Tuusulan työpaikkasurmaaja löi uhria 18 kertaa veitsellä: Uhrin poika lähti etsimään isäänsä surmailtana – syytetty "ei pystynyt" tulemaan kuulluksi oikeudessa

Tuusulan marraskuista työpaikkasurmaa käsiteltiin tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Hyvinkäällä. 39-vuotiaalle Petri Piriselle luettiin syyte työkaverinsa murhasta. Henkirikos tapahtui perjantaina 12. marraskuuta. Pirinen on myöntänyt teon. 

Pirinen ja henkirikoksen uhriksi joutunut mies työskentelivät samassa paikassa teknologiateollisuuden alan tehtaalla Tuusulassa. Henkirikospäivänä he olivat työpari.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Klo 11.46 Istunto on päättynyt. 

Klo 11.45 Oikeus antaa asiassa välituomion tai tuomion 9. helmikuuta. Välituomiolla oikeus voi määrätä Pirisen mielentilatutkimukseen.

Puolustusasianajaja Matti Alasentie kysyi vielä päämieheltään, haluaako hän sanoa jotain.

– Ei ole mitään, Pirinen vastasi lyhyesti.

Syyttäjä vaatii tekijää mielentilatutkimukseen

Klo 11.36 Oikeus totesi, että Pirinen pysyy edelleen vangittuna. 

Klo 11.34 Suljettu osuus on ohi. Puolustuksen mukaan oikeudenmukainen rangaistus teosta olisi 8–9 vuotta taposta, jos oikeus päätyy siihen, ettei Piristä määrätä mielentilatutkimukseen. Syyttäjä vaatii Piriselle elinkautista vankeusrangaistusta.

Puolustus ei vastusta Pirisen edelleen vangittuna pitämistä.

Klo 11.29 Puolustusasianajaja Matti Alasentie pyysi, että istunto jatkuu sen aikaa suljetuin ovin, kun salissa keskustellaan mielentilatutkimuksen tarpeesta.

Klo 11.28 Syyttäjä pitää perusteltuna, että Piriselle tehdään mielentilatutkimus.

Puolustuksen mukaan kyse taposta

Klo 11.21 Nyt on vuorossa Pirisen puolustuksen loppulausunto. Asianajaja Matti Alasentien mukaan teko ei ollut suunniteltu tai vakaasti harkittu.

– Vakaa harkinta vaatisi sitä, että tekoa olisi suunniteltu tarkasti etukäteen. Kysymys on voimakkaasta ärtymystilasta, joka on laukaissut tilanteen. Se ei ole missään nimessä ollut suunniteltu, hän totesi.

Puolustus huomautti, että teossa ei käytetty useaa tekovälinettä, joka oikeuskäytännön mukaan osoittaisi teon raakuutta. Teko tapahtui nopeasti ja se kesti maksimissaan hieman yli kolme minuuttia.

– Pirinen ei ole pyrkinyt pitkittämään tekoa aiheuttaakseen uhrille kärsimystä. Uhri on kuollut vammoihinsa hyvin nopeasti eikä hän ole joutunut ainakaan pitkään kärsimään. Katsomme, että tämän takia tekoa ei voida pitää erityisen julmasti tehtynä.

Puolustuksen mukaan yksi ainoa murhan kvalifiointiperuste, joka voisi teossa täyttyä, on erityinen raakuus lukuisten puukoniskujen takia.

– Murha rikosnimikkeenä tarkoittaa poikkeuksellisen törkeitä tekoja. Tätä tekoa ei voida pitää poikkeuksellisen törkeänä, vaikka tässä on moitittavia piirteitä. Näillä perusteilla katsotaan, että teko tulee tuomita tappona, ei murhana, Alasentie sanoi.

Klo 11.20 Pirisen puolustus myöntää omaisten kärsimyskorvaukset perusteeltaan oikeaksi, mutta oikeudenmukainen summa olisi jokaisen asianomistajan kohdalla 3000 euroa vaadittua alhaisempi.

Uhrin poika lähti etsimään isää surmailtana

Klo 11.10 Uhrin omaisten asianajaja Hanna Kylmäniemen mukaan asianomistajat yhtyvät syyttäjän vaatimuksiin. Omaisten mukaan Pirisellä oli sitkeä surmaamispyrkimys, koska puukoniskuja oli niin paljon. Teko oli heidän mukaansa myös raaka ja julma.

– Asianomistajat eivät ole tähän istuntoon osallistuneet, koska he eivät kykene. Sitä suositeltiin myös kriisipäivystyksestä, Kylmäniemi kertoi.

Asianajajan mukaan uhrin ja hänen vaimonsa suhdetta voi kuvailla "poikkeukselliseksi rakkaustarinaksi".

– He olivat yhdessä teini-ikäisistä lähtien. Leski on ollut sairauslomalla miehensä kuolemasta lähtien ja saanut siihen ammattiapua.

– Isä oli pojalleen todella läheinen. Isä ja poika harrastivat yhdessä ja viettivät paljon aikaa yhdessä. Poika asui tapahtuma-aikaan vielä vanhempiensa luona.

Vaimo ja poika olivat ihmetelleet, kun isää ei kuulunut kotiin töistä perjantai-iltana 12. marraskuuta. Poika oli ajanut isänsä työpaikalle ja kuullut jo tapahtumapaikalla mitä oli tapahtunut.

– Poika on myös nähnyt tuon tekopaikan kauempaa. Se on ollut hyvin traumaattista hänelle, Kylmäniemi kertoi.

Myös uhrin äiti vaatii kärsimyskorvauksia tekijältä. Äiti oli aikuisen poikansa kanssa hyvin läheinen.

Omaiset vaativat kärsimyskorvauksia 8000–13 000 euroa. 

"Ei mitään järjellistä syytä"

Klo 11.06 Syyttäjän loppulausunto on ensimmäisenä.

Syyttäjä Ari Silvennoisen mukaan ei ole mitään järjellistä syytä siihen, että Pirinen otti tekovälineenä käyttämänsä puukon mukaan työpaikalleen perjantaina 12. marraskuuta. Pirinen pakkasi veitsen kassiinsa jo edellisenä iltana.

Jostakin syystä Pirinen oli tuntenut vihaa ja ärtymystä juuri uhria kohtaan, mutta syy siihen ei ole selvinnyt. 

– Näytöstä ei ole tullut mitään tukea siihen, että uhri olisi kiusannut Piristä, syyttäjä totesi.

Uhrin vammat olivat niin vakavat, että tekoa ei ole tehty silmänräpäyksessä.

– Uhri on tuon teon aikana tullut tajuamaan, mitä hänelle on tapahtumassa. Siinä on ehtinyt syntyä pakokauhua, mutta hän ei ole ehtinyt puolustautumaan. Hän ei ole osannut odottaa hyökkäystä.

Syyttäjän mukaan tekovälineen pakkaaminen kassiin jo edellisenä iltana osoittaa suunnitelmallisuutta. Henkirikoksessa oli myös sitkeä surmaamispyrkimys, koska väkivaltaa käytettiin niin paljon.

Syyttäjän mukaan teossa oli kyse murhasta.

Klo 11.05 Kaikki todistelu asiassa on otettu vastaan. Enää on jäljellä loppulausunnot. 

Työkaveri elvytti uhria työpaikan parkkipaikalla

Klo 10.59 Nyt kuultavana oleva todistaja löysi 60-vuotiaan uhrin työpaikan parkkipaikalta autonsa vierestä. Se tapahtui 12. marraskuuta noin kello 21.18.

– Yritin herätellä häntä. Kyselin, mikä hänellä on. Verta oli paljon. Soitin hätäkeskukseen ja aloitin elvyttämisen.

– Oliko tuossa vaiheessa jo selvää, mitä oli tapahtunut? syyttäjä kysyi.

– Ei heti. Ajattelin ensin, että hän on kävellyt takakonttia päin ja kaatunut. Sitten kun elvytin häntä, aloin epäillä, että ei tämä ehkä mikään vahinko ollut. Hän ei reagoinut elvytykseen eikä hänessä ollut mitään elonmerkkejä.

Uhrin auto oli jo käynnissä vieressä.

"Pirinen ei selvinnyt hyvin töistään"

Klo 10.55 Nyt kuullaan toista todistajaa, joka on työskennellyt teknologiateollisuuden tehtaalla Tuusulassa vuodesta 2018 saakka. Todistajan mukaan työpaikan ilmapiiri on hyvä.

– Onhan se sellaista kuittailua toisille, mutta olen viihtynyt siellä hyvin.

Pirinen aloitti työt tehtaalla viime vuoden keväällä. Häneen ei saanut kontaktia.

– Jos hänen kanssaan yritti jutella jotain, niin tuli vain lyhyt vastaus ja se oli siinä. Ei hän käynyt meidän kanssa kahvilla tai syömässä. Kuulin, että hän ei suoriutunut hirveän hyvin töistään, nuorehko mies kertoi.

"Ei joutunut kiusatuksi"

Klo 10.45 – Kiusattiinko Petri Piristä tuolla työpaikalla? syyttäjä kysyi todistajalta.

– Ei, todistaja vastasi.

Klo 10.43 Henkirikospäivänä 12. marraskuuta todistaja oli kuullut, että Pirinen oli valinnut itselleen helpompia tehtäviä ja uhriksi joutunut mies oli joutunut tekemään vaativampia tehtäviä. Uhri oli myös kieltänyt Piristä lyömästä vasaralla tiettyä "kappaletta" töissä.

Näistä huomautuksista Pirinen ei ollut pitänyt. Samana iltana työpäivän jälkeen hän puukotti uhrin.

Klo 10.42 Todistajan mukaan ilmapiiri työpaikalla oli yleisesti hyvä. Pirinen vietti aikaa omissa oloissaan eikä hän tullut esimerkiksi muiden työntekijöiden kanssa lounaalle tai kahville. Jos hän tuli ruokalaan, hän istui aina eri pöydässä kuin muut.

Klo 10.40 Todistaja kertoo nyt tilanteesta työpaikalla, josta Pirinen oli hermostunut. Hänen tehtävänsä oli pestä lattioita höyrypesurilla. Todistajan mukaan Piriselle joutui perustelemaan useita kertoja, että jokainen tekee sen vuorollaan.

Todistajan mukaan mikään ei indikoinut työpaikalla sitä, että Pirinen olisi väkivaltainen.

– Kyllä me kaikki häntä outona pidimme, mutta tämä teko tuli täytenä yllätyksenä, mies kuvaili.

Äärimmäisen sulkeutunut työkaveri

Klo 10.33 Nyt kuullaan ensimmäistä todistajaa. Mies oli tapahtuma-aikaan töissä samassa paikassa, missä Pirinen ja uhri olivat töissä. Hän tunsi uhrin lähes 10 vuoden ajalta.

Viimeiset 3–4 vuotta mies työskenteli todella tiiviisti uhrin kanssa. Yhteistyö sujui hyvin.

– Ei ollut tiedossa, että uhri olisi ollut kenenkään kanssa huonoissa väleissä, todistaja kertoi.

Uhri ei ollut esimiesasemassa, mutta hän toimi tietynlaisena työnohjaajana.

Todistajana kuultava mies oli sairauslomalla, kun Pirinen tuli töihin tehtaalle vajaa vuosi sitten. Hän ehti tuntea Pirisen muutaman kuukauden ajan.

– Petri oli hyvin sulkeutunut. Hän vastasi kaikkeen vain joo tai ei. Hän ei välttämättä vastannut mitään, kun hänelle sanoi huomenta. Jos häneltä kysyi jotain, ei häneen saanut mitään tarttumapintaa, todistaja kuvaili.

Työtehtävistä Pirinen suoriutui hyvin vaihtelevasti. Välillä häntä kiinnosti työnteko, toisinaan ei ollenkaan.

– Hän ei ottanut neuvoja lainkaan vastaan. Hänen työsuorituksissaan oli jatkuvasti huomauttelemista ja hän laiminlöi tehtäviään, todistaja kuvaili.

Klo 10.18 Istunnossa pidetään 10 minuutin tauko.

"Ei suunnitellut etukäteen"

Klo 10.16 Puolustus nostaa myös esiin tiettyjä huomioita Pirisen kuulustelukertomuksista. Niissä Pirinen kertoi, että häntä suututti uhrin kuittailu, mutta hän ei ollut ajatellut tekevänsä mitään, kun hän lähti uhrin perään. Pirinen kiisti suunnitelleensa surmaamista etukäteen.

– Veitsen käyttö syntyi vasta siinä tapahtumapaikalla, Alasentie totesi.

Ensimmäinen yö metsässä

Klo 10.10 Piristä itseään ei kuulla oikeudenkäynnissä, mutta tarkkaa syytä siihen ei tiedetä. Puolustusasianajaja Matti Alasentie totesi aiemmin, että Pirinen "ei pysty" tulemaan kuulluksi. 

Syyttäjä käy nyt lyhyesti läpi Pirisen kuulusteluja esitutkinnasta.

Kuulusteluissa Pirinen itse kertoi tekonsa syyksi pitkään jatkuneen työpaikkakiusaamisen. Hän kertoi lyöneensä uhria ensin nyrkillä muutaman kerran ja sitten veitsellä. Pirisen mukaan "ukko meni jotenkin veltoksi" ja hän jätti tämän maahan.

Pirinen kävi vaihtamassa vaatteensa työpaikan pukuhuoneessa ja lähti pois paikalta. Seuraavan yön hän vietti metsässä.

Pirinen kertoi pakanneensa veitsen työkassiinsa kotoaan torstai-iltana, mutta hän ei osannut kertoa, miksi hänellä oli veitsi mukanaan. 

Syyttäjän mukaan tekovälineen pakkaaminen etukäteen mukaan ei osoita impulsiivisuutta, vaan pikemminkin suunnitelmallisuutta ja etukäteisharkintaa.

Tarkat ajat selvillä

Klo 10.04 Syyttäjä käy läpi ajallisesti tapahtumia perjantaina 12. marraskuuta.

Uhri saapui tuolloin työpaikalleen kello 13.06. Pirinen leimasi itsensä työpaikalle kello 13.25. Hän lopetti työt kello 20.30.

Uhri leimasi itsensä ulos työpaikkajärjestelmästä kello 21.00. Puukotus tapahtui hyvin pian tämän jälkeen. Pirinen poistui tapahtumapaikalta kiinteistön luoteisportista kohti pääovea kello 21.40 ja leimasi itsensä työpaikalta kello 21.07.

Puolustus huomautti, että teko on kestänyt hyvin todennäköisesti alle neljä minuuttia.

Pirinen näytti tekovälineen paikan poliisille

Klo 9.54 Nyt istunto jatkuu julkisena. Syyttäjä esittelee valokuvista puukkoa, jolla Pirinen surmasi uhrin. Puukko löytyi heinikosta Tuusulasta. Pirinen itse näytti paikan poliisille kiinnijäätyään.

Tällainen puukko on sotilaskäyttöön suunniteltu teräase. Siinä on helposti terävänä pysyvä veitsenterä, syyttäjä Ari Silvennoinen kertoi.

Klo 9.48 Haastehakemuksen perusteella oikeudessa kuullaan kahta todistajaa Pirisen ja uhrin yhteiseltä työpaikalta. Todistajien on määrä kertoa henkilösuhteista työpaikalla.

Klo 9.34 Nyt ryhdytään käymään läpi kirjallisia todisteita. Niihin lukeutuu muun muassa valokuvia vainajasta löytöpaikalla, mutta ne katsotaan oikeudessa suljetuin ovin. Istunto jatkuu nyt siis hetken aikaa suljetuin ovin.

Vastaajaa ei kuulla

Klo 9.31 Puolustuksen mukaan teko tapahtui todella nopeasti. Tuomari kysyi puolustukselta haluaako Pirinen itse tulla kuulluksi asiassa.

– (Hän) ei pysty, Pirisen asianajaja Matti Alasentievastasi.

"Teko aiheutti leskelle sietämätöntä surua"

Klo 9.28 Uhriksi joutunut 60-vuotias mies oli ollut aviossa vaimonsa kanssa 40 vuotta ja pariskunnalla oli yksi lapsi. Kolme asianomistajaa vaatii kukin 8000–13 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä ja lisäksi korvauksia hautauskuluista.

Omaisten asianajajan mukaan miehen kuolema on aiheuttanut suurta surua ja leski on ollut sairauslomalla tapahtuneesta lähtien.

– Teko on aiheuttanut leskelle sietämätöntä surua, avustaja kuvaili.

Pakkasi veitsen mukaansa edellisenä iltana

Klo 9.23 Syyttäjä pitää nyt asiaesittelyn, eli kertoo taustaa tapahtumille. Pirinen oli ennen tekoa jo jonkin aikaa laiminlyönyt työtehtäviään teknologiateollisuuden alan tehtaalla ja hänelle jouduttiin huomauttelemaan asiasta.

Pirinen ei suhtautunut huomautteluun mitenkään hyvin ja se aiheutti ärtymyksen tunteita niitä työkavereita kohtaan, jotka asiasta hänelle huomauttivat.

Tapahtumaa edeltävänä iltana, eli torstai-iltana 11. marraskuuta, Pirinen pakkasi työkassiinsa veitsen. Seuraavana iltana eli perjantaina 12. marraskuuta hän puukotti työkaverinsa työpäivän päätteeksi.

Työkaveri leimasi itsensä ulos töistä tasan kello 21. Teko tapahtui työpaikan pihalla kello 21-21.04 välisenä aikana. Kameroista näkyi, kun Pirinen poistui työpaikalta.

– Väkivalta on ollut niin laajaa, että se ylittää sen, mitä tappamiseen vaaditaan. Siinä oli vakaa surmaamispyrkimys. Pirisen piti lähteä tuossa tilanteessa erikseen tavoittelemaan työkaveriaan. Työkaveri oli irrottanut oman autonsa lämmittimestä ja oli laittamassa johtoa takakonttiin, kun Pirinen hyökkäsi hänen kimppuunsa, syyttäjä Ari Silvennoinen kuvaili.

Pirinen myöntää teon tappona

Klo 9.17 Pirinen tunnustaa teon ja hän myöntää lyöneensä uhria 18 kertaa veitsellä. Hän myöntää syyllistyneensä tappoon, mutta hän kiistää murhan.

Puolustuksen mukaan teko täyttää tapon tunnusmerkistön, koska tekoa ei ollut tehty vakaasti harkiten tai suunnitelmallisesti eikä erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

– Kyse on nimenomaan voimakkaasta ärsytystilasta, joka on laukaissut surmaamisen. Näin ollen tekoa ei voida pitää vakaasti harkittuna, Pirisen kirjallisessa vastauksessa todetaan.

– Tekovälineenä on ollut yksi väline eli puukko eikä päättäväisyys ja sitkeä surmaamispyrkimys käy ilmi teosta, joka on kestänyt maksimissaan 3-4 minuuttia, vastaus jatkuu.

Puolustuksen mukaan teko ei kestänyt pitkään ja se tehtiin hetken mielijohteesta.

Lukuisia veitseniskuja

Klo 9.11 Syyttäjä lukee nyt syytteen. Syytteen mukaan Pirinen löi 60-vuotiasta työkaveriaan ainakin 18 kertaa veitsellä viime marraskuun 12. päivänä miesten yhteiden työpaikan parkkialueella. Uhri oli lähdössä tuolloin töistä ja hän tuli yllätetyksi pimeällä pihalla.

Veitseniskuista kuusi osui uhria selkäpuolelle: niskaan, hartioihin ja yläselkään. Loput 12 lyöntiä osui uhria kaulan ja kasvojen alueelle. Uhri sai lukuisia vakavia vammoja muun muassa sydämeen, keuhkoihin ja verenvuotoa aivoihin.

Uhrilla ei todettu tyypillisiä puolustusvammoja, mikä kertoo siitä, että teko tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

Syyttäjän mukaan teko tehtiin vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla ja siinä oli sitkeä surmaamispyrkimys. Siksi teossa on syyttäjän mukaan kyse murhasta.

Syyttäjä vaatii Piriselle elinkautista vankeusrangaistusta.

Klo 9.10 Oikeudenkäynti Hyvinkäällä alkoi. Petri Pirinen osallistuu istuntoon etäyhteydellä Vantaan vankilasta. Pirinen ei peitellyt itseään kuvaajilta, mutta hänellä on maski kasvoillaan. Hän vaikuttaa istuvan rauhallisena paikoillaan.

Petri Piriseltä kysyttiin hänen syntymäaikaansa ja kävi ilmi, että hänellä oli viime viikolla syntymäpäivä. Nyt hän on siis 39-vuotias. Pirinen vastasi tuomarin kysymykseen vain lyhyesti kertomalla syntymäpäivänsä.

Pakoili lähes viikon

Poliisi sai hyvin nopeasti tietoa mahdollisesta epäillystä, koska työkaverit kertoivat uhrin ja epäillyn välisestä ristiriitatilanteesta heti virkavallalle.

Vaikka epäillyn jäljille päästiin nopeasti, hän pystyi piilottelemaan poliisilta lähes viikon. Pirinen otettiin kiinni torstai-iltana 18. marraskuuta Tuusulasta.

Hän kertoi itse poliisille viettäneensä kaikki yöt erään talon kellarissa Tuusulassa. Pirinen otettiin kiinni kyseisen talon pihalta.

Lue myös:

    Uusimmat