MTV:n selvitys huolestutti: OAJ vaatii opettajarekisteriä – "Suomessa voi toimia opettajana lähes kuka tahansa"

Valehenkilöllisyydellä pääsi koulujen sijaisopettajalistoille 0:51
Valehenkilöllisyydellä pääsi kymmenien helsinkiläiskoulujen sijaisopettajalistoille.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ vaatii hallitukselta toimia liittyen MTV:n sijaisopettajaselvitykseen.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto haluaa, että opettajien ammattinimike suojattaisiin ja Suomeen perustettasiin opettajarekisteri.

– Suomessa voi toimia opettajana ja käyttää opettajan nimikettä käytännössä lähes kuka tahansa. Opettajan ammattinimike tulee suojata ja Suomeen on luotava opettajarekisteri viipymättä. Jokaisen vanhemman pitää pystyä luottamaan siihen, että oma lapsi saa laadukasta koulutettujen opettajien antamaa opetusta, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto toteaa tiedotteessa.

MTV Uutiset pääsi tekaistulla henkilöllisyydellä 35 peruskoulun sijaisopettajalistalle.

Sähköpostihakemuksessa ei ollut ansioluetteloa, suosittelijoita tai hakijan kuvaa. Tekaistulla hakijalla ei myöskään ollut opetuskokemusta.

Tekaistu henkilö lisättiin sijaisopettajalistoille ilman soittamista, tapaamista, tai esimerkiksi yksittäisiä kysymyksiä laajempaa sähköpostihaastattelua.

MTV Uutisten selvitys tehtiin poikkeuksellisilla tiedonhankintamenetelmillä asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Turvallisuus huolestuttaa

Sijaisopettajalistoista, joihin tekaistu henkilö pääsi, yli puolet toimivat Whatsapp-ryhmien kautta. Whatsapp-sijaisryhmien jäsenmäärät vaihtelivat reilusta paristakymmenestä lähes 300 henkilön ryhmiin.

Kaksi koulua lähetti whatsapp-ryhmässä koulujen pohjapiirrokset, joista selvisi muun muassa se, missä huoneissa kukin kouluryhmä on.

Vain kolme koulua pyysi ottamaan mukaan rikosrekisteriotteen ennen ensimmäistä sijaisuutta.

OAJ:n Murto pitää huolestuttavana myös ilmi tulleita turvallisuusseikkoja.

Tekaistulla hakemuksella ei saisi päästä sijaislistoille, saada tietoonsa koulujen kulunvalvonnan yksityiskohtia tai varsinkaan astua sisään luokkahuoneeseen opettamaan. Kunnissa pitää olla erityisen tarkkana rekrytointien, sijaiskäytänteiden ja turvallisuusohjeistusten kanssa, Murto sanoo.

Opettajarekisteristä apua?

OAJ haluaisi myös Suomeen ammattirekisterin, kuten monilla aloilla on. 

Murto sanoo, että opettajista on tällä hetkellä pulaa, ja opettajarekisteri toisi myös arvostusta alalle.

Lakimuutos tarvitaan, mutta jo nyt kuntien olisi syytä toimia jokaisella koulutusasteella niin, että kaikki muut kuin kelpoiset opettajat olisivat nimikkeeltään sijaisia. Näin vanhemmatkin tietäisivät, opettaako heidän lastaan pätevä opettaja, Murto toteaa.

Murto nostaa esiin, että Suomessa rekisteröidään erilaisia ammatteja jo nyt, kuten psykologeja tai sosiaalityöntekijöitä.

OAJ:n arvion mukaan rekisterin perustamisen osalta liikutaan noin kolmessa miljoonassa eurossa ja ylläpidon osalta noin puolessa miljoonassa eurossa vuodessa.

– Se olisi pieni hinta siitä, että pystyttäisiin vastaamaan nykyistä paremmin opettajapulaan. Suomessa on maailmallakin arvostetut koulutetut opettajat. Näin täytyy olla jatkossakin, Murto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat