Suojellaan lapsia ry:n asiantuntijat olivat Uutisaamussa kertomassa, miten Ukrainan sotaa Suomeen paenneita lapsia voidaan auttaa käsittelemään traumaattisia kokemuksiaan.
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Ukrainasta Suomeen saattaa tulla jopa kymmeniä tuhansia pakolaisia, heidän joukossaan myös lapsia. Toiminnanjohtaja ja psykoterapeutti Niina Vaaranen-Valkonen ja kehityspsykologian asiantuntija Katariina Leivo Suojellaan lapsia ry:stä olivat Uutisaamussa kertomassa, miten sotalasten traumoja voidaan käsitellä.
Ainakin yksi seikka lohduttaa: Vaaranen-Valkonen muistuttaa, että lapset ovat hyviä sopeutumaan Suomen kaltaiseen turvalliseen uuteen ympäristöön.
– Siitä ei tarvitse kantaa mitään huolta.
Lue myös: Saako lapselle puhua Ukrainan sodasta? Asiantuntija kertoo, mikä on näinä aikoina "hurjan tärkeä asia"
Leivo puolestaan huomauttaa, että lapsilla voi olla hyvin erilaisia kokemuksia samasta tapahtumasta. Lapset voivat myös reagoida traumaan hyvin yksilöllisesti. Jotkut voivat olla ylivireitä, peloissaan tai valmiina toimimaan koko ajan. Toisten reaktio saattaa olla alivireys ja alakuloisuus.
Traumatisoituvatko kaikki lapset vai voiko olla niin, että joku lapsi ei ole koko asiasta moksiskaan? Vaaranen-Valkonen kertoo tämän olevan hyvin yksilöllistä. Siihen vaikuttavat myös lapsen aiemmat kokemukset.
– Tiedetään, että kun lapsella on haitallisia kokemuksia enemmän, silloin uusi traumaattinen kokemus toki vaikuttaa kielteisesti ja negatiivisesti hänen kehitykseensä.
Lasten kokemuksia voidaan helpottaa monella tavalla. Näistä asiantuntijat kertovat yllä olevalla videolla tarkemmin.