Näin lapsi oireilee, kun näkö huononee – yhä useampi saa silmälasit

Yhä useampi suomalaislapsi saa silmälasit likitaitteisuuden takia. Taustalla on ruutuajan lisääntyminen ja ulkona leikkimisen vähentyminen. Tunnistatko sinä merkit, jotka kielivät lapsen näön huonontumisesta?

Likitaitteisuus ja sitä kautta miinuskorjauksen tarve on maailmanlaajuisesti kasvava ilmiö. Suomen tilanne on vielä hyvä verrattuna esimerkiksi Aasian maihin, mutta myös täällä likitaitteisten lasten ja nuorten määrä kasvaa.

Likitaitteisuuden syiden selvittäminen on haastavaa, mutta vahva hypoteesi on, että syynä on lasten lisääntynyt lähinäön käyttö – tietokoneella pelaaminen ja erilaisten älylaitteiden näprääminen – yhdistettynä ulkoilun vähentymiseen.

Lähinäköä tarvitaan myös lukiessa, mutta kirjan lukeminen näyttäisi tutkimusten valossa olevan kehittyvälle näköjärjestelmälle hellempi vaihtoehto kuin näyttöpäätteellä oleilu. Kirjaa lukiessa katse siirtyy välillä luonnostaan pois kirjasta, jolloin silmä saa levätä.

Lisääntyneen ruuduttelun ja luonnonvalon puutteen yhdistelmästä voi seurata se, että silmämuna alkaa kasvaa liikaa. Tällöin valo alkaa taittua verkkokalvon eteen eikä verkkokalvolle. Näkö muuttuu likitaitteiseksi, ja se on korjattava miinuslinsseillä.

Mitä likinäköisyyden hillitsemiseksi sitten voisi tehdä? Instrumentariumin johtava optikko Matti Tyynilä siteeraa amerikkalaista tutkijaa, jonka mukaan lapset pitäisi ”lukita” ulos ilman mobiililaitteita muutamaksi tunniksi päivässä. Tuoreimpien tutkimusten perusteella ulkona oleminen on terävän näkökyvyn ylläpitämisessä ja likinäköisyyden hillitsemisessä todella tärkeää.

Tarkkaile näitä merkkejä

  • Lapsi haluaa aina eturiviin istumaan.
  • Lapsella on hankaluuksia lukea tai keskittyä.
  • Lapsella on päänsärkyä.
  • Lapsi siristelee ja hieroo silmiä.

Pienen mahdollisen likinäköisyyden pikatestin vanhempi voi itsekin tehdä peittämällä vuorotellen lapsen toisen silmän ja pyytämällä kuvailemaan tai lukemaan kauempana olevan kohteen sisällön.

Lähde: Instrumentarium

Lue myös:

    Uusimmat