Näistä maista pääsee vielä ongelmitta Suomeen – STM-päällikkö Varhila karanteenipakosta HS:lle: "Sanktiot ovat ankarat, riskimaa ratkaisevassa asemassa"

3:13imgMTV Uutiset Live kertoo, mitä riskimaista saapuvien pakkokaranteenista tiedetään ja mihin maihin Suomesta saa matkustaa.
Julkaistu 11.08.2020 18:05

Iida Hallikainen

iida.hallikainen@mtv.fi

https://twitter.com/iidahallikainen

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi eilen, että tartuntatautiviranomaiset voivat jatkossa määrätä riskimaista tulleet pakolliseen karanteeniin. Sallittuja maita on tällä hetkellä 26.

Aluehallintovirastolla on myös oikeus määrätä riskimaista saapuneet pakolliseen koronatestiin.

Suomi on tällä hetkellä luokitellut niin sanotuiksi turvallisiksi maiksi 26 maata. 

Luokitus edellyttää sitä, että viimeisen 14 päivän aikana maissa on todettu korkeintaan 8 varmennettua koronavirustartuntaa 100 000 henkilöä kohden. Sallitusta maasta tullessaan matkustajaan ei sovelleta karanteenipakkoa. 

Suomi on luokitellut sallituiksi ja karanteenivapaiksi matkustusmaiksi Euroopassa Irlannin, Islannin, Italian, Kreikan, Kyproksen, Latvian, Liechtensteinin, Liettuan, Maltan, Norjan, Saksan, San Marinon, Slovakian, Tanskan, Unkarin, Vatikaanin ja Viron.

Rajoitukset on näiden lisäksi poistettu myös Etelä-Koreasta, Georgiasta, Japanista, Ruandasta, Thaimaasta, Tunisiasta, Uruguaysta ja Uudesta-Seelannista.

Karanteenipakkoon liittyy paljon epäselvyyksiä

Pakolliseen karanteeniin liittyy tällä hetkellä kuitenkin vielä jonkin verran epämääräisyyttä.

Esimerkiksi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kommentoi tänään Kiurun lausuntoa sanomalla, että hallituksen sisällä ei ole käyty keskustelua pakollisesta karanteenista ja pakollisista koronatestauksista riskimaista saapuville.

Lue lisää: Oikeusministeri Henriksson HS:lle: Hallituksen sisällä ei ole käyty keskustelua pakkokaranteenista

Lisäksi Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi Helsingin Sanomille, että karanteenipäätöksen tekee aina kunnan tartuntataudeista vastaava virkalääkäri.

Päätös pakollisesta karanteenista voidaan siis tehdä vain hänen läsnä ollessaan.

– Ratkaisevaa on ensisijaisesti se, mistä maasta matkustaja tulee, Varhila sanoo HS:lle.

Riskimaasta tulijat pyrittäisiin testaamaan heti lentokentällä. Tällä hetkellä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla testaus on niin tukossa, että siihen ei haluta lisäpainetta.

Ongelmia liittyy myös karanteenin valvontaan. Karanteenipakon noudattamatta jättämisestä voi pahimmillaan saada vankeusrangaistuksen, mutta Varhilan mukaan vielä ei ole käytännön ohjeistusta siitä, miten karanteenin noudattamista voidaan valvoa.

– Me emme lähde nyt valvonta edellä, vaan oletamme, että säädöksiä noudatetaan. Jos karanteenia ei noudata, sanktiot ovat ankarat. Lisäksi lääkäri voi ottaa sairaalaan eristykseen, jos hän epäilee, ettei karanteenia noudateta.

Lue myös: Päivä rajan takana töissä ja kaksi viikkoa karanteenissa? Mikko Kärnä: Krista Kiurun koronalinjauksessa on paha valuvika – "Tuolla alueella asiointi rajan yli on jokapäiväistä"

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka