Näin omaiset voivat seurata iäkkään vointia – ”Olemmeko valmiita valvontaan?”

Vanhusten koteihin on saatavilla teknologiaa, jonka avulla läheiset voivat seurata iäkkään vointia. Pitkään kotona asuminen on mielekästä vanhuksille sekä kustannustehokasta yhteiskunnalle.

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut projektipäällikkö Tarja Rantee Vanhustyön keskusliitosta kertoo turvapuhelimen ja -rannekkeen olevan käytetyimmät turvalaitteet vanhusten kodeissa.

– Teknologia kehittyy koko ajan ja Porissa on otettu käyttöön uusi järjestelmä, jossa ranneke rekisteröi käyttäjän hyvinvointia koko ajan ja ilmoittaa, jos hyvinvoinnissa on jotakin poikkeavaa, Rantee sanoi lähetyksessä.

Lähetyksessä vierailtiin myös Aira Samulinin kotona tutustumassa uudenlaisiin kotien turvalaitteisiin. Samulinin elämää kodissaan seuraa liiketunnistin jokaisessa huoneessa. Lisäksi sängystä löytyy anturi, joka seuraa nukkujan elintoimintoja ja liikkeitä. Keskuslaite kerää tiedot ja lähettää ne omaisille.

Teknologian käyttöön liittyy myös kysymykset yksityisyydestä sekä vanhusten halukkuudesta ottaa uusia laitteista käyttöön.

– Ihmiset ovat hyvin erilaisia. Aira on hyvä esimerkki siitä, että hän on hyvin teknologiamyöntyväinen ihminen, mutta osa ihmisistä suhtautuu teknologiaan eri tavalla, Rantee sanoo.

– Toisaalta missä vaiheessa olemme valmiita siihen, että meitä valvotaan ja meidän tekemisistä tiedetään. Suuret ikäluokat ovat muutossukupolvi, ja heidän myötään suhtautuminen teknologiaan muuttuu. Kun teknologia yleistyy, sitä hyväksytään myös laajemmin.

Mitä Tarja Rantee kertoi vanhuksille suunnatuista mobiilipeleistä? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat