MTV Uutiset selvitti, milloin ja miten poliisi saa harjoittaa peitetoimintaa. Voiko poliisi esimerkiksi syyllistyä työtehtävää suorittaessaan rikokseen? Alla on lueteltu erilaisia esimerkkitilanteita. Tapausten ratkaisut on muokattu sisäasiainministeriöltä saatujen vastausten perusteella.
Saako rikollisena esiintyvä poliisin peitemies varastaa auton osoittaakseen rikollisuuttaan?
Tietyissä tapauksissa kyllä. Peitetoimintaa suorittava poliisi saa osallistuessaan järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan hankkia toimitiloja, kulkuvälineitä, esineitä tai aineita, kuljettaa henkilöitä ja hoitaa taloudellisia asioita.
Peitepoliisi ei kuitenkaan koskaan saa tehdä aloitetta rikoksen tekemiseen eikä antaa sellaista apua, joka johtaa rikoksen tekemiseen. Peitepoliisi voi kuitenkin syyllistyä rikokseen, jos voidaan pätevin perustein olettaa, että rikos tehtäisiin ilman peitepoliisin myötävaikutustakin.
Poliisin oikeuksia harjoittaa peitetoimintaa:
- poliisilla on oikeus peitetoimintaan, jos se on tarpeen tiettyjen rikosten selvittämiseksi
- peitetoimintaa ei saa harjoittaa törkeän laittoman maahantulon tai sen yrityksen selvittämiseksi
- poliisilla on oikeus valeostoon mm., jos se on välttämätöntä kätkemisrikoksen, varkauden tai sellaisen rikoksen selvittämiseksi tai estämiseksi, josta ankarin rangaistus on vähintään kaksi vuotta vankeutta
(Lähde: Poliisilaki)
Voiko poliisi esiintyä seksinostajana paritusrikoksen selvittämiseksi?
Voi. Valeosto voidaan tehdä, jos on syytä epäillä varkautta, kätkemisrikosta tai rikosta, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kaksi vuotta vankeutta. Lisäksi on oltava todennäköistä, että valeostolla löydetään ratkaiseva todiste rikosasiassa.
Palvelun osto ei saa olla kuitenkaan hyvän tavan vastaista. Esimerkiksi seksuaalipalveluista voidaan tehdä ostotarjous tai jopa osto, jos se on välttämätöntä, mutta tällaista palvelua ei saisi kuitenkaan käyttää.
Saako poliisi tilata huumausainerikoksesta epäillyltä esimerkiksi kilon hasislastin paljastaakseen huumerikoksen?
Kyllä. Muun kuin näyte-erän ostaminen kuitenkin edellyttää, että ostaminen on välttämätöntä valeoston toteuttamiseksi. Näyte-erän ostaminen on ensisijainen toimintatapa.
Aina laittomia esineitä tai omaisuutta ei kuitenkaan ole mahdollista ostaa erissä. Tällöin ostotarjous tulee voida kohdistaa omaisuuserään kokonaisuudessaan. Tällöin on kuitenkin erityisen huolellisesti varmistuttava siitä, ettei muun kuin näyte-erän hankkiminen johda rikosprovokaatioon.
Saako poliisi esiintyä nettikeskustelussa alaikäisenä, jos tarkoitus on etsiä pedofiilejä?
Saa. Poliisi saa kohdistaa epäiltyyn peitetoimintaa tietoverkossa, jos tätä on syytä epäillä rikoksesta, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kaksi vuotta vankeutta tai jos kysymyksessä on sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito.
Huumausainerikoksesta epäilty tilaa taksin. Voiko poliisi esiintyä taksinkuljettajana tietojen hankkimiseksi?
Voi. Kyse on peitellystä tiedonhankinnasta, joka on mahdollista silloin, jos on syytä olettaa, että toimenpiteellä saadaan selvitystä:
- rikoksesta, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta
- seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä tai parituksesta
- huumausainerikoksesta
- terroristirikoksen valmistelusta
- törkeästä tulliselvitysrikoksesta
- suunnitelmalliseen, järjestäytyneeseen, ammattimaiseen, jatkuvaan tai toistuvaan rikolliseen toimintaan liittyvästä varkaudesta tai kätkemisrikoksesta
- panttivangin ottamisen valmistelusta
- törkeän ryöstön valmistelusta
Vakavista rikoksista epäilty ryhmä on ravintolassa. Saako poliisi esiintyä tarjoilijana tietojen hankkimiseksi?
Saa, jos jotakuta heistä on syytä epäillä edellä mainitussa listassa olevasta rikoksesta.
Entä jos vakavista rikoksista epäilty menee lääkäriin, saako poliisi esiintyä lääkärinä tietojen hankkimiseksi?
Ei saa.
Vakavista rikoksista epäillyllä on kotonaan vieraita. Voiko poliisi mennä asuntoon rutiinitarkastusta tekevänä huoltomiehenä selvittääkseen asunnossa olevat henkilöt?
Ei saa. Peitelty tiedonhankinta ei ole sallittua asunnossa edes asunnonhaltijan myötävaikutuksella.
Juttu on osa laajempaa MTV Uutisten erikoisselvitystä poliisin oikeuksista.