Miten melu vaikuttaa hyvinvointiin? Tutkija huolissaan koulujen avoimista oppimisympäristöistä

Ympäristön äänet vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin suoraan. Melu aiheuttaa ihmiselle stressiä, sillä lajimme on kehittynyt alun perin niin sanotussa hiljaisuuden maljassa, jonka rikkoi teollistuminen ja autoistuminen.

Oletko koskaan ajatellut, että vastaanotat jatkuvia aistiärsykkeitä korvillasi, sillä korvia ei voi sulkea ympäristön ääniltä?

Otamme koko ajan vastaan ääntä tiedostamatta tai tiedostaen ja äänet menevät suoraan tunteisiin ja muistoihin, kertoo melusta väitellyt dosentti Outi Ampuja Helsingin yliopistosta.

Olemme lajina kehittyneet hiljaisuuden maljassa täysin luonnontilaisessa ääniympäristössä, jossa kuului vain ihmisyhteisön ääniä.

Teollistumisen myötä ympäristön melu lisääntyi ja nykyään yhä useampi ihminen asuu kaupungissa, jossa liikenteen melu on muuttanut äänimaiseman todella meluisaksi.

Ampujan mukaan ihminen on sopeutunut elämään melun keskellä, mutta silti siitä aiheutuu negatiivisia terveysvaikutuksia. 

Meillä kuluu paljon psyykkistä energiaa melun ja hälyn poissulkemiseen, emmekä voi elpyä stressistä ja hyötyä hiljaisuuden hyvistä vaikutuksia, kun elämme niin hälyisessä ja meluisassa maailmassa nykyään.

Avoimet opiskelutilat huolestuttavat

Ampuja on erityisen huolissaan nykyisten koulujen oppimisympäristöistä.

Avotilat, joissa kaikuu paljon, on paljon ääniärsykkeitä ja visuaalisia ärsykkeitä, heikentävät keskittymistä ja oppimista. Erityistä ekstrataakkaa se aiheuttaa heille, joilla on muutenkin oppimisvaikeuksia.

Äänellisesti rauhallinen ja hiljainen paikka tukisi opiskelua paremmin.

Miten äänillä pyritään vaikuttamaan ihmiseen markkinoinnin maailmassa? Mitä mieltä tutkiija on kuulokkeista tulevista äänimaailmoista? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat