Britanniassa asuvat suomalaiset pohtivat äänestystuloksen jälkeen tulevaisuuttaan, mutta varmoja vastauksia löytyy vasta parivuotisen EU-eroprosessin aikana. Ulkoministeriön mukaan äänestystulos ei aiheuta mitään välittömiä muutoksia Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeuksiin, velvollisuuksiin tai vapaaseen liikkumiseen.
Esimerkiksi EU:n ulkopuolella pysyvän Norjan mallissa ihmiset voivat liikkua vapaasti. Malli ei kuitenkaan tyydyttäisi maahanmuuton rajoittamista haluavia brexitin kannattajia.
Opiskelun hinta voi karkottaa suomalaisia
Britannian EU-ero voi nostaa maassa opiskelevien suomalaisten kustannuksia ja jopa siirtää opiskelijavirtoja muiden maiden yliopistoihin. Tällä hetkellä Britannian yliopistoissa on EU-maiden opiskelijoille 9000 punnan katto lukuvuosimaksuille.
Helsingin yliopiston kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Laitinen arvioi, että Brexitin myötä katto voi poistua, jolloin opiskelusta tulisi suomalaisille selvästi kalliimpaa.
Brexit voi tuoda muutoksia myös vaihto-opiskelulle Britanniassa, jos maa jää Euroopan unionin vaihto- ja yhteistyöohjelman Erasmuksen ulkopuolelle. Laitinen nostaa esiin Sveitsin, joka puuttui vapaaseen liikkuvuuteen. EU sulki seurauksena unioniin kuulumattoman Sveitsin muun muassa Erasmus-ohjelman ulkopuolelle. Nykyisin Sveitsi rahoittaa itse vaihto-opiskelua molempiin suuntiin.
– Britannian yliopistojen ykkösjuttu on lukukausimaksuja maksavien opiskelijoiden rekrytointi, eivätkä ne ole kovin kiinnostuneita vaihtoon perustuvasta liikkuvuudesta, Laitinen kuvailee nykytilannetta.
Helsingin yliopisto alkaa periä lukukausimaksuja EU-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta syksystä 2017 alkaen, joten pari vuotta kestävän eroprosessin jälkeen myös britit voisivat olla maksuvelvollisia. Laitisen mukaan tällä hetkellä brittejä ei valtavasti Helsingissä opiskele.
Turisti saa euroilleen enemmän vastinetta
Britanniaan kesälomalla matkustavat turistit huomaavat äänestystuloksen lompakossaan. Viime viikon torstaina yhdellä eurolla sai noin 0,76 puntaa. Tiistaina eurolla sai noin 0,83 puntaa.
Britannia on merkittävä tekijä myös verkkokaupassa, jossa punnan halpeneminen hyödyttää myös ulkomaista tilaajaa. Postin verkkokaupan asiantuntija Pasi Ketonen kuitenkin huomauttaa, että suuri osa tuotteista valmistetaan Britannian ulkopuolella.
– Punnan kurssin laskun jälkeen ulkoa ostettavat tuotteet kallistuvat, joten en usko pidemmällä aikavälillä suureen vaikutukseen, Ketonen arvioi.
Hänen mukaansa kuluttajille verkkokaupassa ratkaisee kaksi asiaa, hinta ja valikoima.
– Ei Britannian ja EU:n välille varmaan tullirajaa tule syntymään. Erilaisia säädöksiä on vaikea arvioida, Ketonen sanoo.
2:58