Monessa perheessä juuri äiti jää kotiin hoitamaan lapsia, koska hänen palkkansa on pienempi. Kun nainen jää kotiin, hänen työuransa etenee heikommin ja palkkakehityskin muodostuu heikommaksi, sanoo THL:n tutkija.
Johanna Lammi-Taskula kutsuu ilmiötä Huomenta Suomessa noidankehäksi.
– Nämä kaksi asiaa koko ajan ruokkivat toisiaan.
Hallitus yrittää parhaillaan löytää keinoja, joilla työllisyyttä saataisiin parannettua. Jos 25-44-vuotiaiden naisten työllisyys olisi samalla tasolla kuin mitä se on Ruotsissa, puolet tavoitteesta olisi kuitattu.
Lammi-Taskulan mukaan työelämä on Ruotsissa paljon joustavampaa pienten lasten vanhemmille.
– Ruotsalaiset naiset tekevät enemmän osa-aikatyötä kuin suomalaiset. Suomessa menee enemmän niin, että joko tehdään kokoaikatyötä tai sitten ei töitä lainkaan.
Hoiva Suomessa "äärimmäisen sukupuolittunutta"
Myös kesällä perustetun Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro katsoo, että Ruotsin malli olisi ainakin jossain määrin tervetullut Suomeenkin.
– Ennen kaikkea perhevapaiden tasaisempi jakautuminen, se näkyy.
Ruotsissa isät ovat pitäneet perhevapaita jo vuosikymmenten ajan suomalaisisiä enemmän. Suomessa suurin osa isistä hyödyntää kyllä isyysvapaan heti lapsen syntymän jälkeen, mutta vain kolmasosa suomalaisisistä jää hoitamaan lasta kotiin, kun äiti palaa töihin.
Osittaisen hoitovapaan ja kotihoidontuen käyttäjistä yli 90 prosenttia on naisia.
– Kyllähän se kertoo siitä, että hoiva meidän yhteiskunnassa on edelleen äärimmäisen sukupuolittunutta, Aro toteaa.
Aron mukaan perhevapaat kaipaavat suurempaa remonttia Suomessa, jotta nuoret naiset saataisiin paremmin mukaan työelämään.
7:56