Neurologit kertovat, miten itse helpottavat päänsärkyä – ota tämä huomioon lääkkeiden käytössä

Milloin päänsärystä pitää huolestua? 1:11
Päänsärky voi liittyä yhtenä oireena yleisiin sairauksiin. Videolla kerrotaan, milloin päänsärystä pitäisi huolestua.

Päänsärkyä voi ja kannattaa hoitaa muutenkin kuin lääkkein.

Päänsärky on varsin yleinen oire: vaivasta kärsii silloin tällöin lähes jokainen. Esimerkiksi huonosti nukuttu yö tai punaviini voivat laukaista päänsäryn. Toistuvan jomotuksen taustalla on usein migreeniä tai lihasten jännittymistä.

Omien laukaisevien tekijöiden tunnistaminen ja välttäminen auttaa ennaltaehkäisemään ainakin osaa päänsärkykohtauksista. Mutta miten oloa voi helpottaa, jos särky on jo alkanut?

Huffington Post kysyi neurologeilta, mitä asiantuntijat itse tekevät kivun iskiessä.

1. Mene rauhalliseen paikkaan

Hiljaiseen ja rentouttavaan paikkaan vetäytyminen on hyvä ensiaskel päänsäryn hoitamisessa.

– Kun päätäni särkee, menen lepäämään tai pitkälleni niin kauaksi aikaa kuin pystyn, riippumatta vuorokaudenajasta, brittiläinen neurologi Faye Begeti kertoo Huffington Postille.

Koska kirkkaat tai välkkyvät valot voivat laukaista päänsäryn, kannattaa lepopaikan pimeydestä huolehtia esimerkiksi vetämällä verhot kiinni.

2. Harhauta mieltäsi

Anestesian ja neurologian professori Rami Burstein Harvardin lääketieteellisestä koulusta kertoo, että jos hän ei pysty ottamaan nokosia kesken työpäivän, vaihtoehtona on harhauttaa mieltä jollain rentouttavalla häiriötekijällä. Mies kertoo, että esimerkiksi kirjan lukeminen tai kävely voivat auttaa päänsärkyyn.

Myös esimerkiksi venyttelystä, joogasta tai meditaatiosta voi olla apua päänsärkykohtauksen keskellä rentoutumiseen, vinkkaa WebMD-sivusto.

3. Juo vettä

Päänsärky on yksi ensimmäisistä nestehukan oireista. Riittävä veden juomisesta voi olla apua myös jomotuksen lievittämiseen. Neurologi Kristina Lopez luonnehtii Huffington Postille veden olevan halpa ja turvallinen tapa ehkäistä ja hoitaa päänsärkyä.

4. Kulauta kuppi kahvia

Pieni annos kofeiinia sisältävää juomaa, kuten kahvia tai teetä, voi estää hiljattain alkanutta päänsärkyä pahenemasta. Kofeiini kutistaa verisuonia ja vähentää verenkiertoa aivoissa, millä on kipua lievittävä vaikutus. Kahvi voi myös tehostaa käsikauppalääkkeiden, kuten parasetamolin, toimintaa.

Kahvin ja muiden kofeiinipitoisten juomien nauttimisessa kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus. Päänsärky nimittäin lukeutuu runsaasta kofeiinin saannista seuraaviin vieroitusoireisiin.

5. Syö säännöllisesti

Amerikkalaisneurologi Robert Kanieckin omakohtainen niksi on syödä säännöllisin väliajoin. Muutaman suuren aterian vaihtaminen 5–6 pienempään annokseen päivässä estää verensokeria laskemasta liian alas. Matala verensokeri voi aiheuttaa ja pahentaa päänsärkyä.

6. Käytä lääkkeitä harkiten

Päänsärkyä voi tarpeen vaatiessa hoitaa parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä. Kovin usein lääkekaapille ei kuitenkaan kannata kurottaa, sillä tällöin seurauksena voi olla hankalasti katkaistava särkykierre.

Kaikki päänsäryn hoitoon käytettävät lääkkeet voivat nimittäin liian usein tai liian pitkään otettuina aiheuttaa päänsärkyä, koska ne muuttavat aivoissa kipua välittävän hermojärjestelmän toimintaa.

Terveyskirjaston mukaan päivittäin tai lähes päivittäin iskevän särkylääkepäänsäryn kehittymisen kannalta vaarallisinta on ottaa parikin särkylääkettä päivässä pitkän aikaa. Huffington Postin haastattelema brittineurologi Begeti kertoo rajoittavansa käsikaupassa myytävien kipulääkkeiden käyttöä alle 10 päivään kuussa.

Videolla kerrotaan, miten räikeillä tavoilla itsehoitolääkkeitä käytetään väärin.

Lue myös:

    Uusimmat