MTV tiedot: Valkeakosken raiskaajamurhaajalle tulvii uhkausviestejä – vankila ryhtyi toimiin

MTV Uutisten lähteiden mukaan Valkeakosken 19-vuotiaalle raiskaajamurhaajalle tulvii uhkaus- ja vihaviestejä vankilaan. Yksi uhkaavista viesteistä tuli vankilan sisältä toiselta osastolta. Viestitulva alkoi viime viikolla oikeudenkäynnin ja tuomion julkistamisen myötä.

Kylmäkosken vankila on ryhtynyt turvaamistoimiin teinitytön törkeästä raiskauksesta ja murhasta tuomitun Tuomas Salmisen koskemattomuuden varmistamiseksi.

Salmisen puolustusasianajaja vahvistaa MTV:n tiedot.

– Kyllä, viestejä on tullut sekä vankilan ulkopuolelta ja joku ainakin sisäpuolelta, sanoo asianajaja Eemeli Saros.

MTV:n tietojen mukaan vankilan toiselta osaston vanki tai vangit pyysivät yhdessä sähköpostiviestissään, että vankila siirtäisi Salmisen kyseiselle osastolle. Vankila on päättänyt olla toimittamatta kaikkia uhkaus- ja vihaviestejä Salmiselle.

– Tämä on totta. Hän on saanut jonkun tai joitakin viestejä, mutta ei kaikkia, Saros sanoo.

– Hän ei ole itse tällaista pyytänyt, muttei toisaalta vastustanutkaan. Jos hän ehdottomasti tahtoisi hänelle tulleet viestit, vankilan pitäisi ne hänelle toimittaa. Mutta jätämme tämän vankilan harkintaan.

"Varmaan aika graafisia"

Salmista käräjäoikeudessa puolustanut Saros kuvailee tilannetta poikkeukselliseksi.

– Vihakirjoittelun määrä tähän asiaan liittyen myös netissä on poikkeuksellista. Se kohdistuu Salmiseen itseensä ja myös minuun, Saros kuvailee.

Saroksen tiedossa ei ole, minkälaisia Salmisen vankilaan saamat uhkaus- ja vihaviestit ovat sisällöltään.

– Itseeni kohdistuvasta kirjoittelusta päätellen aika graafisia, hän arvioi.

Kylmäkosken vankila päätti uhkausten johdosta siirtää Salmisen erilleen muista vangeista. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka hän asuu samalla osastolla muiden vankien kanssa, hän suorittaa kaikki toimensa yksin.

– Kylmäkosken vankila on hoitanut viimeisen päälle hänen turvallisuudestaan huolehtimisen, ja siitä täytyy antaa kiitos vankilalle. Hän on saanut olla nyt niin vapaasti kuin se on hänen tilansa huomioiden mahdollista, Saros sanoo.

– Ja nyt kun uhkataso on noussut, hän on omissa oloissaan eli kukaan osastollakaan ei pääse häneen käsiksi. Tiedossani tosin ei ole, että kyseisellä osastolla kukaan olisi mitään uhkaa häneen kohdistanutkaan.

Saroksen mukaan Salminen on suhtautunut itseensä kohdistuvaan uhkaan vakavasti ja on varuillaan.

– Vankilan toiminnan ansiosta hänen ei tarvitse pelätä, Saros toteaa.

Uhat eivät poikkeuksellisia

Lain mukaan yksittäisten vankien sijoittelu on salassa pidettävä tieto, joten Kylmäkosken vankila ei voi ottaa kantaa MTV:n Salmista koskeviin tietoihin.

Yksikönpäällikkö Katja Kirilov kommentoi aihetta kuitenkin yleisellä tasolla.

– Vankeuslain mukaan vangilla itsellään on oman turvallisuutensa varmistamiseksi oikeus pyytää erillään asumista. Lisäksi myös vankilalla on mahdollisuus siirtää vanki erilleen, jos se on vankilan turvallisuuden, järjestyksen tai vangin oman turvallisuuden takaamiseksi tarpeellista, Kirilov sanoo.

Kirilov toteaa, etteivät yksittäisiin vankeihin kohdistuvat uhat ole vankiloissa poikkeuksellisia.

– Vangeilla on monesti selvittämättömiä asioita keskenään ja toisinaan myös vankilan ulkopuolelta tulevia uhkatekijöitä, Kirilov kuvailee.

– Myös rikostapauksiin, joita media uutisoi laajasti, liittyy herkemmin uhka- ja riskitekijöitä. Myös rikostyyppi, johon vanki on syyllistynyt, vaikuttaa uhan määrään.

Kirilovin mukaan jokaisen vangin uhkatilanne arvioidaan vankilassa erikseen. Arvioinnissa otetaan huomioon myös vankilan sisäpuolelta vankiin mahdollisesti kohdistuvat uhat ja riskit.

– Jos vanki asuu erillään ja suorittaa kaikki mahdolliset toimet yksin, kohtaamisia osastolla ei muiden vankien kanssa pitäisi tulla. Kyllä tällöin hänen turvallisuutensa on taattu, Kirilov toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat