Optikko varoittaa etäopetuksen voimistaneen nuorten piileviä terveysongelmia – tässä vaiheessa kannattaa havahtua: "Se on ensimmäisiä oireita lähityökuormituksesta"
Jo ennen kevään etäopetusjaksoa moni suomalaislapsi oli ruutuajan suurkuluttaja, kertoo Synsamin valtakunnallinen kysely. Optikko on huolissaan koululaisten silmäterveydestä erityisesti nyt, kun lasten ja nuorten päivittäinen ruutuaika lisääntyi etäopetuksen myötä tuntitolkulla.
Digilaitteiden näytöistä säteilevä sininen valo rasittaa silmiä, sillä se värisee enemmän kuin muunlainen valo. Vilkkumisen vuoksi sininen valo aiheuttaa silmien väsymistä ja kuivumista, silmää ympäröivää kipua, kuivasilmäisyyttä, valonarkuutta, päänsärkyä ja näön sumentumista.
– Kun lapsi kertoo vanhemmalle, että hänellä kestää tarkentaa katse läheltä kauas esimerkiksi kännykästä telkkariin, se on ensimmäisiä oireita lähityökuormituksesta, Synsamin johtava optikko Jyri Vestervik sanoo.
Lisäksi sininen valo häiritsee kehon luontaista melatoniinin tuotantoa, minkä vuoksi älylaitteiden iltakäyttö vaikeuttaa nukahtamista.
Vielä ei tiedetä, millaisia vaikutuksia runsaalla siniselle valolle altistumisella on pitkällä tähtäimellä. Tutkimuksissa on saatu viitteitä, että se voi esimerkiksi rappeuttaa silmänpohjaa ja lisätä keskittymishäiriöitä.
Se sen sijaan tiedetään, että runsas lähinäyttöjen katsominen ja vähäinen luonnonvalolle altistuminen aiheuttavat likinäköä. Kun katse tarkentuu jatkuvasti lähelle, silmä kasvaa pituutta ja rasittuu, mikä johtaa myöhemmin likinäköistymiseen.
Etäopetus teki lähes kaikista koululaisista ruutujen suurkuluttajia
Synsamin tammikuussa toteuttamassa valtakunnallisessa kyselyssä selvisi, että joka viides suomalaislapsi kärsi jo tuolloin sinisen valon aiheuttamista vaivoista. Alkuvuonna annettujen vastausten perusteella miltei joka kymmenes suomalaislapsi oli ruutuajan suurkuluttaja eli käytti digilaitteita arkipäivisin 6–8 tuntia tai enemmän. Viikossa ruutuaikaa kertyy tällä tahdilla aikuisen työviikon verran.
LUE MYÖS: Tutkijat: Tämän verran ruutuaikaa on jo liikaa – voi heikentää lapsen ajattelukykyä sekä muistia
Koronakevät lisäsi lasten kännyköiden, television, tietokoneiden ja tablettien käyttöä entisestään ja teki lähes kaikista koululaisista tällaisia suurkuluttajia. Asia huolestuttaa Vestervikiä. Hän toivoo, että mikäli etäopetusta syksyllä jatketaan, kiinnitetään tuolloin myös paremmin huomiota lasten silmäterveyteen ja näköön. Kouluissa voisi esimerkiksi käydä kiertäviä optikoita tarkastamassa oppilaiden näköä.
Vestervik sanoo, että kasvuikäisten lasten ja nuorten näkökyky kannattaisi tarkistuttaa noin vuoden välein. Ajan tasalla olevat silmälasit nimittäin vähentävät silmien rasittumista ja tekevät lähinäyttöjen käytöstä turvallisempaa.
Nykyään on saatavilla myös sinistä valoa suodattavia digilaseja, joista on hyötyä ainakin melatoniinin tuotannon kannalta. Joissain älylaitteissa on lisäksi sinisen valon suodatin.
Näin suojelet lapsen näköä
Synsamin kyselystä selvisi, että seitsemän kymmenestä suomalaisvanhemmasta on huolissaan sinisen valon vaikutuksesta lastensa silmiin. Määrä on suurempi kuin muissa Pohjoismaissa.
Vestervik suosittelee vanhempia ylläpitämään tasapainoa lastensa ruutuajan ja ruuduttoman ajan välillä.
– Yhtä monta tuntia pihalla kuin puhelimessa, hän linjaa.
Vapaa-ajan somenkäyttöä Vestervik suosittelee rajaamaan pariin kolmeen tuntiin. Kavereita kannattaisi kohdata paitsi somessa myös kasvotusten.
Lähinäyttöjen katsomista on lisäksi hyvä tauottaa. Tähän hyvä tapa on 20, 20, 20 -sääntö: katso 20 minuutin välein 20 metrin päähän 20 sekunnin ajan. Tekniikka rentouttaa lähityössä rasittuvia silmän lihaksia.
Synsam Group selvitti suomalaislasten ruutuajan käyttöä valtakunnallisella kyselytutkimuksella tammikuussa 2020. Sähköiseen kyselyyn vastasi 1007 henkilöä, joiden lapset ovat iältään 0–17-vuotiaita. Sähköisen kyselyn toteutti markkinatutkimusyhtiö YouGov.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Uusimmat
-
00:14
Pentagon paljasti uutta tietoa Venäjän ohjuksesta – Putin: "Ei keinoja torjua"
-
23:24
DR: Merikaapelien hajottamisesta epäillyn laivan ankkuri näyttää vaurioituneen
-
22:48
Kehonrakennuslegendan uhrauksilla raju hinta – Ronnie Coleman, 60, julisti, mitä tulee tapahtumaan
-
22:09
Suomen ja Saksan välisen merikaapelin korjaamisesta uutta tietoa
-
21:50
Ville Peltonen käski HIFK:n ”peilin eteen” – näin Liigan kärkijoukkue reagoi
-
21:48
Junaliikenne meni Jarista täysin sekaisin – tällainen tunnelma oli Helsingissä
-
21:39
Vaara ohi Rovaniemellä – rakennus paloi lähellä rautatieasemaa
-
21:38
Sylvester Stallonelta tuju väite Mike Tysonin ja Jake Paulin ottelusta
-
21:30
Kaukojunissa ja lennoissa pahoja myöhästymisiä, sähköttä yli 16 000 – MTV seuraa Jari-myrskyä
-
21:27
Susijengille kuonoon Espoossa – "En usko, että kukaan heittää tahallaan ohi"
-
21:18
Lumelle voi sanoa pian heipat – ennusteessa vihiä jouluviikosta
-
21:15
Laulaja Jippu muistelee omaa TTK-taivaltaan – yksi asia nousi erityisen suureksi haasteeksi
-
21:05
Diandralle kutsu Linnan juhliin: "Suunnaton ilo ja kunnia"
-
21:00
Venäjä halusi välttää ydinsodan mahdollisuuden: Varoitti Yhdysvaltoja kokeellisesta ohjushyökkäyksestä Ukrainaan
-
20:53
Perttu Hyvärinen syrjään: "Huonompia uutisia"
-
20:42
HIFK:n maalissa pelottava käänne – huimavireinen Iiro Pakarinen koki kovia
-
20:41
Jari kaatoi useita kymmeniä puita hautausmaalla – kaksi erikoisen onnekasta sattumaa
-
20:29
Autoilija, älä erehdy pitämään tätä pelkkänä kosmeettisena haittana – korjaa nopeasti
-
20:18
Leo Komarovin hermot kireällä Nordiksella – yksi kyseenalainen ele oli liikaa
-
20:10
Jari-myrskystä useiden miljoonien lasku sähköyhtiöille
-
Lataa lisää