Mediat: Näin räjähteet oli asennettu hakulaitteisiin – yksi poikkeama jäi ihmetyttämään laitevalmistajaa

Israelin kerrotaan piilottaneen räjähdemateriaalia Taiwanista tulleisiin Hizbollahin tilaamiin kannettaviin hakulaitteisiin. Israel ei ole kommentoinut asiaa.

Israel on Libanonissa tiistaina tapahtuneiden hakulaiteräjähdysten takana, The New York Times kertoo pohjaten yhdysvaltalaisiin ja muihin viranomaislähteisiin, jotka ovat saaneet tietoa operaatiosta.

Lähteiden mukaan Israel oli piilottanut räjähteet Taiwanista tulleisiin äärijärjestö Hizbollahin tilaamiin kannettaviin hakulaitteisiin. Räjähdemateriaali oli asennettu kunkin hakulaitteen akun viereen, minkä lisäksi laitteisiin oli asennettu kytkin.

Tiistaina iltapäivästä laitteisiin tuli samanaikaisesti viesti, joka näytti siltä kuin se olisi Hizbollahin johdolta, mutta se aktivoikin kussakin laitteessa olleen räjähteen.

Lähteiden mukaan laitteet oli ohjelmoitu piippaamaan useiden sekuntien ajan ennen räjähdystä.

Uutiskanava CNN:n mukaan räjähdykset olivat osa Israelin tiedustelupalvelun ja Israelin asevoimien yhteisoperaatiota.

Räjähdyksistä kuvattua materiaalia tutkineiden riippumattomien kyberturvallisuusasiantuntijoiden mukaan on selvää, että kyse on jonkinlaisesta räjähteestä.

– Näitä hakulaitteita on todennäköisesti muokattu jollain tavalla aiheuttamaan tämäntyyppisiä räjähdyksiä – räjähdyksen koko ja voimakkuus viittaavat siihen, että kyse ei ollut vain akusta, kertoo tietoturvayhtiö WithSecuren tutkimusjohtaja ja Europolin kyberrikollisuuden neuvonantaja Mikko Hyppönen The New York Timesin mukaan.

Noin 2 800 loukkaantui

Libanonin terveysministerin mukaan räjähdyksissä sai surmansa ainakin yhdeksän ihmistä ja noin 2 800 loukkaantui.

Hizbollah syytti jo tiistaina hakulaitteiden räjähdyksistä Israelia. Lausunnossaan Hizbollah sanoi, että hyökkäys kostetaan Israelille. Hizbollahia lähellä olevan lähteen mukaan laitteita räjähti tiistaina järjestön tukikohdissa Libanonin pääkaupungissa Beirutissa ja Etelä-Libanonissa.

Israel ei ole kommentoinut räjähdyksiä.

Hizbollahia lähellä oleva lähde oli kertonut aiemmin uutistoimisto AFP:lle, että räjähtäneet hakulaitteet liittyvät Hizbollahin äskettäin maahan tuomaan noin tuhannen laitteen erään, joka näyttää tulleen "sabotoiduksi alkulähteellä".

The New York Timesin mukaan taiwanilaiselta Gold Apollolta oli tilattu noin 3 000 hakulaitetta, enimmäkseen yhtiön AP924-mallia.

– Jotta Israel voisi asentaa räjähtävän laukaisimen uuteen hakulaite-erään, se olisi todennäköisesti tarvinnut pääsyn laitteiden toimitusketjuun, Brysselissä toimiva sotilas- ja turvallisuusanalyytikko Elijah Magnier sanoi AFP:lle.

– Israelin tiedustelupalvelu on soluttautunut tuotantoprosessiin ja lisännyt räjähdekomponentin ja kaukolaukaisumekanismin hakulaitteisiin epäilyksiä herättämättä, hän jatkoi.

Magnier nosti myös esille mahdollisuuden, että laitteet myynyt kolmas osapuoli olisi voinut olla Israelin hakulaiteräjähdysoperaatiota varten kehittämä toimija.

Taiwanilaisyhtiö: Laitteet eurooppalaisen jakelijan käsialaa

Hizbollahia lähellä oleva lähde oli kertonut aiemmin uutistoimisto AFP:lle, että räjähtäneet hakulaitteet liittyvät Hizbollahin äskettäin maahan tuomaan noin tuhannen laitteen erään, joka näyttää tulleen "sabotoiduksi alkulähteellä".

New York Timesin mukaan Hizbollah olisi tilannut yli 3 000 hakulaitetta taiwanilaiselta Gold Apollo -laitevalmistajalta.

Gold Apollon perustajan mukaan Libanonissa tiistaina räjähtäneet kannettavat hakulaitteet olisivat kuitenkin eurooppalaisen jakelijan valmistamia, kirjoittaa CNN.

Yhtiön perustaja ja puheenjohtaja Hsu Ching-kuang kertoi toimittajille keskiviikkona, että yhtiö oli allekirjoittanut sopimuksen eurooppalaisen jakelijan kanssa Gold Apollo -brändin käytöstä. Hän ei nimennyt kyseistä jakelijaa, mutta sanoi yhtiöiden välisen suhteen alkaneen kolmisen vuotta sitten.

Hsun mukaan eurooppalaisyhtiö toimi alkujaan vain Gold Apollon hakulaitteiden ja viestintätuotteiden maahantuojana. Myöhemmin yritys kuitenkin kertoi Gold Apollolle haluavansa tehdä oman hakulaitteen ja pyysi oikeutta käyttää taiwanilaisen yrityksen brändiä.

Hsu sanoi, että Gold Apollo oli havainnut ainakin yhden poikkeaman asioinnissaan jakelijan kanssa, viitaten tilisiirtoon, jonka läpimeneminen kesti kauan.

Hizbollah ohjeistanut välttämään matkapuhelimia

Hakulaite on elektroninen mukana kannettava laite, jolla voidaan välittää muutamien merkkien pituisia viestejä. Hizbollah on ohjeistanut jäseniään välttämään matkapuhelinten käyttöä, jotta Israel ei pääsisi hakkeroitumaan järjestön viestintään.

Libanonissa toimiva Hizbollah ja Israel aloittivat maiden raja-alueella lähes päivittäisen tulituksen lokakuun alkupuolella sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas oli hyökännyt Israeliin ja Israel aloitti laajamittaiset iskunsa Gazaan.

Kesällä Israel myös surmasi Hizbollahin korkea-arvoisen komentajan Fuad Shukrin Libanonin pääkaupungissa Beirutissa. Hizbollah kosti sittemmin ampumalla yli 300 rakettia Israeliin.

Lue myös:

    Uusimmat