Ensi kuussa valmistuu ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko. Tämän pohjalta eduskunta käy keskustelua muun muassa Nato-jäsenyyden hakemisesta.
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ei osaa sanoa tarkkaa aikaa eduskunnan Nato-käsittelylle, mutta arvioi prosessin kestävän ainakin huhti-toukokuun ajan.
– Se ottaa sen ajan, minkä valiokunnat haluavat käyttää lausuntojensa antamiseen. He kuuntelevat asiantuntijoita, analysoivat ja saavat varmasti myös salaista tietoa viranomaisilta juuri ehkä näistä erilaisista vaikutuksista, joita tähän kysymykseen liittyy, arvioi Vanhanen Asian ytimessä -ohjelmassa keskiviikkona.
– En lähde ennustamaan aikataulua, mutta olettaisin, että prosessi kestää ainakin huhti-toukokuun. Aikataulu on joustava.
Vanhanen kertoo arvostavansa kansanedustajia, jotka eivät tässä vaiheessa kerro Nato-kantaansa, vaikka paineet kansalaisten suunnalta mielipiteen kertomiseen voi olla kovat.
– Kunnioitan niitä kansanedustajia, jotka eivät nyt ennen analyysivaihetta ja eduskunnan yhteistä käsittelyä kerro kantaansa, koska se jättää myös valtionjohdolle tarvittavaa harkintatilaa.
– Eli toivottavasti kansalaiset luottaisivat järjestelmäämme. Nyt sitä tarvitaan, jos joskus tarvitaan. Näin kaikki osalliset voivat tehdä viileän, kylmän harkinnan tästä tilaisuudesta, Vanhanen summaa.
Lue lisää: Presidentti Niinistö valottaa kansainvälisiä tapaamisiaan: Nato-jäsenyys on ollut monesti esillä – ”Kaikki näkevät asiakseen todeta, että ovi on auki”
Naton huippukokouksen merkitys?
Kesäkuun lopussa Nato järjestää huippukokouksen Madridissa. Entisen Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindbergin mukaan olisi hyvä, että kansallinen prosessi Suomessa olisi siihen mennessä käyty.
– Siellä tehdään päätöksiä maista, hyväksytäänkö niitä Naton membership action plan -ohjelmaan, jossa tarkastellaan uutta jäsentä.
Kyseessä on Lindbergin sanoin merkittävä kokous.
– Jos lopulta maa hyväksytään, niin yleensä se näissä huippukokouksissa tehdään.
Lue lisää: "Elisabethin hornetit" ja rauhankumppanuus – Elisabeth Rehn kertoo, kuinka Suomi otti ensimmäiset askeleensa kohti Natoa
4:47Asian ytimessä -ohjelman Nato-erikoislähetys: Katso asiantuntijoiden arviot tämän hetkisiin ajankohtaisiin kysymyksiin