Miten Brexit voisi vaikuttaa suomalaisiin? – Näihin 5 asiaan odotetaan muutoksia

brexit brtitannia eu
EPA
Julkaistu 23.06.2016 06:08
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Britanniassa päätetään tänään kansanäänestyksellä, irtautuuko maa Euroopan unionista vai ei. Jos niin sanottu brexit, eli brittien EU-ero toteutuu, sen vaikutukset saattavat näkyä Suomessa saakka.

Tänään Isossa-Britanniassa järjestettävän äänestyksen lopputulemaa on mahdotonta ennustaa.

Viimeisimpien mielipidemittausten perusteella noin 44 prosenttia britannialaisista on EU:ssa pysymisen kannalla. Vastaavasti 45 prosenttia kannattaa eroa EU:sta.

Kannastaan epävarmojen osuus on suuri, ja esimerkiksi nuorten äänestysinnokkuudella on arvioitu olevan suuri merkitys kansanäänestyksen lopputulokseen.

Asiantuntija-arvioiden mukaan brexitin vaikutukset Britanniaan olisivat negatiivisia ja huomattavia. Brexit laittaisi toteutuessaan myös EU:n sisäiset valtasuhteet uusiksi ja vaikuttaisi merkittävästi Euroopan alueen talouteen, turvallisuuspolitiikkaan ja asemaan maailmanpolitiikassa.

Miten Britannian mahdollinen EU-ero sitten vaikuttaisi Suomeen?

MTV Uutiset listasi viisi suomalaisia koskettavaa asiaa, jotka saattaisivat muuttua, jos brittien tämänpäiväinen kansanäänestys kallistuu EU-eron puolelle.

1. Jos Britannian ero johtaa EU-alueen talouskriisiin, myös Suomi kärsii

Brexitin suurimmat suomalaisia koskettavat vaikutukset liittyisivät talouteen. Etenkin jos Britannian ero johtaisi laajempaan taloudelliseen kriisiin Euroopan unionin alueelle, välittyisi se myös suomalaisten arkeen.

Turun yliopiston poliittisen historian yliopistonlehtori ja brittipolitiikan asiantuntija Mika Suonpää kertoo, että lyhyellä aikavälillä Suomessa kuitenkaan tuskin havaittaisiin suurempia muutoksia, vaikka Britannia päättäisikin EU-eron puolesta.

– Voi olla, että vaikutukset eivät tule olemaan mitään kauhean näkyviä tai nopeita, seuraavana päivänä esiin nousevia asioita.

Vaikutusten arviointia hankaloittaa erityisesti se, että jos britit äänestävät EU-eron puolesta, Britannialla on Eurooppa-neuvostolle tehtävän virallisen eroilmoituksen jälkeen kaksi vuotta aikaa neuvotella suhteestaan Euroopan unioniin.

– On hirvittävän vaikea arvioida tätä tilannetta. Vaikutukset ovat vielä aivan auki. Kaikki riippuu siitä, mitä neuvotteluissa tapahtuu sen jälkeen, jos ero tulee.  

2. Suomen vienti voi hidastua

Suomen kaupanteko Britannian kanssa voi vaikeutua, jos Suomea ja Britanniaa koskevia kauppasopimuksia ei saada rakennettua uudestaan sen jälkeen, kun Britannia on ilmoittanut eroavansa Euroopan unionista.

Britannia oli viime vuonna Suomen seitsemänneksi tärkein kauppakumppani 1,7 miljardin euron tuonnilla ja 2,8 miljardin euron viennillä.

Suomesta viedään Britanniaan erityisesti metsäteollisuuden tuotteita, öljytuotteita ja koneita. Britanniasta tuodaan Suomeen esimerkiksi autoja ja lääkkeitä.

3. Sijoitusmarkkinoilla sukelletaan

Nordean pääekonomisti, Aki Kangasharju arvioi, että lyhyellä aikavälillä Britannian ero EU:sta ravistelisi osakemarkkinoita, mikä saattaisi vaikuttaa myös suomalaisiin sijoittajiin.

– Lyhyellä aikavälillä osakkeet romahtavat ja korot hakeutuvat turvasatamiin, Kangasharju arvioi.

Yhdysvaltalainen sijoituspankki Jeffries keräsi 20.6. julkaistuun osakeraporttiinsa yhtiöitä, joihin brexit iskisi voimakkaimmin. Tulilinjalla olisivat erityisesti rahoitusalan yritykset, kuten pankit ja vakuutusyhtiöt, sillä Britannian eroaminen EU:sta johtaisi todennäköisesti maan talouskasvun hidastumiseen.

Pidemmällä aikavälillä osakemarkkinoiden ailahtelut kuitenkin tasoittuvat. Kangasharju uskoo, että osakkeiden hintojen hetkellinen romahtaminen olisikin oivallinen hetki harkita Britanniaan sijoittamista.

– Nythän heti kannattaisi varmaan hyödyntää osakkeiden heikkenemistä, koska pitkällä aikavälillä ne kuitenkin palautuvat. Heti vain romahduksen jälkeen ostamaan, niin pääsee voittoputkeen kiinni. 

4. Matkailijoille päänvaivaa ja halvempia ostoksia

Iso-Britannia ei ole EU-jäsenyydestään huolimatta kuulunut koskaan vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen. Maahan matkustaminen saattaa kuitenkin vaikeutua entisestään.

Jos Britannia eroaa EU:sta, valtio saattaa asettaa maahan matkaaville turisteille viisumipakon. Se vaikuttaisi myös suomalaisiin matkailijoihin ja aiheuttaisi ylimääräistä vaivaa saarivaltioon matkustaville. Tähän mennessä suomalainen on selvinnyt Britanniassa vain voimassaolevalla passilla.

Britannian EU-erosta saattaisi kuitenkin olla suomalaiselle matkailijalle myös etua. Arvioiden mukaan brexit tulisi laskemaan punnan arvoa. Se tarkoittaisi turisteille aiempaa edullisia ostoksia.

Punnan arvon lasku saattaisi houkutella suomalaisia yhä enenevissä määrin myös brittiläisten verkkokauppojen asiakkaiksi, toisaalta EU-alueen ulkopuolelta tilattavista tuotteista jää maksettaviksi tullimaksuja, jotka saattavat tehdä punnan arvon laskun merkityksettömäksi.

5. Opiskelu ja työnteko voi vaikeutua

Brexit saattaisi aiheuttaa harmaita hiuksia Britanniassa asuville suomalaisille. Esimerkiksi vaihto-opiskelijoille Britannian EU-ero saattaisi merkitä Euroopan unionin Erasmus-opiskelijavaihto-ohjelman päättymistä Britanniassa.

Lisäksi maan jättäytyminen EU:n ulkopuolelle saattaisi tarkoittaa ulkomaisille opiskelijoille korkeampia opintomaksuja ja heikompia mahdollisuuksia päästä opiskelemaan.

On myös mahdollista, että brexit toisi mukanaan muutoksia Britannian vierastyövoiman oikeuksiin ja etuuksiin. Se saattaisi hankaloittaa suomalaisten mahdollisuuksia työskennellä saarivaltion alueella.

Tuoreimmat aiheesta

Brexit