Miten selvitä aikaeroista? Työkseen lentävä Sanna antaa simppelit vinkit

Näin pakkaat järkevästi pidemmälle lomareissulle – mitä matkalaukusta on hyvä löytyä joka reissulta 7:39
KATSO MYÖS: Näin pakkaat järkevästi pidemmälle lomareissulle – mitä matkalaukusta on hyvä löytyä joka reissulla?

Miten eroon jet lagista? Ammattilainen antoi vinkkinsä aikaerorasituksesta toipumiseen.

Unelmien loma kaukokohteessa saattaa alkaa nahkeasti, kiitos aikaerorasituksen. Aikaerorasitus eli jet lag aiheutuu, kun aikavyöhykettä vaihtaa liian nopeasti. Kun lentokone laskeutuu Vancouveriin, elimistö on edelleen Helsingin ajassa. Se aiheuttaa muun muassa väsymystä, päänsärkyä, ärtyisyyttäkin.

Toisin kuin tv-sarjoista voisi päätellä, lentokoneen henkilökunta ei lähde työpäivän päätteeksi juhlimaan kohdekaupungissa. Aikaerorasitus ei varsinaisesti vaivaa eikä aikavyöhykettä kannata vaihtaa, koska kohteessa ollaan yleensä vuorokausi.

– Itse pysyttelen aika lähellä Suomen aikaa, jos mahdollista, eli en lähde ollenkaan sopeuttamaan rytmiä paikalliseen aikaan, Finnairin chief purser Sanna Moisio sanoo.

"Pimennysverhoilla ja silmälapuilla saa kehoa manipuloitua yöaikaan"

Jet lagin karkottamiseen Moisio antaisi kolme vinkkiä: pienesti liikuntaa, raitista ilmaa ja nesteytystä. Matkapäivänä ei myöskään kannata syödä liian raskaasti.

– Näin pärjää tosi hyvin. Jotkut käyttävät melatoniinia, mutta se on tosi yksilöllistä. Pimennysverhoilla ja silmälapuilla saa kehoa manipuloitua yöaikaan, jos haluaa nukkua päiväsaikaan. Joillekin toimii se, että suunnittelee, milloin nukkuu ja valvottaa, jotta uni tulee. 

Katso myös: Olivia näki somevideon upeasta vuoristosta ja lähti innoissaan matkaan – pian paljastui karu totuus

Lue myös:

    Uusimmat