Iso-Britannia ei hyötyisi eroamalla EU:sta, arvioi brittipolitiikan asiantuntija ja yliopistonlehtori Mika Suonpää. Brexit tuskin kuitenkaan häviää Britannian poliittisesta keskustelusta, vaikka britit päättäisivät torstaina järjestettävässä kansanäänestyksessä EU:ssa pysymisen puolesta.
Britannian historiaan ja politiikkaan erikoistunut Turun Yliopiston yliopistolehtori Mika Suonpää pitää Iso-Britannian mahdollista eroa EU:sta maan kannalta huonona liikkeenä.
– Tämänhetkisten tietojen perusteella vaikuttaisi siltä, että siitä ei olisi suuria hyötyjä suuntaan tai toiseen. Brittiläisessä keskustelussa unohtuu aika usein, että Britanniakin saa aika paljon EU:n suunnalta.
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi vastikään, että Britannian eron vaikutukset olisivat "negatiivisia ja huomattavia".
Pahimmassa tapauksessa Britannia voisi joutua taantumaan jo ensi vuonna ja valtion talous voisi supistua lähes 6 prosenttia vuoteen 2019 mennessä verrattuna nykyisiin talousennusteisiin, jotka on laadittu sen perusteella, että maa pysyisi EU:ssa. Lisäksi Britannian työttömyys saattaisi kivuta takaisin yli 6 prosenttiin.
"Asia ei häviä sisäpoliittisesta keskustelusta minnekään"
Viimeisimpien mielipidemittausten perusteella on mahdotonta sanoa, miten britannialaiset äänestävät valtion EU-jäsenyydestä torstaina järjestettävässä kansanäänestyksessä.
Financial Times -lehden luoman, Brexit-mielipidekyselyiden tuloksia summaavan palvelun perusteella noin 44 prosenttia britannialaisista on tällä hetkellä EU:ssa pysymisen kannalla. Vastaavasti 45 prosenttia kannattaa eroa EU:sta.
Jos Britannia ei hyötyisi brexitistä merkittävästi, miksi niin suuri osa kansasta kuitenkin kannattaa eroa unionista?
Suonpään mukaan EU-eron puolesta kampanjoineet tahot ovat onnistuneet vetoamaan erityisesti ihmisten tunteisiin.
– Ihmiset käsittelevät asiaa tunnepohjalta. On ihmisiä, jotka ovat päättäneet EU-vastaisen kantansa, eikä heitä pystytä käännyttämään edes faktaperusteilla.
EU-kysymys on ollut Britanniassa pinnalla jo pitkään. Suonpään mukaan Britannian mahdollista eroa on käytetty lyömäaseena sisäpoliittisessa keskustelussa.
– Pitkään on ollut vallalla kliseenomainen ”Brysselin valta”-ajattelu. EU näyttäytyy monille institutionaalisena hahmona ja sitä pidetään vieraana. Erillisyyden tunne manner-Euroopasta saattaa vaikuttaa asiaan.
Suonpää ei usko, että Brexit-teema haihtuisi Britannian poliittisesta keskustelusta, vaikka enemmistö kansasta äänestäisi torstaina EU:ssa pysymisen puolesta.
– Asia ei häviä sisäpoliittisesta keskustelusta minnekään. Se on niin pitkään ollut siellä esillä.