Aamulenkin vuoksi ei tule tinkiä unesta, muistuttaa asiantuntija.
Aamulenkki herättää oivasti, mutta kaikesta ei liikunnan nimissä tule tinkiä. Esimerkiksi #cozycardio-trendissä liikutaan rauhassa aamuhämärissä, mutta Insiderin haastatteleman asiantuntijan mukaan unesta ei liikkumisen vuoksi saisi nipistää.
– Tärkeää on saada 7–8 tuntia unta, menestyksekkäästä nukkumisesta kirjankin kirjoittanut James Maas kommentoi.
Lue myös: Eikö treeni maistu? Liikunnanohjaaja kertoo 10 minuutin vinkkinsä
Univajeeseen hakeutuminen ei kannata
Kun aikataulu on tiukka, kiusaus tikistää treeni aamukuuteen saattaa kasvaa. Nukkuminen on kuitenkin tärkeää, ja univajeen seuraukset voivat olla vakavia.
Tuoreen tutkimuksen mukaan unen puute saattaa esimerkiksi vanhentaa aivoja 1–2 vuodella. Unitutkimuksen mukaan viisi hyvän unen tekijää voisivat pidentää elinikää vuosilla.
– Ehkä säälittävintä on se, että valtaosa meistä tietää nukkuvansa vähemmän kuin pitäisi. Se minua aina hämmästyttää suuresti, että jos unen tarve on seitsemän tuntia ja ihminen nukkuu kuusi tuntia ja tietää, että jää tunti pois omasta tarpeesta. Olen ihan sanaton, unilääkäri Henri Tuomilehto kuvasi taannoin Huomenta Suomen haastattelussa.
Univajetta ei voi paikata kittaamalla kofeiinia. Liian myöhäinen kahvitauko saattaa lisäksi pilata myös seuraavan yön unet.
Lue myös: Miksi eläkeläinen pinkaisee ylös niin aikaisin, kun kerrankin olisi aikaa nukkua? Asiantuntijat selittävät, miksi herääminen aikaistuu vanhetessa
"Aikaisen aamun treeni unisena tekee ihmisen alttiimmaksi vammoille"
Aikataulut tulisikin suunnitella niin, että nukkumaan mennään tarpeeksi ajoissa myös ennen treeniaamua. Ennen treeniä pitäisi lämmitellä, eikä juoksemaan tule lähteä unenpöpperössä.
– Aikaisen aamun treeni unisena tekee ihmisen alttiimmaksi vammoille tai onnettomuuksille, Maas muistuttaa.
Aamutreenissä on toki myös etuja: salilla on tyhjää ja muu perhe nukkuu vielä. Sopiva jumppa herättää kehon ja virkistää. Maas keskittyisi luomaan rutiinin, joka toimii arjessa.
– Ihmisen täytyy sitoutua aikatauluun ja pitää kiinni siitä maanantaista seuraavaan maanantaihin, myös viikonloppuna, hän muistuttaa.
Lue myös: Kannattaako väsyneenä treenata? Tätä mieltä ovat asiantuntijat
Lue myös: Moni suomalainen luopuu yöunistaan saadakseen lisää vapaa-aikaa – "Voi olla se ainoa hetki päivässä, kun saa olla rauhassa"
Katso myös: Nukutko näin? Asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon
2:02
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Insider