Mitä lihavampi, sitä yksinäisempi? Lääkäri kertoo, mistä viheliäinen noidankehä kertoo

Lihavuus ja yksinäisyys muodostavat keskenään viheliäisen noidankehän. Mistä syntyy tunne yksinäisyydestä silloin, kun painoa on paljon?

Painonhallintatalon tutkimuksessa on havaittu yksinäisyyden ja lihavuuden noidankehä. Tutkimuksessa 2000 asiakkaalta kysyttiin muun muassa yksinäisyydestä.

– Huomattiin, että mitä enemmän on painoa, sitä enemmän yksinäisyys lisääntyy, kuvaa HUS:n Painonhallintatalon ylilääkäri Kirsi Pietiläinen.

Yli puolet vastaajista koki jonkin verran yksinäisyyttä. Pietiläisen mukaan lihavuuteen liittyy yleisesti häpeäkokemuksia, jotka puolestaan aiheuttavat tunnetta esimerkiksi eristyneisyydestä. Yksinäisyyttä kokevat kuitenkin myös he, joilla on paljon ystäviä.

– Se onkin mielenkiintoinen kysymys tässä, Pietiläinen myöntää.

Yksinäisyyttä kokevista noin 17 prosentilla ei ollut yhtään ystävää. Silti ihminen ei välttämättä koe olevansa yksinäinen.

"Se, että jää jotenkin eristyneemmäksi, yksin, erityisesti kotiin neljän seinän sisälle..."

Jos lihavuus aiheuttaa yksinäisyyttä, voidaanko sanoa, että yksinäisyys aiheuttaa lihavuutta?

– Moni sanoi, että on syömiseen, liikkumiseen ja erityisesti stressiin liittyviä kokemuksia. Jollakin tavalla se [vaikuttaa], että jää jotenkin eristyneemmäksi, yksin, erityisesti kotiin neljän seinän sisälle, Pietiläinen kuvailee.

– Voi olla, että syöminen saattaa muuttua. Etenkin, jos on surua, huonoa, pahaa mieltä, ja tuntemus, että ruoka auttaa tähän tilanteeseen. Lohtusyöminen siellä taustalla varmasti joillain on.

Lihavuuden ja yksinäisyyden vyyhdille on monenlaisia syitä. Yksinäisyys itsessään on myös vaarallista terveydelle. Pietiläisen mukaan lihavuuden stigman purkaminen olisi tärkeä askel.

Mikä on Suomen lihavuustilanne? Mitä lihavuuden ja yksinäisyyden yhteydelle voisi tehdä? Osataanko lihavia jo kohdata lääkärillä? Katso keskustelu videolta jutun alussa.

Katso myös: Voiko ihminen olla terve lihava?

Lue myös:

    Uusimmat