Muistatko tätä? Facebook teki uraauurtavan jättimuutoksen vuonna 2006 – sai käyttäjät jo silloin valittamaan "yksityisyysongelmista"

Näin tilaat Facebookin sinusta keräämät tiedot – selkeä ohjevideo 1:41
Mitä kaikkea Facebook sinusta tietää? Videolla ohjeet, miten otat asiasta selvää!

Facebook mullisti käyttäjiensä elämän lisäämällä uutisvirran vuonna 2006. Muutosta vastustetiin raivokkaasti "yksityisyyshuolien" vuoksi.

Muistatko vielä ajan, jolloin Facebookin uutisvirtaa ei ollut olemassa?

Vaikka uutisvirran selailu tuntuu nykyisin täysin tavanomaiselta – ja toisinaan myös hieman rasittavalta –, sitä ei aina ole ollut olemassa, muistuttaa Wired. Facebook mullisti käyttäjiensä elämän lisäämällä uutisvirran Facebookiin vuonna 2006.

"Yllättäen jokainen teko Facebookissa oli näkyvissä kaikille..."

Ennen muutosta Facebook oli enemmän profiilipankki, jossa liikuttiin hyppimällä profiilista toiseen.

– Yllättäen jokainen teko Facebookissa oli näkyvissä kaikille ystäville (omassa tapauksessani se tarkoitti sitä, että myöhäisillan ei-aivan-täysin-vesiselvä päätökseni pyytää kaveriksi New Yorkin yliopiston miesten urheilujoukkueen jokaista jäsentä paljastui), Wired-sivuston toimittaja muistelee.

Jopa boikottia ehdotettiin

Uutisvirta ei suinkaan ilahduttanut käyttäjiä. He olivat raivoissaan.

– Nyt on melkein mahdotonta pitää omat tietonsa itsellään, Daywithoutfacebook-blogi kirjoitti.

Daywithoutfacebook, suom. "päivä ilman Facebookia", vaati ihmisiä boikotoimaan sivustoa syyskuun 12. päivä vuonna 2006.

– Facebookissa on jo yli 350 virtaa vastustavaa ryhmää, ja alle viisi, jotka pitävät päivityksestä, sivusto ilmoitti kirjoituksessa, jossa listatut määrät tuntuvat vuonna 2019 jopa huvittavilta. 

– Ennen uutisvirtoja oli jo tarpeeksi helppoa vakoilla ketä tahansa koulussasi ja kaikkia kaverilistallasi, mutta uutisvirtojen tultua on lähes mahdotonta olla tulematta vakoilluksi, tai vakoilla, sivusto kertoo ja toteaa, ettei asioiden julkiselta jakamiselta voi enää suojautua.

Mark Zuckerbergkin möhläsi: Ei osoittanut empatiaa

Kyseessä oli ensimmäinen syytös siitä, että Facebook oli tunkeutunut käyttäjiensä yksityisalueelle, eikä Facebookin vastine miellyttänyt käyttäjiä.

Kirjeessään Mark Zuckerberg puolusti uutta ominaisuutta muun muassa sanomalla, että "mitään tekemääsi ei toitoteta muille, vaan se enemmänkin jaetaan ihmisille, jotka välittävät siitä, mitä teet – siis ystävillesi". Mies myös käski käyttäjiä "rauhoittumaan" ja "hengittämään". 

Myöhemmin Zuckerberg perui sanojaan ja totesi uudessa kirjeessä muun muassa "me todella mokasimme". Hän myönsi, että uusi ominaisuus oli "huonosti selitetty".

Uutisvirrasta tuli "uusi normaali"

Kaikesta kuohunnasta huolimatta uutisvirta oli kuitenkin tullut jäädäkseen.

– Uutisvirta teki paljon muutakin kuin varoitti käyttäjiä kaikkeen jakamiseen liittyvistä yksityisyysriskeistä, Wired toteaa.

– Se aloitti prosessin, jossa informaation maailma yhdistetiin yhdeksi loputtomaksi selailuksi, joka on personoitu jokaisen yksittäisen käyttäjän kiinnostuksenkohteita ja uskomuksia ajatellen. Uutisvirta nappasi kontrollin pois julkaisijoilta ja asetti sen Facebookin kaikkivaltiaan algoritmin käsiin.

Lue myös:

    Uusimmat