Nämä kiinteistökaupat puolustusministeri torppasi: Kioski rautatien vieressä ja koulutustila räjähdemateriaalille

EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevat ostajakandidaatit ovat perustelleet kiinteistökauppojaan eri tavoin. Seuraavissa tapauksissa puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) teki keskiviikkona kielteisen lupapäätöksen.

Kouvolassa lupaa kiinteistön ostoon haki yritys, jonka kaikki kolme omistajaa ovat Venäjän kansalaisia. Heidän kerrotaan työskentelevän merkittävässä metallialan yrityksessä Venäjällä.

Kiinteistö sijaitsee teollisuusalueen laidassa, ja ministeriön mukaan alueella on laajasti merkitystä sekä logistiikan että huoltovarmuuden kannalta.

Yhtiö ilmoitti kiinteistön käyttötarkoitukseksi toimisto-, varasto- ja myyntitilan sekä koulutustilan räjähdemateriaalille. Ministeriö katsoi rakennuksen sopivuuden jälkimmäiseen jäävän osin epäselväksi.

Yhtiön aiemman taloudellisen toiminnan ei myöskään katsottu antavan viitettä kiinteistön hyödyntämisestä osana liiketoiminnan jatkuvuutta.

"Kiinteistö voisi toimia tukeutumispisteenä"

Mikkelissä ukrainalainen yksityishenkilö halusi hankkia tilan erään yrityksen käyttöön erityisesti ulkomaisten marjanpoimijoiden majoitustoimintaan. Tilalla on päärakennus, koulurakennus ja lomamökkejä.

Ministeriö piti kiinteistön aiottua käyttötarkoitusta epäuskottavana. Yhtiön aiempaa toimintaa kausityöntekijöiden parissa ei pystytty todentamaan. Sen liiketoiminta oli myös ollut vähäistä.

Lisäksi luvanhakijaan ja yritykseen liittyy ministeriön mukaan yhteyksiä tahoihin, joiden ei voida poissulkea uhkaavan kansallista turvallisuutta ja maanpuolustusta.

Kiinteistökokonaisuuden ominaisuuksien katsottiin voivan mahdollistaa laaja-alaisen vaikuttamisen eri muotoja, esimerkiksi toimimisen tukeutumispisteenä.

"Kioski ei lomailuun sopiva"

Imatralla Venäjän kansalainen haki lupaa kiinteistön hankkimiseen lomakäyttöön. Ministeriö totesi, että yleisen elämänkatsomuksen ja kokemuksen perusteella kyseistä kohdetta, joka on vanha kioski rautatien vieressä, ei voida pitää lomailuun sopivana kohteena.

Kiinteistön sijainnilla katsottiin myös olevan merkitystä maanpuolustuksen toimintaedellytysten sekä alueellisen koskemattomuuden valvonnan ja turvaamisen kannalta.

Lieksassa Sveitsin kansalainen halusi ostaa kolme kiinteistöä. Tässä tapauksessa luvan epäämisessä oli kyse siitä, että ministeriölle ei toimitettu riittäviä tietoja eikä hakijaa onnistuttu tavoittamaan esimerkiksi maksamaan lupamaksua.

Lue myös:

    Uusimmat