Pöllöraati Tavio-kohusta: Ei voi olla kahta ulkopoliittista linjaa – Tavio ei voi vetää omaansa

Huomenta Suomen Pöllöraadissa pohdittiin Helsingin Sanomien artikkelia liittyen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion toiveeseen, etteivät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt näkyisi hänen työssään ulkoministeriössä. 

Artikkelin mukaan Tavion virallisiin puheisiin ei saisi kirjoittaa mitään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

– On kyllä aika outo tilanne, jos näin on. Suomella on kuitenkin pitkä historia siinä, että se pitää huolta kaikkien vähemmistöjen ihmisoikeuksista, viestintäkonsultti Silja Silvasti, viestintätoimisto Ellun Kanoista ihmettelee.

– Ei voi olla kahta ulkopoliittista linjaa, ei Tavio voi vetää omaansa, Silvasti jatkaa.

Silvasti kuitenkin kertoo ymmärtävänsä virkamiesten huolen, jos kiellettyjen sanojen lista tosiaan on toimitettu virkakunnalle.

– Herää kysymys siitä, että kuka on se niin kutsuttu snowflake eli kuka ei kestä tietynlaista kielenkäyttöä.

Lehtimäki yhtyy Silvastin kommenttiin korostaen nykyisen kehityspolitiikan keskittymistä eniten globaaleihin kriiseihin ja sotiin, ei kiellettyihin sanoihin.

– Puuhastelisit nyt niiden isompien asioiden kanssa kuin minkään sanalistojen, jos asia näin on, Lehtimäki lisää.

"Vähiten pahanteossa, kun ovat vähän kontemploimassa"

Tavion erityisavustaja Tuomas Tähti kertoi aiemmin tällä viikolla Helsingin Sanomille, että Tavio järjestää kerran kuussa rukoushetkiä ministerikabinetissaan. 

Tähden mukaan rukoushetket ovat vapaaehtoisia ja "irrallaan päätöksenteosta". Rukoushetket eivät kuitenkaan Pöllöraatia hetkauta, päinvastoin Silvastin mukaan ylimääräinen pohtiminen ei ole lainkaan pahasta.

– Saisivat pitää niitä rukoushetkiä useamminkin. Uskon, että ovat vähiten pahanteossa kun ovat vähän kontemploimassa, Silvasti sanoo Pöllöraadille.

– Keneltä vapaaehtoiset rukoushetket ovat pois? Sopiihan sitä rukoilla, olemme kuitenkin luterilainen maa, Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja, Timo Haapala yhtyy Silvastin puheenvuoroon.

– Jos Tavio haluaa siellä rukoilla, se on hänen oma asiansa. Mutta Suomea edustaessa on ulkopoliittinen linja ja vaikkei se maistuisikaan ministerille, pidetään kiinni yhteisesti sovitusta linjasta, lisää MTV Uutisten politiikan erityistoimittaja Eeva Lehtimäki.

Haapala muistutti muille raatilaisille, että kevään presidentin vaaleissa Olli Rehn sanoi rukoilevansa joka päivä.

"Vuodot ulkoministeriöstä jatkuvia" 

Lehtimäen mukaan erilaiset vuodot ulkoministeriöstä ovat olleet viime vuosina moninaisia ja jatkuvia. Muun muassa ulkoministeri Elina Valtosta on kritisoitu virkakunnan toimesta mennen tullen. 

– Aina jotain kuohuntaa ministerien ja virkakunnan välillä. Siellä selkeästi tykätään, että ministeri ei sotkeudu virkakunnan asioihin, Lehtimäki sanoo.

Haapala epäilee ulkoministerin virkakunnan keskuudessa olevan aiemmista leikkauksista ja ohjelmien lopettamisista johtuvaa katkeruutta.

– Varmasti saa kompattua tarvittavan mielipiteen Taviosta, Haapala heittää.

Lue myös:

    Uusimmat