"Musertavan häpeällisiä kokemuksia" – asiantuntija kertoo, miten auttaa kiusattua tai yksinäistä lasta

10:18img
Mitä tehdä, kun lasta kiusataan tai oma lapsi kiusaa? Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntija vastaa.
Julkaistu 07.08.2022 07:14
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Kun lasta kiusataan tai hän kokee olonsa yksinäiseksi, tarvitaan aikuisten apua, muistuttaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntija. Yllä olevalla videolla hän kertoo myös, mitä pitää tehdä, jos lasta kiusataan tai oma lapsi onkin kiusaaja.

Mannerheimin Lastensuojeluliitolle tulee paljon yhteydenottoja niin lapsilta kuin vanhemmiltakin. Yhteydenotoissa korostuu muun muassa yksinäisyys. MTV Uutiset Live kysyi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tatjana Pajamäeltä, miten aikuinen voi tukea yksinäistä tai kiusatuksi tullutta lasta. 

– Ennen kaikkea iso asia on se, että kokemus tulee koetuksi ja nähdyksi, sanoo Pajamäki.

Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä

Linnan juhlat 2024 koko tiimi

Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.

Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.

Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. 

 

Lue myös: Kun lapsi on erityisherkkä, kovistelu ja huutaminen eivät auta: "Tässä tullaan tosi tärkeään asiaan, jota herkät lapset varsinkin opettavat aikuisille..."

Lapsi voi hävetä tilannettaan todella paljon

Pajamäen mukaan lasten ja nuorten puhelimen ja chatin kautta on havaittavissa ikävä ilmiö: yksinäisyyden ja kiusaamisen kokemukset jäävät aikuisilta huomaamatta.

– Ne ovat monesti lapsille niin musertavan häpeällisiä kokemuksia, että niistä ei haluta puhua edes lähimmille aikuisille, vaikka suhteet olisivat tosi hyvät ja lämpimät, sanoo Pajamäki.

Lue myös: Näin tunnetaidot vaikuttavat ryhmähenkeen luokassa – psykologi: "Lapset, joilla on hyvät tunnetaidot, eivät koe tarvetta kiusata"

Auta lasta 

Pajamäen mukaan ensimmäinen askel muutokseen on se, että lapsi on uskaltanut kertoa asiasta. Tämän jälkeen hänen kokemustaan tulisi lähteä työstämään yhdessä.

– Tätä niin sanottua häpeämuuria tulisi lähteä vähitellen purkamaan ja vakuuttamaan lapselle, että olet ihana ja rakastettava ja että on todella väärin, että olet joutunut kiusatuksi, Pajamäki kertoo.

Lapselle tulisi tehdä selväksi, että asiaa lähdetään nyt kaikin voiman selvittämään, jotta hän saisi uusia mahdollisuuksia luoda ystävyyssuhteita.

Pajamäki sanoo, että lapsia voi monesti auttaa tieto siitä, että muillakin on samanlaisia ongelmia.

– Valitettavasti todella monet lapset joutuvat joskus tilanteisiin, joissa he välillä kokevat yksinäisyyttä kaverisuhteissa. Niistäkin selviää.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten vanhempi ja opettaja voivat auttaa yksinäistä tai kiusatuksi tullutta lasta. Lisäksi Pajamäki kertoo, mitä aikuinen voi tehdä, jos tajuaa oman lapsensa olevan kiusaaja.

Lue myös: Moni suomalaistyttö tuntee olevansa ruma ilman kuvanmuokkausta – "Mielestäni aivan järkyttävää", toteaa psykologi ilmiöstä, johon simppeli kuvateksti voisi auttaa

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Kiusaaminen