Näin ansiopäiväraha muuttuisi ja rahan porrastus toimisi

1:39imgKatso videolta, kuinka monella tapaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa leikataan ja kuinka tämän arvioidaan vahvistavan työllisyyttä
Julkaistu 12.03.2024 19:22

MTV UUTISET – STT

Ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa voi saada työtön työnhakija, joka kuuluu johonkin työttömyyskassaan ja joka on ollut riittävän kauan töissä täyttääkseen työssäoloehdon.

Ansiosidonnaisen päivärahan suuruus riippuu nimensä mukaisesti ansioiden suuruudesta, ja se oli viime vuonna täytenä keskimäärin 1  690 euroa kuukaudessa ennen veroja. Se oli siis keskimäärin kaksi kertaa niin suuri kuin Kelan maksama peruspäiväraha, joka on keskimäärin 800 euroa kuussa.

Hallituksen lakiesityksen mukaan ansiopäivärahaa alennettaisiin 20 prosentilla sen jälkeen, kun sitä olisi maksettu 40 päivältä, ja 25 prosentilla lähtötasosta 170 maksupäivän jälkeen. Ansiopäiväraha ei kuitenkaan voisi pudota pienemmäksi kuin peruspäiväraha korotuksineen. Keskimääräistä 1  690 euron ansiopäivärahaa saavan kuukausitulot siis putoaisivat 40 maksupäivän jälkeen ensin 1  352 euroon ja sitten 170 päivän jälkeen 1  267 euroon.

Lisäksi esityksessä kiristettäisiin ansiopäivärahan saamiseksi edellytettävää työssäoloehtoa. Nyt ansiopäivärahaa voi saada oltuaan töissä 28 kuukauden aikana ainakin 26 viikkoa eli puoli vuotta, mutta esityksessä tämä tuplattaisiin 52 viikkoon eli yhteen vuoteen.

Työssäoloehtoa ei esityksen mukaan myöskään enää voisi kerryttää palkkatuetussa työssä käymisellä joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Hallituksen mukaan esityksen toimilla tavoitellaan noin 276 miljoonan nettoeuron menosopeutusta ja työllisyyden kasvua noin 18  700 henkilöllä, mikä vahvistaisi julkista taloutta vielä noin 458 miljoonalla eurolla.

Tuoreimmat aiheesta

Työttömyys