Suomi on avautumassa ja koronarajoituksista ollaan luopumassa, kun rokotuskattavuus on saavuttamassa hallituksen asettaman rajan. Miltä tilanne nyt vaikuttaa terveydenhuollossa? MTV Uutiset kysyi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin ylilääkäri Asko Järviseltä, millaisena riskinä hän yhteiskunnan avautumista pitää.
– Toivoisin, ettei olisi niin, että ihmiset heti ottavat kaiken vapauden ja kaikki ohjeet unohtuvat. Toivon, että vapautta aletaan opetella maltillisesti ja järkevästi.
– Isoin riski varmasti liittyy ravintolarajoitusten vapauttamiseen, jolloin yöelämä on voimakkaampi: lehtitietojen mukaan näin näyttäisi käyneen Norjassa.
Lue myös: Norja poisti koronarajoitukset pikavauhtia – seurauksena valtava yökerhotungos viime yönä: "Henkeä vaarantavaa"
"Patoutunutta tarvetta juhlintaan on"
Järvinen uskoo, että koronarajoitusten aikana on syntynyt patoutunutta tarvetta juhlintaan. Hän ei kuitenkaan pidä tätä isona huolenaiheena, koska juhlintaa harrastavat enemmän nuoret kuin vanhemmat.
– Se koskee varmasti nuorimpia aikuisia ja sitä kautta riski ei sairaalamaailman kannalta ole niin kovin iso, mutta kyllä tartuntamäärät koko yhteisössä varmasti helposti nousevat.
Entä onko rajoitusten poistaminen vieläkään täysin turvallista, kun korona yhä tarttuu myös rokotettuihin? Järvisen mukaan yhteiskuntaa ei voi pitää kiinni loputtomasti, koska korona ei ole häviämässä maapallolta eikä Suomestakaan.
– Jos emme ala purkaa rajoituksia nyt, kun rokotuskattavuus on saatu sovituksi, herää kysymys, että kunka monta vuotta rajoituksia tulisi sitten ylläpitää? Tilanne ei muutu viikoissa eikä kuukausissa vaan korkeintaan vuosissa. Silloin joudutaan odottamaan, että rokottamattoman pikku hiljaa sairastuvat ja hankkivat itselleen immuniteetin sitä kautta.
Lue myös: Kansanedustajien rokotekattavuus paljastaa suomalaisten keskuudessa yleisemminkin pesivän koronauhan: ”Aikaa myöten kymmenien tuhansien sairaalajaksojen kuorma”
Pitääkö riskiryhmäläisten pysyä edelleen kotona?
Koronarajoitusten poistuessa eniten vaarassa ovat riskiryhmäläiset. Onko heidän syytä yhä suojautua ja jäädä kotiin?
– Riskiryhmät on rokotettu sangen kattavasti. Kaksi rokotetta antaa hyvän suojan sairaalaan joutumiselta ja vaikealta tautimuodolta. Siinä mielessä olisin riskiryhmäläisten osalta aika luottavaisin mielin.
Järvinen muistuttaa lisäksi, että riskiryhmiä rokotetaan nyt kolmatta kertaa, mitä ylilääkäri pitää järkevänä ratkaisuna.
– Juuri sen takia, että yhteiskunnan avautuessa tartuntamäärät todennäköisesti hieman nousevat. Silloin riski myös siihen, että rokotuksen lävitse saa tartunnan, on hieman kasvanut.