ASC-US, LSIL, HSIL – apua, mitä kamalaa tämä nyt oikein tarkoittaa? Moni papa-kokeessa käynyt googlaa tuloksiaan jälkikäteen. Lääkäri kertoo, mitä erilaiset solumuutokset tarkoittavat ja mitä sellaisten löytyessä tehdään.
Papa-näytteen tulkinnassa käytetään yleisesti niin sanottua Bethesda-luokitusta. Lyhyesti sanottuna se kertoo, kuinka suuri on riski, että naisella on tällä hetkellä kohdunkaulan syövän esiastemuutoksia tai kohdunkaulan syöpä.
– Sitä, mitä ne eri ascukset, lsilit ja hsilit tarkalleen tarkoittavat, ei oikeasti tarvitse ymmärtää, vaan naisen kannalta tuloksissa on kolme pääluokkaa. Joko näyte on täysin normaali, niin kuin se 95 prosentilla seulonnoissa kävijöistä on, tai sitten siellä on lieviä, useimmiten HPV:n aiheuttamia solumuutoksia, niin kuin noin neljällä prosentilla on, tai sitten siellä on vahvoja esiastemuutoksia, niin kuin noin prosentilla on, dosentti ja osastonylilääkäri Pekka Nieminen HYKSin Naistenklinikalta kertoo.
Papa-kokeen tulos voi olla joko…
Normaali: Tarkoittaa, että mitään muutoksia ei ole ja seulontaan kannattaa mennä uudelleen viiden vuoden päästä, kun kutsu taas (30–60-vuotiaille) käy.
Normaalista poikkeava: Tarkoittaa, että syytä jatkoseurantaan on.
- ASC-US: kertoo lievistä solumuutoksista, jotka paranevat useimmiten itsestään. Uutta irtosolunäytettä suositellaan yleensä noin vuoden kuluttua.
- ASC-H, LSIL, HSIL, AGC-NOS, AGF-FN ja AIS: kertovat vahvemmista solumuutoksista, joita on aiheellista tutkia enemmän. Jatkotutkimuksena on yleensä kohdunsuun tähystys eli kolposkopia.
Jos näytteestä löytyy lieviä solumuutoksia, uusi näyte otetaan yleensä vuoden kuluttua. Silloin muutokset ovat useimmilla menneet itsekseen ohi.
– Sen vuoden aikana ei ehdi tapahtua mitään pahaa. Tämä asia on tutkittu ja näytteiden hälytysrajat justeerattu niin, että näin uskalletaan tehdä.
– Olemme myös juuri osoittaneet British Medical Journalissa julkaistussa, paljon näkyvyyttä saaneessa tutkimuksessa, että 30-vuotiailla ja sitä nuoremmilla naisilla havaituista keskivahvoistakin esiastemuutoksista kolme neljästä paranee itsekseen ja noin kymmenen prosenttia lähtee etenemään. Täten nuorten naisten keskivahvojakin esiasteita voidaan ensin seurata ja hoitaa vasta sitten, jos ne eivät parane.
Esiasteet hoidetaan sähkösilmukkahoidolla
Vahvat esiastemuutokset sen sijaan paranevat huomattavasti harvemmin itsestään. Jos viitteitä sellaisista papa-kokeessa löytyy, nainen kutsutaan saman tien jatkotutkimuksiin naistentautien poliklinikalle. Poliklinikalla tehdään kolposkopia eli tähystetään kohdunkaulalle suurentavalla laitteella, jotta nähdään, onko kohdunkaulalla todella syövän esiasteita vai ei.
– Jos siellä on esiaste, se hoidetaan sähkösilmukkahoidolla ennen kuin syöpä ehtii kehittyä.
– Aina esiastetta ei papa-kokeen viitteistä huolimatta löydy. Silloin tilannetta seurataan vuoden välein parilla papa-kokeella, jotta nähdään, että kaikki on varmasti kunnossa.
Lue myös: Kohdunkaulan syöpä vaanii nuoria naisia – isoimmalta riskitekijältä ei välty juuri kukaan
Nieminen painottaa, että papa-testi on aina viitteellinen seulontanäyte, ei diagnoosi. Jos tuloksissa lukee esimerkiksi HSIL eli vahva levyepiteelivaurio, se tarkoittaa, että kohdunkaulalta löytyy vahva tai keskivahva esiastemuutos noin 70 prosentin todennäköisyydellä.
– Ei siis pidä olettaa, että siellä ehdottomasti on sellainen – todennäköisesti se on sellainen, mutta ei varmasti. Vasta kolposkopiassa otettava koepala pystyy vahvistamaan tuloksen, Nieminen sanoo.
– Toki papa-testissä tulee ilmi vahvuuseroja, joiden perusteella ihmisiä pystytään jakamaan seurantaa tai kolposkopiaa vaativiin, mutta mikään absoluuttinen totuus se ei ole.