Monipuoliseen ruokavalioon mahtuu herkkujakin – ”Ei yksi voinokare ole mikään syanidikapseli”

Professori Petri Kovanen Wihurin tutkimuslaitokselta antoi Huomenta Suomessa neuvoja kolesterolin kurissa pitämiseen. Pehmeitä rasvoja kannattaa suosia, mutta monipuolinen ruokavalio sallii myös poikkeuksia.

Jos omat kolesteroliarvot eivät ole kunnossa, ensimmäiseksi pitää muuttaa ruokavaliota ja erityisesti vähentää siitä kovia rasvoja. Petri Kovanen muistuttaa Pohjois-Karjala-projektin eli Suomessa vuosina 1972–1997 toteutetun kansanterveyden edistämishankkeen hienoista tuloksista, jotka saavutettiin tupakkaa, liikaa suolaa ja kovia rasvoja karsimalla.

– Työikäisten miesten sydänkuolemat putosivat 80 prosenttia, mikä on maailmanennätys. Samalla myös naisten sydänkuolemat ovat vähentyneet, Kovanen kertoi lähetyksessä.

Enää sepelvaltimotauti ei ole keski-ikäisten vaan eläkeikäisten tauti.

– Mutta on muistettava, että kun kolesterolia kertyy koko elämän ajan sepelvaltimoihin, niin asiasta pitäisi alkaa huolehtia jo lapsuudessa.

Mutta mitä tarkoittaa se, että kovalla rasvalla ja verisuonitaudeilla ei ole keskenään itsenäistä yhteyttä – kuten esimerkiksi ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin tiedetään sanoneen?

– Itse ymmärrän sen niin, että ennen kuin oli kaikki vehkeet, niin Pohjois-Karjalassa metsuri tarvitsi 8 000 kaloria päivässä. Mistä hän sai sen? Kovista rasvoista, niissähän on eniten kaloreita. Silloin ei ollut neitsytöljyä – ei hän mennyt katsomaan isosta marketista, otetaanko etelä-italialaista vai pohjois-italialaista neitsytöljyä, vaan silloin käytettiin maitotaloustuotteita. Kun se oli yksipuolinen dieetti ja kaikki saatiin siitä, niin silloin kova rasva selvästikin aiheutti sydäntaudin. Mutta nyt kun meillä on monipuolinen dieetti, niin ei yksi voinokare ole mikään syanidikapseli, että kun sen panee suuhun, niin samalla kuolee. Kun se on osana monipuolista dieettiä, silloin se on osana kokonaisuutta, Kovanen selitti.

"Mikään ruoka ei ole yksittäisenä pannassa"

Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi sydänystävällisiä ruokia Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusan kanssa helmikuussa 2015.

Lue myös:

    Uusimmat