Maapallon 1,5 asteen lämpenemisen taso ylitetään todennäköisesti viimeistään 2030-luvun alkupuolella, kertoo tänään julkaistu tuore hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) raportti.
Ilmakehän kasvihuonekaasujen pitoisuudet, lämpötila ja merenpinta kohoavat ja jäätiköt vetäytyvät nopeammin kuin tuhansiin vuosiin, raportissa kerrotaan.
Arktisella alueella ilmaston kerrotaan lämpenevän nopeammin kuin maapallolla keskimäärin – jopa yli kaksinkertaisella vauhdilla.
IPCC:n raportin mukaan lämpötilan nousu voidaan pysäyttää vain vähentämällä viipymättä ihmisten toiminnasta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt nollaan ja leikkaamalla muiden ilmastoa lämmittävien yhdisteiden päästöjä voimakkaasti.
Päästöjen vähentämisen lisäksi ilmastonmuutoksen rajoittaminen vaatii sitä, että ilmakehästä sidotaan hiilidioksidia.
Lue myös: Seuraa suorana: Ilmastopaneeli julkaisee tärkeän ilmastoraportin – uutta tietoa Suomea koskettavista muutoksista kello 13
Toivoa kehityksen pysäyttämisestä on, jos päästöjä vähennetään jyrkästi
Raportti antaa kuitenkin toivoa kehityksen pysäyttämisestä, mikäli maailman valtiot toimivat välittömästi. Raportin skenaarioiden mukaan on mahdollista, että jos kasvihuonekaasujen päästöt vähenevät nopeasti ja jyrkästi nollaan vuosisadan puolivälissä, maapallon keskilämpötila palautuu 1,5 asteen alle vuosisadan loppupuolella.
– IPCC:n kuudenteen arviointiraporttiin koostettu tutkimustieto osoittaa, että ilmaston lämpenemisestä johtuvat muutokset ovat ennennäkemättömän laajoja, nopeita ja osin peruuttamattomia, Suomen IPCC-työryhmän puheenjohtaja ja Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Jussi Kaurola sanoi tiedotteessa.
– Siksi jokainen asteen kymmenys lämpenemistä on merkittävä: estettynä se pienentää riskejä tai lämpötilan nousuna se voimistaa riskejä yhteiskunnille ja luonnolle, hän sanoo.
Raportin mukaan vuosisadan puolivälissä tulisi olla tilanteessa, jossa ihmisten aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat korkeintaan yhtä suuret kuin ihmisten luomat hiilinielut.
Lämpötilat jatkavat nousuaan koko Euroopassa
Tänään julkaistussa raportissa on tarkasteltu myös laajemmin ilmastonmuutoksen alueellisia vaikutuksia. Esimerkiksi Pohjois-Euroopan ja siten myös Suomen osalta raportti ennustaa todennäköisesti tulvien ja kovien myrskyjen lisääntymistä, mikäli ilmasto lämpenee yli kaksi astetta. Lisäksi vesisateiden ennustetaan lisääntyvän talvisin Pohjois-Euroopassa.
Euroopan osalta raportissa ennustetaan yleisesti, että lämpötilojen nousu jatkuu koko mantereella riippumatta siitä, miten ilmastonmuutoksen lämpenemisen taso tulevaisuudessa kehittyy. Myös merenpinnan nousu jatkuu koko Euroopassa ainakin 2100-luvulle asti tai jopa pidemmälle.
Ainoastaan Itämeren osalta raportti ei ennusta samanlaista kehityskulkua.
Raportti on ensimmäinen osa IPCC:n kuudennesta ilmastonmuutoksen arviointiraportista, joka julkaistaan vuosina 2021–2022. Kuudennen arviointiraportin kaksi muuta osaa julkaistaan keväällä 2022.
Toinen osaraportti käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja sopeutumista ja kolmas osaraportti ilmastonmuutoksen hillintää. Syksyllä 2022 julkaistava raportti vetää yhteen tulokset kolmesta osaraportista.