoo IS:lle.

Lähteiden mukaan tämä herättää hämmennystä Suomen linjan suhteen, sillä Suomi on halunnut edistää aktiivisesti sukupuolten tasa-arvoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta ulkopolitiikassa.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että Tavion virallisiin puheisiin ei saa kirjoittaa mitään seksuaalivähemmistöistä.

Hallituslähteet kertovat IS:lle, että Tavion kabinetista ei ole toimitettu listaa kielletyistä termeistä, vaan ”tahtotilan kautta on näytetty, mikä ei sovi”.

Tavion erityisavustaja kiisti keskiviikkona STT:lle tietävänsä ohjeistuksesta.

– Minulla ei ole hänen avustajanaan tietoa siitä, että mitään olisi kielletty. Yleinen toimintatapa on se, että saamme virkahenkilöstöltä puheita ja luonnoksia, ja ne ovat sen sisältöisiä kuin mitä virkahenkilöstö haluaa, sanoi Tavion erityisavustaja Janna Rantanen STT:lle.

Rantanen kertoi olleensa itse mukana ministerin matkalla Thaimaassa maalikuussa, kun Tavio mainitsi puheessaan seksuaalivähemmistöt. Rantasen mukaan Tavio sanoi, että heidän oikeuksiensa toteutuminen on yksi syy siihen, miksi Suomi on maailman onnellisin maa.

Valtonen: Ei moitittavaa

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ei nähnyt keskiviikkona moitittavaa Tavion toiminnassa suhteessa Suomen viralliseen linjaan. Valtonen sanoi STT:lle, ettei se, miten ministeri Tavio ohjeistaa virkakuntaa omien puheidensa valmistelusta, kuulu hänelle. Olennaista Valtosen mukaan on se, että Suomen viralliset edustajat puhuvat ja vaikuttavat Suomen virallisen linjan mukaisesti edustaessaan Suomea.

–  Se, että jos hän jotain jättää mainitsematta, niin se ei silloin mielestäni ole ristiriitaa. Olen nyt tämän Helsingin Sanomien jutun varassa, eikä minulla ole moitittavaa ministeri Tavion työn osalta, Valtonen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat