Arvonlisäverotuksen korotus koskee sekä köyhiä että rikkaita, muistuttaa MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Yleinen arvonlisävero ja vakuutusmaksuverokanta korotetaan Suomessa 25,5 prosenttiin. Se tarkoittaa, että Suomen alv on jatkossa Euroopan toiseksi korkein.
– Voi sanoa, että hallitus on vetänyt täikammalla läpi menosäästöt ja veronkiristykset, Lehtimäki tiivisti heti hallituksen tiedotustilaisuuden päätyttyä.
Alv-kannan nosto vaikuttaa jotakuinkin kaiken hintaan, ja suurin osa siitä tullee loppujen lopuksi kuluttajien maksettavaksi. Erikseen mainittiin korotukset muun muassa väkevän viinan, makeisten ja tupakan verotukseen.
Tiedotustilaisuudessa hallitus painotti, että työn verotuksen sijaan haluttiin mieluummin verottaa kulutusta.
Lue myös: Kehysriihen päätökset julki: Kokonaisveroaste ei nouse, arvonlisävero kiristyy 25,5 prosenttiin
"Ennakoitua suurempi"
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus väänsi viime vuonna hallitusohjelmaa viikkojen ajan. Silloin sovittiin kuuden miljardin säästöistä.
– Nyt tehtiin kahden kuukauden valmistelulla ja kahden päivän neuvotteluilla kolmen miljardin sopeutukset. Pohjalla on vielä aika paljon sosiaaliturvan leikkauksia, Lehtimäki toteaa.
– Verotuksen osuus kolmesta miljardista oli ennakoitua suurempi. Johtuu yleisen arvonlisäveron nostosta 25,5 prosenttiin. Se on Euroopan toiseksi korkein. Sillä saadaan peräti 1,2 miljardia, hän jatkaa.
Julkisen talouden menoja supistetaan 1,6 miljardia euroa vuonna 2028. Yhteensä hallituksen toimenpidekokonaisuus vahvistaa julkista taloutta noin kolmella miljardilla eurolla ensi vuodesta alkaen, sanoi valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kehysriihen tiedotustilaisuudessa.
Korottamalla kaikkein eniten ansiotuloja tienaavien verotusta, pyrkii hallitus Lehtimäen mukaan hakemaan leikkauksille "yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä".
Aiemmin hallitusta on kritisoitu raskaasti sen leikkausten suuntautumisesta voittopuolisesti erilaisiin pääasiassa vähävaraisten nauttimiin etuuksiin.
2:35