Mitä tapahtui hiljaisena miehenä tunnetulle Pekalle? Poliisi kertonut "pelon ilmapiiristä" pienellä paikkakunnalla

Onko Pihtiputaan surmalla ja Pekka Tuukkasen katoamisella yhteyttä? 2:53
Onko Pihtiputaan surmalla ja Pekka Tuukkasen katoamisella yhteyttä?

MTV:n uusi Viimeksi nähty -vodcast pureutuu katoamistapausten taustoihin uutisankkuri Kirsi Alm-Siiran ja rikostoimittaja Päivi Hannulan johdolla. Yksi sarjassa käsitellyistä tapauksista on Pekka Tuukkasen selittämätön katoaminen vuonna 2004. Tämä on Pekan tarina.  

Vuonna 2004 kadonneen Pekka Tuukkasen tapausta on tutkittu tappona, mutta kyseinen rikos vanheni heinäkuussa. Poliisi kuitenkin jatkaa jutun tutkintaa.

Heinäkuisena sunnuntaina vuonna 2004 41-vuotias Pekka Tuukkanen oli jostain syystä halunnut lähteä Perhosta miesporukan illanviettoon naapurikunta Kinnulaan, vaikkei hän ollut koskaan siellä käynyt eikä hän normaalisti illanvietoissa viihtynyt.

Tältä reissulta hän katosi jälkiä jättämättä maanantaina 26. heinäkuuta vuonna 2004. 

Miehet olivat kokoontuneet omakotitalolle jo hyvissä ajoin alkuiltapäivästä. Oli juotu alkoholia, mutta Pekka ei ollut missään kaatokunnossa.

Yhtäkkiä Pekka oli päättänyt lähteä kotiin, vaikka tarkoitus oli jäädä yöksi. 

Viimeksi nähty -vodcast

Viimeksi nähty -vodcastissa uutisankkuri Kirsi Alm-Siira ja rikostoimittaja Päivi Hannula käyvät läpi Suomen tunnetuimpia katoamismysteereitä. Alm-Siira ja Hannula analysoivat tapausten tutkintaa ja kadonneiden elämäntilanteesta esiin nousevia tapahtumankulkuja. Lue lisää vodcastista täältä.

Katso koko Pekka Tuukkasen jakso sekä muut jaksot nyt MTV Katsomosta.

Käveli yli kymmenen kilometriä

Jälkikäteen miehet eivät kertoneet, että Pekan kanssa olisi syntynyt riitaa. Pekka ei ollut kovin sosiaalinen, ja poliisin tulkinnan mukaan hän todennäköisesti vain halusi kotiin, sillä muuta järkevää syytä ei ollut. 

Kotiin oli matkaa yli 40 kilometriä. Ensin hän lähti väärään suuntaan, mutta muutaman kilometrin harharetken jälkeen hän löysi oikealle, Perhoon vievälle maantielle.

Pekasta on matkalta useita silminnäkijähavaintoja. Matkalla Pekka pysähteli talojen kohdalla, kysellen ensin tietä kotiinsa, mutta myös vettä ja tupakkaa.

Asui yksin

Pekka oli jäänyt nuorena eläkkeelle. Eläke oli pieni, mutta Pekka pärjäsi, kunhan laski rahansa tarkkaan.

Pekka oli kuudesta sisaruksesta nuorin. Täysi-ikäistyttyään hän oli jäänyt asumaan äitinsä luo lapsuudenkotiinsa. Tarkoitus oli autella äitiä omakotitalon ylläpidossa.

Myöhemmin hän oli muuttanut omaan vuokra-asuntoon kirkonkylälle, mutta tuolloinkin hän oli edelleen autellut äitiään.

Pekka Tuukkanen oli tuttu näky Perhossa. Hän piti pyöräilystä ja kävelystä, viihtyi hyvin yksikseen. Kyläläiset tunsivat hänet harmittomana ja hyväntahtoisena miehenä, josta ei ollut haittaa kellekään.

Erikoinen kuva

Katoamista edeltävänä syksynä Tuukkanen oli joutunut pahoinpitelyn uhriksi, mutta teosta syytetty nainen ei koskaan saanut tuomiota, sillä hän ehti kuolla ennen oikeudenkäyntiä. 

Tämä tapaus selittää kuitenkin Pekasta julkisuudessa annettua kuvaa, jossa hän on kuvattuna pahoinpideltynä. Poliisilla ei ollut luovuttaa MTV:lle syksyllä 2024 toista kuvaa, sillä Pekka ei viihtynyt kameran edessä. Muita katoamishetkellä tuoreita kuvia ei ollut käytettävissä.

Viimeinen havainto

Tuukkasesta on katoamisyöltä paljon havaintoja. Hän kävi yön aikana useammassa talossa kysymässä vettä ja tupakkaa.

Viimeinen havainto on kuitenkin tutulta ammattiautoilijalta, joka näki hänet kävelemässä hiekkatietä pitkin Perhon ja Kinnulan rajalla kello 5.30. Pekka heilautti tutulle kuorma-autonkuljettajalle kättään, mutta ei pyrkinyt liftaamaan kyytiin, sillä tämä ajoi tietä Kinnulan suuntaan, josta Pekka pyrki pois. Yli puolet kotimatkasta oli kuitenkin vielä jäljellä.

Myöhemmin samaa tietä kello 7.30 ajanut bussikuski ei enää nähnyt Pekkaa tiellä. Minne Pekka Tuukkanen katosi näiden kahden tunnin aikana?

Isot etsinnät 2008

Juttua tutkittiin parin vuoden ajan tavallisena katoamisena. Tuolloin paikallispoliisi käynnisti maastoetsinnät verkkaisesti ja teki vain pieniä, vihjeisiin perustuvia tarkistuksia. Rikostutkinta aloitettiin lopulta vuonna 2006.

Ensimmäiset isot etsinnät järjestettiin tuolla korpitaipaleella melkein neljä vuotta katoamisen jälkeen. Aiemminkin Pekkaa toki oli etsitty, ensimmäisen kerran heti katoamista seuranneella viikolla, mutta kyse oli ollut pienimuotoisemmista tarkistuksista.

Keväällä 2008 yli sata etsijää – viranomaisia ja vapaaehtoisia – haravoi metsiä. Poliisi halusi etsinnöillä sulkea pois sen, että Pekka olisi lyyhistynyt voimiensa loputtua tai esimerkiksi sairauskohtauksen seurauksen jonnekin tien varteen.

Etsijät kävivät tien 7520 reunat läpi vähintään 150 metrin leveydellä ja 13 kilometrin matkalta Perhon suuntaan. Alueelta löytyi kuitenkin vain joitain esineitä, joilla ei ole todettu olleen yhteyttä Pekan katoamiseen.

Poliisi kiinnostui poltetusta autosta

Vuonna 2011 poliisi uskoi olleensa lähellä Pekan kohtalon selvittämistä. Poliisi otti kiinni kaksi kokkolalaista noin 50-vuotiasta miestä. He olivat olleet varastamassa harmaata Honda Accord -merkkistä henkilöautoa juhannuksena 2004 Seljesin leirintäalueelta. He olivat viettäneet aikaa Perhon alueella heinäkuussa, ja myöhemmin auto oli löytynyt poltettuna erään järven läheisyydestä.

Tuolloin poliisi kertoi havainneensa, että paikkakunnalla vallitsi Pekan tapauksen tiimoilta "pelon ilmapiiri", jonka vuoksi ihmiset eivät olleet uskaltaneet kertoa kaikkia tietojaan poliisille. Kiinniottojen toivottiin rohkaisevan ihmisiä kertomaan tietojaan.

Miehet kuitenkin kiistivät tiukasti syyllistyneensä henkirikokseen, eikä riittävää näyttöä syyllisyydestä löytynyt. Miehet päästettiin vapaaksi. 

Myöhemmin poliisi kertoi selvittäneensä ”kohtalaisella varmuudella”, että auto oli poltettu jo ennen kuin Tuukkanen katosi.

Toinenkin auto paloi

Vuonna 2021 poliisi tiedotti olevansa kiinnostunut toisesta henkilöautosta, joka paloi Perhon Kellokoskella valtatie 13:n levähdysalueella Pekan katoamista seuranneen päivän iltana, tiistaina 27. heinäkuuta kello 23.40. Kyseessä oli Mazda 626 -merkkinen henkilöauto. Autosta oli levähdyspaikalla poistettu myös renkaat ennen polttamista. 

Uutisoinnin myötä auton polttajat ilmoittautuivat poliisille itse. Polttaminen oli tapahtunut humalassa hetken mielijohteesta. Rikoksena se oli aikaa sitten vanhentunut. 

Hovioikeudessa erikoinen käänne

Pekan tapauksen uskottiin olevan lähellä ratkaisua myös vuonna 2022, kun hovioikeus oli kokoontunut käsittelemään vuonna 2020 Pihtiputaalla tapetun miehen juttua. Oikeudenkäynnistä on kertonut muun muassa Keskisuomalainen.

Lehden mukaan hovioikeudessa kuultiin kahta todistajaa, joille uhri oli kertonut olleensa erään naisen kanssa osallisena tapahtumissa heinäkuussa 2004, kun Pekka Tuukkanen oli noussut erään auton kyytiin. Hänen mukaansa autossa olleet miehet olivat hakanneet sekä häntä että Tuukkasta, ja Tuukkanen oli kuollut väkivallan seurauksena.

Uhri oli kertonut tietävänsä, missä Pekka on ja osoittanut paikan, ”mihin kolme miestä oli mennyt ja kaksi tullut pois.” Hän oli kertonut toiselle todistajalle tästä vain kaksi kuukautta ennen kuin oli itse joutunut tapetuksi.

Poliisi teki kuulusteluja asiaan liittyen, mutta tämäkään vihje ei vienyt poliisia lähemmäs ratkaisua. Tapahtumiin väitetysti osallistuneiden miesten henkilöllisyys jäi tutkinnassa epäselväksi. Rikostutkinta asiassa on sittemmin lopetettu, sillä epäilty nimike tappo on rikoksena jo vanhentunut.

Mikäli joku tunnustaisi Pekka Tuukkasen tapon, tästä ei enää seuraisi rangaistusta.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat