Miten Venäjä reagoisi Suomen Nato-hakemukseen? Matti Vanhanen: "Skenaarioiden tuominen julkisuuteen ei ole viisasta"

Venäjä on aiemmin sanonut, että Suomen Natoon hakemisella olisi poliittisia ja sotilaallisia seurauksia. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen arvioi keskiviikkona Asian ytimessä -ohjelmassa, että päättäjät saavat kuulla viranomaisten arvioita siitä, mitä hakemuksen jättämisestä saattaisi seurata. 

Puhemies Matti Vanhanen uskoo, että kansanedustajat tulevat saamaan keskeisiltä viranomaisilta erilaisia skenaarioita siitä, mitä hakemuksen jättämisen jälkeen saattaa tapahtua.

– Jokainen osaa sen pohjalta arvioida, kestäisimmekö sen jäsenyysneuvotteluiden ajan. Sillä on ehkä myös vaikutusta, minkälaisia johtopäätöksiä keväällä tai joskus tulevaisuudessa tehdään.

Vanhasen mukaan skenaariot tulisi kertoa salassa, vaikka siitä voisikin herätä peittelyn tunne.

– Varmaankin yksi pulma tulee olemaan se, että keskeiset viranomaiset ovat valmiita kertomaan salassa edustajille erilaisissa valiokunnissa kuvauksia siitä, mitä saattaa tapahtua. Arvelen, että niiden tuominen suureen julkisuuteen ei ole viisasta. 

Venäjä-asiantuntija Hanna Smith on samoilla linjoilla Vanhasen kanssa.

– Se on ihan totta, että kaikkia skenaarioita ei kannata julkisesti avata, sillä se avaisi myös meidän haavoittuvuuksiamme. Venäjähän pyrkii iskemään juuri sinne, missä ne haavoittuvuudet ovat.

"Venäjä voi pyrkiä heiluttelemaan Suomea"

Eduskunta saa ensi kuussa käsiinsä ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon, jonka pohjalta se voi käydä keskustelua muun muassa Nato-jäsenyyden hakemisesta.

Aika Nato-hakemuksen jättämisestä jäsenyyden saamiseen voi pitää sisällään omat riskinsä. Näin arvoi Asian ytimessä -ohjelmassa keskiviikkona niin ikään vieraillut Smith.

– Venäjä voi pyrkiä heiluttelemaan Suomea, pelottelemaan tai painostamaan jollain tasolla.

Smithin mukaan sekin on mahdollista, että Venäjä pyrkisi vaikuttamaan johonkin nykyiseen Nato-maahan, jotta Suomen hakemusta ei hyväksyttäisi.

Lue myös:

    Uusimmat