Heräätkö joka aamu tyynyn kuva poskessa ja silmät turvoksissa? Syynä voi olla nukkuma-asentosi.
Ihmisen kasvoista voi päätellä hänen nukkuma-asentonsa, väittävät asiantuntijat.
Erityisesti kyljellään nukkuminen voi nopeuttaa ikääntymisen mukanaan tuomien juonteiden, ryppyjen ja epäsymmetrioiden kehittymistä. Kasvoihin kohdistuu nimittäin siinä asennossa ylimääräistä painetta.
– Tästä syystä toinen silmä voi olla hieman erimuotoinen kuin toinen tai huulten toinen puoli voi olla toista alempana, brittiläinen silmäkirurgi ja kasvojen estetiikkalääkäri Maryam Zamani toteaa brittilehti Mirrorin haastattelussa.
– Iän myötä epäsymmetriat tulevat aiempaa selvemmin esiin ja lisäksi ihon kimmoisuus vähenee. Näin staattisten juonteiden palautuminen yöunien jälkeen voi kestää kauemmin.
Tiktokkaaja @mariii_chaa kertoo saaneensa yhdeltä seuraajaltaan palautetta epäsymmetrisistä kasvonpiirteistään. Hän myönsi itse niiden olevan yksi hänen "suurimmista epävarmuuksistaan".
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
– Nopea vastaus: kylkiuninen, @mariii_chaa kirjoitti syyskuussa julkaistuun klippiin, joka keräsi yli 15 miljoonaa katselukertaa.
– Lähes jokainen ihotautilääkäri voi tunnistaa, miten ihminen nukkuu, kun hän tulee vastaanotolle ottaakseen esteettisiä täyteaineita kasvoihinsa, New Yorkissa työskentelevä ihotautilääkäri, tohtori Dhaval Bhanusali kertoo Allure-naistenlehdelle.
Lue myös: Romahdatko usein työpäivän jälkeen? Ilmiöllä on nimikin – tästä se kertoo
Näin nukkuen heräät hehkeimpänä
Todellisuus on siis karu ihmisille, jotka saavat unta vain kyljellään – tai mahallaan.
– Kaikkein ihoystävällisin tapa nukkua on selällään kasvot ylös tai sivulle käännettyinä. Se vähentää ehdottomasti eniten riskiä saada uneen liittyviä iho-ongelmia, ihotautilääkäri, tohtori Rachel Maiman kertoo Allurelle.
Kaikki eivät kuitenkaan nukahda selällään maaten. Maimanin mukaan tällöin on vaihdettava tyynyä.
– Iän myötä niskamme ja vartalomme nivelet tarvitsevat yhä enemmän tukea, ja monet tyynyt voivat pahentaa ongelmia.
Lue myös: Voisitko itse toimia näin parisuhteessa? Angelinan nukkumispaljastus pöyristytti somessa
Apua myös kasvovoiteista
Ne, jotka eivät halua luopua tai pysty luopumaan mukavista kylkiunista, voivat ehkäistä tyynyn paineen aiheuttamia ei-toivottuja ryppyjä, turvotuksia ja poimuja levittämällä kasvoille ja kaulalle kosteusvoidetta, hyaluronihappoa, retinolia tai jopa silikonityyjä tai -suojalappuja, Maiman sanoo.
Myös LED-pohjainen kotilaite voi auttaa torjumaan hienoisia juonteita, ryppyjä, tulehdusreaktioita, aknea ja lämpöihottumaa.
– Äläkä koskaan, ikinä, milloinkaan unohda viimeistellä hoitoa – ja kaikkia aamurutiineja – aurinkosuojalla, Maiman vielä muistuttaa.
Lue myös: Miksi eläkeläinen pinkaisee ylös niin aikaisin, kun kerrankin olisi aikaa nukkua? Asiantuntijat selittävät, miksi herääminen aikaistuu vanhetessa
Lue myös: Treenaamaan aikaisin aamulla? Älä tee tätä virhettä
Katso myös: Asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon – oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä on merkitystä
2:02